krz Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Witam, Po upgrade (metoda wyrzuc wszystko / format / zainstaluj od nowa) FC2 -> FC3 KDE zaczelo potwornie wooolno chodzic. Sprzet mam niby nie najswiezszy (laptop celeron 1333 + 512 M Ram), ale w poprzedniej reinkarnacji bylo (albo wydaje mi sie ze bylo) szybciej. Wiec - czy to jest mozliwe? Czy cos skopalem w trakcie instalacji? (z gory odpowiadam: wszystkie niepotrzebne serwisy systemu mam wylaczone, a i tak jest wolniej niz na FC2+mysql+tomcat+jedit+3000 innych rzeczy). Czy po prostu jestem mniej cierpliwy ? Czy da sie cos z tym zrobic (oprocz migracji na fluxa)? dzieki, krz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Cześć!! Jeżeli bardzo Cię to denerwuje to np. vidklinux lub gentoo. No ale jeśli ma być fedorka to chyba pozostaje kompilacja co większych i ważniejszych pakietów np. KDE xorg firefox open office i coś tam jeszcze No ale to troche trwa, no i jak zwykle zależności !!!! MASAKRA !! Ja właśnie jestem w trakcie takiej renowacji!! Aby skompilować firefoxa z paczek src.rpm musiałem doinstalować ponad 10 innych żeczy i tak w rezultacie mi powiedział że architektura pentium4 nie wspierana!! No ale jak się przez to przejdzie, to skok wydajności jest znaczny !! NO I FEDORKA BDZIE ŚMIGAĆ!! Pozdrowienia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Gryhild-> dzieki! Raczej zostalbym przy fedorze (szkoda mi czasu na nauke gentoo). Rekompilacja to jest rzeczywiscie jakas opcja... Dziwny tylko dla mnie pozostaje ten spadek odczuwalnej wydajnosci. I jeszcze jedno - P4 w porownaniu ze standardowym i386 na ktore kompilowane sa pakiety daje rzeczywiscie znaczace mozliwosci akceleracji. Ale Celeronik ??? Niby to juz i686, ale bez przesady A moze ktos ma inne pomysly/sugestie? pozdr krz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Nienawidze Celerona - jedyna rzecz która powoduje, że mój komputer jest taki wooooolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Tez za celeronem specjalnie nie przepadam - ale upgrade planuje dopiero na jesieni I jak tak dalej interakcja z linuxem pojdzie - to tym razem makowka - powerbook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 FC2 -> FC3 KDE zaczelo potwornie wooolno chodzic. Sprzet mam niby nie najswiezszy (laptop celeron 1333 + 512 M Ram) A to dziwne. Ja mam 512 RAMu i Athlona XP 2000 przetaktowanego na 1250 ;-) i KDE nie chodzi wolniej niż w FC2. Nie wyłączyłeś przypadkiem prelinka? Spróbuj może też na nowym koncie. Może pozostały Ci stare ustawienia z FC2 i cos bruździ. Aha, oczywiście system masz w pełni zaktualizowany, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Aha, oczywiście system masz w pełni zaktualizowany, tak? Kurcze - dalej faworyzacja aktualizacji (bez obrazy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz Napisano Marzec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Dzieki za pomysly. I gajownik -> dzieki za twoje doswiadczenia. System mam zaktualizowany - yum ssie na bierzaco (prawie). Z nowym uzytkownikiem sprobowalem - wydaje sie byc tak samo wolno, jak do tej pory na zwyklym uzytkowniku. Najbardziej przeszkadzaja mi rzeczy w stylu: zmieniam pulpit, albo okienko i ono sie wolno rysuje - tzn wyraznie widze jak poszczegolne panele wypelniaja sie "trescia". Oraz: thunderbird dosyc wolno reaguje na klawiature podczas pisania maila - zupelnie jakbym pracowal przez ssh na jakims komputerze w australii. Nawet na teoretycznie wolniejszym, bo javowym, jedit jest duzo szybciej. Coraz bardziej mi sie wydaje, ze mi sie tylko wydaje , ze wczesniej tez nie bylo super. Jak bede mial troche wiecej czasu, to sprobuje rekompilacji ze zrodel. Ale jak ktos ma jeszcze jakies pomysly - to bede wdzieczny za opublikowanie ! krz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Mi swego czasu bardzo pomogło włączenie DMA. Zawsze możesz spróbować - nic nie stracisz. man hdparm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz Napisano Marzec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Hej! lszk -> dzieki, nie przyszlo mi to do glowy -> ale niestety okazalo sie byc juz wlaczone: /sbin/hdparm -v /dev/hda /dev/hda: multcount = 16 (on) IO_support = 0 (default 16-bit) unmaskirq = 0 (off) using_dma = 1 (on) keepsettings = 0 (off) readonly = 0 (off) readahead = 256 (on) geometry = 38760/16/63, sectors = 20003880960, start = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 zmieniam pulpit, albo okienko i ono sie wolno rysuje - tzn wyraznie widze jak poszczegolne panele wypelniaja sie "trescia". Jakoś takich objawów nie widzę u siebie :mellow: Możesz spróbować zainstalować nowsze X.org X11 z Rawhide'a → http://groups-beta.google.com/group/pl.com...d1c9ffa69e7bd06 albo poczekaj na paczki w updates-testing (powinny być dostępne za jakiś czas). Dopiero w FC4 część bibliotek KDE będzie kompilowana z opcjami "-fvisibility=hidden -fvisibility-inlines-hidden" i wtedy powinienes zobaczyć poprawę w szybkości działania :/ Oraz: thunderbird dosyc wolno reaguje na klawiature podczas pisania maila To może być wina Thunderbirda. Ja akurat używam Mozilli (bebechy programy mają podobne) i podobne zachowanie widziałem w poprzednich wersjach. Teraz mam 1.8b i jakoś problem zniknął. Nie wiem jednak czy to programiści cos poprawili, czy aktualizacja X.org pomogła :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz Napisano Marzec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 gajownik->jeszcze raz dziekuje. Zrobilem upgrade X-ow, ale cos mi bardzo mocno nie chodzilo (czysty bialy ekran + po przelaczeniu na konsole tekstowa obraz troche rozwalony) - wydaje mi sie, ze to wina sterownika karty :?: Przerzucilem sie (jednak) na fluxbox - i jest zdecydowanie szybciej. Poczekam az nowe X przejda do updates-testing, moze wtedy z karta graf bedzie lepiej. jeszcze raz wszystkim dziekuje, krz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Zrobilem upgrade X-ow, ale cos mi bardzo mocno nie chodzilo (czysty bialy ekran + po przelaczeniu na konsole tekstowa obraz troche rozwalony) - wydaje mi sie, ze to wina sterownika karty :?: Sprawdź najpierw czy masz poprawny xorg.conf. Ponoć był błąd przy aktualizacji i tworzył się nowy plik z ustawieniami. Napisz jeszcze jaka to karta -- może coś ciekawego znajdzie się w Bugzilli. Jeśli nie, to należałoby to zgłosić, bo samo się nie naprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Ja wróce do celeronów: do 1ghz włącznie - pentium 3 od 1 ghz pentium 4 Jest programik który sprawdza jak najlepiej można zoptymolizować se pakiet podczas kompilacji. Tesz nie mam czasu na naukę gentoo więc wybrałem vidalinux. Jak dokupie se ramu to może powróce do fedory ale już pewnie 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi