Grucha Napisano Kwiecień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2004 Przy probie odtworzenia pliku MP3 dostaje taki komunikat: [root@82 Sach]# mpg123 Stay.mp3 High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layer 1, 2 and 3. Version 0.59r (1999/Jun/15). Written and copyrights by Michael Hipp. Uses code from various people. See 'README' for more! THIS SOFTWARE COMES WITH ABSOLUTELY NO WARRANTY! USE AT YOUR OWN RISK! audio: No such device [root@82 Sach]# Gdy uzywalem fedory z Xami (na tym komputrzerze ich nie mam zainstalowanych) nie potrzebowalem zadnych drowerow instalowalem tylko XMMSa i jeszcze jakiegos (_rpma_ → RPM-a) ORT do MP3 i dzialalo a ten nie chce dzialac. Ktos moze wie w czym roblem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2004 audio: No such device A masz skonfigurowaną kartę dźwiękową ? [root@82 Sach]# Temat pracy na koncie root'a był poruszany wielokrotnie - nie jest to najlepsze rozwiązanie. Poczytaj inne posty, to się dowiesz jak się często kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grucha Napisano Kwiecień 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2004 To raczej nie wina konta roota bo na koncie innego uzytkownika to samo: -sh-2.05b$ mpg123 Stay.mp3 High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layer 1, 2 and 3. Version 0.59r (1999/Jun/15). Written and copyrights by Michael Hipp. Uses code from various people. See 'README' for more! THIS SOFTWARE COMES WITH ABSOLUTELY NO WARRANTY! USE AT YOUR OWN RISK! audio: No such device -sh-2.05b$ A na koncie root sprawdzalem wtedy bo inny nie mail praw montowania cdromu. Ale byc moze znalazlem cos co moze wskazywac w czym jest problem (lecz nie mi bo ja sie na tym az tak nie znam ): --------------------- ModProbe Begin ------------------------ Can't locate these modules: sound-service-0-3: 6 Time(s) sound-slot-0: 6 Time(s) ---------------------- ModProbe End ------------------------- I co moze orientujeszcz sie teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2004 To raczej nie wina konta roota bo na koncie innego uzytkownika to samo: Żle mnie zrozumiałeś. Info o koncie root'a nie dotyczyło tego konkretnego problemu a cołokształtu pracy pod linuksem. audio: No such device Masz tutaj wyraźną infomację - pokazałem Ci to ostatnio - nie masz skonfigurowanej karty dźwiękowej. Ale byc moze znalazlem cos co moze wskazywac w czym jest problem (lecz nie mi bo ja sie na tym az tak nie znam ): --------------------- ModProbe Begin ------------------------ Can't locate these modules: sound-service-0-3: 6 Time(s) sound-slot-0: 6 Time(s) ---------------------- ModProbe End ------------------------- A to jest potwierdzenie moich słów. Sprawdziłeś czy działa Ci w ogóle dźwięk pod linuksem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grucha Napisano Kwiecień 14, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2004 Yyyyyy ... Jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2004 Brutalny, ale najprostszy sposób: wyślij jakikolwiek plik ( niekoniecznie z muzyką ) na urządzenie /dev/dsp, np. cat plik > /dev/dsp - Jeżeli usłyszysz trzaski w głośnikach to jest OK. Jeżeli nie będzie nic słychać, lub dostaniesz komunikat o błedzie urządzenia /dev/dsp - to zainsteresuj się sndconfig - to jest taki pół-automatyczny konfigurator do kart dźwiękowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi