PeterJack Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Czy da się poprzez wine'a uruchomić IE 5.5 lub 6 IE 6 da się zainstalować jakie ew. zagrożenia wiążą się z tym na Linuksie? Mnie się wydaje, że raczej niewielkie, ale może ktoś wie więcej na ten temat. Jak odpalasz wine tylko spod usera to ci może wine się wywalić, jak odpalisz spod roota to może ci całego kompa wywalić :B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Jak odpalasz wine tylko spod usera to ci może wine się wywalić, jak odpalisz spod roota to może ci całego kompa wywalić :B Dzięki, ale chodziło mi raczej o kwestie bezpieczeństwa. Skoro kontrolki activex to jedna z najczęściej wykorzystywanych cech windowsa i explorera do włamań lub uruchamiania złośliwego kodu na zdalnej maszynie to czy jeżeli będę chciał je uruchamiać pod wine'em wiąże się to z jakimś ryzykiem czy nie? Z Twojego posta wnioskuję, że również pod tym względem lepiej będzie uruchamiać ie jako user, ale czy wówczas będę mógł instalować activex? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 wine z zalozenia jest tak napisany, zebys mogl go odpalac jako user i nie potrzebujesz konta (_root'a_ → roota) ORT. Ponad to jesli nigdzie nie podlinkujesz swojego systemu plikow (~/.wine/dosdevices) to aplikacje z wine'a nie beda mialy dostepu do Twoich plikow. Kolejna sprawa - wine symuluje API windowsa i w zwiazku z tym root pod linuksem nie ma zadnego przelozenia na uprawnienia pod wine`em, co wiecej nie kojarze, zeby byl jakis sposob bawienia sie uprawnieniami pod wine`em - tam zdaje sie z zalozenia jestes administratorem udawanego systemu i juz - w zwiazku z powyzszym wszelkie szkody jakie mozna (teoretycznie) wyrzadzic, to przy domyslnej konfiguracji dotycza plikow w fake_c. Jesli zmienisz ustawienia (poprzez podlinkowanie swojego katalogu domowego), to ew. zagrozenia rozszerza sie na to do czego Ty jako uzytkownik masz dostep. Co do realnosci zagrozen ze strony wine'owych aplikacji - jesli wykona ona kasowanie wszystkich dostepnych plikow, na wszystkich dyskach to zrobi to, nie mniej wirusy zeby dzialac wykorzystauja najrozniejsze dziury w windows'ach oraz stosuja przerozne "sztuczki", ktorych wine nie obsluguje - wine nadal nie obsluguje roznych podstawowych rzecz, a co dopiero dziur w windzie. Jesli chcesz dokladniej o tym poczytac, to poszukaj na google o wynikach testow popularnych wirusow pod wine (reakcja na stwierdzenie, ze linux jest niedojrzaly w przciwienstwie do windy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neko Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 A ja mam taki problem; zainstalowałem wine, działa , ale nie wyswietlaja sie nasze 'narodowe' litery ąśłżźćń tylko w ich miejscu sa kwadraty lub puste pola. Co nalezy poprawic w konfiguracji wine aby nasze polskie litery były wyswietlane prawidłowo?? po zainstalowaniu WINE (_wogole_ → w ogóle) ORT paskudne czcionki mi wyswietlal w aplikacjach.. pomoglo mu na to i na brak polskich skopiowanie True Type Fonts Xorga (sciezke do nich mozna znalezc w pliku konfiguracyjnym xorg.conf) do katalogu z czcionkami "łindołsa", u mnie to bylo bodaj w /home/user/.wine/dysk_c/windows/fonts. Teraz wyglada wszystko duzo ladniej @San: jesli masz jeszcze klopot ze znalezieniem, to daj znac na priv, podesle sprawdzonego rpmka a gdzie można znaleźć plik konfiguracyjny xorg.conf ? i jeszcze mam takie coś że jak instaluje jakiś program pod winem, to gdy muszę wpisać login i key klawiatura mi nie działa i nie mam jak kontyuwać instalacji... co można na to poradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 a gdzie można znaleźć plik konfiguracyjny xorg.conf ? /etc/X11/xorg.conf Zalecam ostrożne obchodzenia się z tym plikiem (czyli jak nie wiesz to nie strzelaj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Sory ale mam jeszcze takie pytanie co do wine bo nie moge znalezc odpowiedzi konkretnej.Jak chce cos zainstalowac np gre to robie np wine /media/cdrom/Setup.exe i ok dziala ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi co zrobic zeby ta gre odinstalowac a sam nie chce motac bo cos popsuje znow a to juz by byla 4 reinstalacja w tym miechu.Jestem zbyt wielki kombinator(hehhehhe)Moze ktos podpowiedziec co zrobic???? Pozdrawiam :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Jak chce cos zainstalowac np gre to robie np wine /media/cdrom/Setup.exe i ok dziala ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi co zrobic zeby ta gre odinstalowac Tak samo jak w win. Zobacz co masz w katalogu ~/.wine/drive_c/Program Files/. Po prostu wchodzisz do katalogu z grą i uruchamiasz setup.exe/uninstall.exe czy co tam jest innego. Ew. możesz też usunąć katalog z grą, nic groźnego nie powinno się wydarzyć to juz by byla 4 reinstalacja w tym miechu.Jestem zbyt wielki kombinator(hehhehhe) Gdybyś był zbyt wielkim kombinatorem, obeszłoby się bez reinstalacji . Linux to nie win, jak się coś zepsuje to da się to naprawić, nie trzeba się posuwać do tak drastycznych metod Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Można też odpalić program /usr/bin/uninstaller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Wielkie dzieki!!!!!Podoba mi sie to coraz bardziej.Linux jest git!!!! Ale i tak pewnie wam jeszcze troche po nedze na ty forum nie raz.Bo caly czas odkrywam ten system i potrzebna pomoc nieraz. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi