neo_fox Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 lamerskie pytanie: jak wyświetlić długą listę pod konsolą ? Coś w rodzaju dir /p z dos'a chodzi mi o to że próbuję wyświetlić listę wszystkich pakietów w Knoppix'ie poleceniem dpkg -l Tyle tylko że lista jest tak długa że nie mieści się w konsoli. Będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Uzywaj pagerów, np. less albo more oraz przekierowuj wyjścia programów. Np. ls -l | more rpm -qa | less Jeśli lista nie jest długa, to wciśnij SHIFT+PgUp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Ja używam ll | less Troche krócej niż ls -l | less Można sobie zresztą ustawić to w # .bashrc # User specific aliases and functions alias rm='rm -i' alias cp='cp -i' alias mv='mv -i' # Source global definitions if [ -f /etc/bashrc ]; then . /etc/bashrc fi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Ja używam ll | less Też używam, ale nie na każdej maszynie jest ustawiony taki alias, więc nie chciałem za bardzo mieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Ale RH i Fedora ma to ustawione ! I działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Ale RH i Fedora ma to ustawione ! I działa Wiem, ale neo_fox siedzi na Knoppiksie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Marzec 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Eeee nie siedze tylko się bawię Na lapku - Fedora 3 Na desktopie w piwnicy (warsztacie) - Fedora 3 Jak do tej pory sprawuje się genialnie, poza tym że za chiny nie mogę zainstalować GParted No i na lapku nie mogę ustawić uśpienia Bardzo serdecznie dziękuję Wam za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi