TomFrost Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc, mam FC3 i problem z polskimi znakami, każdy tekst zapisany pod win*, po otworzeniu na FC3 nie ma polskich znaków, nie zależnie od tego w jakim edytorze go otwieram (Vim, Emac, OO). również w (GUI)Mplayerze nie pokazuje polskich znaczków. rozumiem, że to kwestia ustawienia kodowania. Jak to poprawić? czytałem FAQ i zastosowałem się do wszystkich wskazań, niestety polskich znaków dalej nie ma. Paweł - Gdańsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Witam. A probowales poszukac na forum? Ja znalazlem taki temat: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=3996&hl=utf-8 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomFrost Napisano Marzec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 próbowałem szukać, niestety nie widzę rozwiązania.. ja generalnie polskie znaki w systemie mam, mogę używać polskich znaków i zapisywać pliki z polskimi znakami. nie ma ich tylko gdy odczytuję pliki tekstowe tworzone na windowsie, np txt do filmów pobrane z sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Jezeli masz te winshitowe pliki na partycji fat32, to musisz dla tej partycji ustawic odpowiednie kodowanie. Aby tego dokonac, trzeba wyedytowac plik /etc/fstab (jako root) i linijke odnoszaca sie do tej partycji zmienic na nastepujaca: /dev/hdXY /mnt/xxx vfat UTF-8,rw,umask=000,uid=0,gid=0 gdzie: X - litera dysku (a, b, c, lub d) Y - numer partycji na tym dysku xxx - nazwa katalogu w ktorym chcesz zamontowac ta partycje. Jesli nie wiesz co masz wpisac w miejscu X i Y, to uzyj (jako root) polecenia: /sbin/fdisk -l (ostatni znak to male L) Otrzymasz informacje o partycjach i o tym jakie typy plikow zawieraja. Po takiej operacji powinno wszystko dzialac. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomFrost Napisano Marzec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 pliki txt, to takie, które przenoszę np na cd czy dyskietce z innego komputera (z windowsem) i kopiuję prosto na moja FC. takie pliki nie maja juz u mnie polskich znakow., nawet jak bezposrednio z cd je czytam, to też nie mają... nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, ale chyba fakt, że posiadam 1 partycję FAT32 nic nie zmienia (mam na niej poarchiwizowane pliki i wlasciwie jej nie uzywam - nie mam tam windowsa ) oczywiście zastosuję twoje rady, dzięki ogromne, pewnie dla wielu temat jest nieciekawy do tykania, tymbardziej ze ze mnie zaden fachowiec i pewnie pisze niejasno.. jutro dam znac co sie urodzilo z tych zabiegow pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 każdy tekst zapisany pod win*, po otworzeniu na FC3 nie ma polskich znaków, nie zależnie od tego w jakim edytorze go otwieram (Vim, Emac, OO). System standardowo otwiera wszystko w UTF-8, a Windows koduje w CP-1250, wiec należy w opcjach edytora zmienić kodowanie pliku na CP-1250 również w (GUI)Mplayerze nie pokazuje polskich znaczków. rozumiem, że to kwestia ustawienia kodowania. http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=4737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomFrost Napisano Marzec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 z tego co czytałem w (_arhiwum_ → archiwum) ORT to sprawa jest banalna, rady oczywiste i wszystkim się udaje.. Próbowałem zastosować Twoją radę, w edetorach chciałem zmienić kodowanie na cp-1250, niestety wśród oferowanych na liście edytorów kodowań nie ma właśnie cp-1250. czy ten rodzaj kodowania jest dostępny standardowo w FC3 czy trzeba go jakos może doinstalować?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 Próbowałem zastosować Twoją radę, w edetorach chciałem zmienić kodowanie na cp-1250, niestety wśród oferowanych na liście edytorów kodowań nie ma właśnie cp-1250. To zależy od edytora. W Kate wybiera się bez problemu. W Gedit jakoś nie znalazłem żadnej opcji (może źle szukałem). W ostateczności możesz przekonwertowac pliki do UTF-8 (poleceniem iconv). Windows nie ma problemów (chyba) z tym kodowaniem. UTF-8 to nieunikniona przyszłość ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomFrost Napisano Marzec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 nie jestem mocny ale postaram się do tego dojść, czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć (jak Iwan Krowie) jak przy pomocy podanej komendy konwertować pliki do UTF-8? czy wtedy będą polskie znaczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 $ iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 -o ./plik_utf8.txt ./plik_win1250.txt lub $ iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 ./plik_win1250.txt >> ./plik_utf8.txt Polecam lekturę man iconv, wszystko jest tam dokładnie wytłumaczone. Nie jestem pewny czy win będzie poprawnie czytał UTF-8 (nie mam możliwości sprawdzić teraz), ale generalnie M$ jest opóźniony jeśli chodzi o trzymanie się standardów Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi