tysek Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Hej skozystalem z super faq-a Gajownika, wszystko zainstalowal yum ale nie dziala mam nowe jajko i stery nv do niego, ktore sie nawet laduja podczas odpalania systemu ale akceleracji nie ma. co mozna jeszcze zrobic, przegladalem xorg.conf ale tu nic nie znalazlem wszystko sie pozmienialo od czasow RH9 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 mam nowe jajko i stery nv do niego, ktore sie nawet laduja podczas odpalania systemu ale akceleracji nie ma. A uruchamiasz system na jądrze do którego są sterowniki nVidii? Pokaż co wyświetli uname -r rpm -qa | grep -i nvidia grep nv /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysek Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 nvidia-glx-1.0.6629-0.lvn.6.3 kernel-module-nvidia-2.6.10-1.760_FC3-1.0.6629-0.lvn.6.3 kernel-module-nvidia-2.6.10-1.766_FC3-1.0.6629-0.lvn.6.3 [tysek@localhost ~]$ grep nv /etc/X11/xorg.conf ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/nvidia" Driver "nvidia" fajne polecenie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Pokaż jeszcze co pokaże polecenie uname -r glxinfo | head -15 W jaki sposób objawia się brak akceleracji? Ile masz mniej więcej klatek na skundę po odpaleniu glxgears? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysek Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 [tysek@localhost ~]$ glxinfo | head -15 name of display: :0.0 display: :0 screen: 0 direct rendering: Yes server glx vendor string: NVIDIA Corporation server glx version string: 1.3 server glx extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control, GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer client glx vendor string: NVIDIA Corporation client glx version string: 1.3 client glx extensions: GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync, GLX_NV_swap_group, GLX_NV_video_out, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, oto co sie wyswietlilo. po odpaleniu glxgears dosłownie kilka moze 2-3 na sekunde strasznie skacze, tak ja w tuxracer. Moze poprostu odinstalowac te i zainstalowac ze stronki producenta tylko zabardzo nie wiem co wtedy pozmieniac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Hehe, ale znów nie podałeś wyniku polecenia uname -r. Być może Twoje problemy wynikają z faktu, że masz zainstalowane sterowniki dla innej wersji jajka (choć nie wiem czy to możliwe bez --nodeps?) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 server glx vendor string: NVIDIA Corporation server glx version string: 1.3 Hmm... Coś mi tu nie pasi :/ Niby jest włączone, ale nie działa. Co to za karta graficzna? Jaka platforma sprzetowa (i386 czy x86-64)? W sumie to możesz spróbować zainstalować te z nvidia.com, ale najpierw odinstaluj paczki. Co pokazuje: grep nv /var/log/Xorg.0.log grep WW /var/log/Xorg.0.log grep EE /var/log/Xorg.0.log ?? (BTW wie ktoś może jak zrobić, żeby szukało naraz tych trzech stringów?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysek Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 ojoj przeoczyłem ups 2.6.10-1.766_FC3 jajko i stery sa te same juz to sprawdzalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 grep nv /var/log/Xorg.0.log grep WW /var/log/Xorg.0.log grep EE /var/log/Xorg.0.log ?? (BTW wie ktoś może jak zrobić, żeby szukało naraz tych trzech stringów?) $ grep -E 'nv|WW|EE' /var/log/Xorg.0.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysek Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Co to za karta graficzna? Jaka platforma sprzetowa (i386 czy x86-64)? hej Platforma to i386 plyta epox EP-8rda3 na nforce 2 a karta GF5700 fx ultimate 128mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 $ grep -E 'nv|WW|EE' /var/log/Xorg.0.log Dzięki :-) Co to za karta graficzna? Jaka platforma sprzetowa (i386 czy x86-64)? hej Platforma to i386 plyta epox EP-8rda3 na nforce 2 a karta GF5700 fx ultimate 128mega A wynika grepa? Sprawdzałeś sterowniki z nvidia.com? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysek Napisano Marzec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 [tysek@localhost ~]$ grep -E 'nv|WW|EE' /var/log/Xorg.0.log (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (**) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/nvidia,/usr/X11R6/lib/modules" (WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory) (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/nvidia/libglx.so (II) LoadModule: "nvidia" (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation" (WW) NVIDIA(0): The user specified VertRefresh "40.000-70.000" has been (WW) NVIDIA(0): adjusted to "48.000-70.000" (the intersection with (WW) NVIDIA(0): EDID-specified VertRefresh "48.000-78.000" (WW) NVIDIA(0): Not using mode "576x384": (WW) NVIDIA(0): horizontal sync start (589) not a multiple of 8 (WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory) oto wynik dzis sciagnolem stery z nvidii, w nocy bede instalowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 A nie będzie prościej z *.bin z nvidia.com... Ja tak zrobiłem i działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 A nie będzie prościej z *.bin z nvidia.com... Właśnie z tymi z livna.org jest mniej problemów niż z nvidia.com. Niestety tysek trafił na jakiś dziwny błąd :/ Może w następnej wersji będzie poprawione :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Hmm, a skąd dokładnie wiesz, że nie masz akceleracji? Na najbardziej badziewnym sprzęcie glxgears wyciągają po kilkadziesiąt fps z samego proca. To Twoje cięcie się może być złudzeniem - jak się coś szybko kręci to w pewnym momencie widać jakby się cięło. U mojego znajomego efekt był taki jakby było 5fps na krzyż a było 1500. Więc może odpal z konsoli i poczekaj 30 sek, wtedy zobaczysz jakie ma fps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi