andriusza1 Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 witam mam problem z dosboxem chodzil mi tak ladnie a dzisiaj chce odpalic i dostaje taki komunikat: dosbox CONFIG: Using default settings. Create a configfile to change them ALSA lib seq_hw.c:446:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory ALSA:Can't open sequencer MIDI:Opened device:none Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed) Naruszenie ochrony pamięci Co dziwne gdy odpalilem jako root to dzialal przez chwile az go nie wylaczylem!!! A teraz dostaje z roota takia wiadomosc: CONFIG: Using default settings. Create a configfile to change them Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed) Naruszenie ochrony pamięci A jako user tamtą co zrobic zeby znowu dzialal? CO moglo sie stac? Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Czyżby to znów prelink? Wpisz coś takiego: touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink Powinno pomóc (długo to trwa, więc nie wyłączaj terminala). Pozdrawiam PS. do moderatorów. Może gdzieś przypiąć temat z naruszaniem ochrony pamięci i prelinkiem, żeby za każdym razem nie trzebabyło pisać od nowa (ew. linka się wtedy da) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Obawiam sie ze to nie to Zrobilem prelinka i dalej nie dziala. Z tego opisu co widze to odwoluje sie do /dev/snd/seq sprawdzalem tam ale nie ma tam seq !!! W takim razie co sie z tym stalo i co zrobic aby bylo??? Prosze o pomoc potrzebuje tego programu do otwierania Turbo Pascala, bardzo potrzebuje tego programu dosbox, a nie chcialbym instalowac windy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 To zainstaluj FPC (FreePascalCompiler) i kompiluj z jakimś parametrem (żeby się zachowywał jak turbo pascal). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Nie aktualizowałeś ALSY? Może to powoduje problem??? Spróbuj w /etc/dosbox.conf dopisać [midi] device = none Jeśli to nie pomoże to tutaj jest opis wszystkich ustawień DosBoxa, sprawdź te dotyczące dzwięku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 narazie mi nie dziala wciaz ten komunikat dosbox CONFIG: Using default settings. Create a configfile to change them ALSA lib seq_hw.c:446:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory ALSA:Can't open sequencer MIDI:Opened device:none Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed) Naruszenie ochrony pamięci Ale problem mam tez ze nie dzialaja mi dzwieki midi np gdy odpalam KMid pisze ze nie moze zaladowac /dev/sequencer bo nie mam tego, to skad to wziasc? Powinno przeciez byc, bylo bo jeszcze wczoraj mi dzialalo wszystko a dzisiaj takie problemy, co prawda aktualizowalem fedore ale nie pamietam co aktualizowalem, lecz nie przypominam sobie aby tam byla alsa. Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i wciaz bardzo prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi