Skocz do zawartości

bt848+Fedora(xawtv/tvtime)=! nie działa

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

czy można oglądać tv pod Fedorą, jeżeli karta tv (AverMedia TV Studio), driver bt848; jest podłączona do dekodera kablówki? pod XP fruwa, a pod Fedorą.... zmiany w modules.conf wykonane; a scantv (Pal; E-zach) nie wykrywa niczego. Zresztą w innych standardach też nic. Anybody help?

vito

gg 4292132

[...] Anybody help?

vito

gg 4292132

Na pewno się da :wink: , bo oba programy mi chodzą...

Masz właściwie poustawiane parametry card i pll w modules.conf?

Jak nie to poszukaj co powinno się poustawiać w /usr/src/linux/Documentation/video4linux/bttv/ w plikach CARDLIST i Insmod-options.

simone

[...] Anybody help?

vito

gg 4292132

Na pewno się da :wink: , bo oba programy mi chodzą...

Masz właściwie poustawiane parametry card i pll w modules.conf?

Jak nie to poszukaj co powinno się poustawiać w /usr/src/linux/Documentation/video4linux/bttv/ w plikach CARDLIST i Insmod-options.

simone

Szczerze mówiąc, nawet nie mam pliku CARDLIST... ???? się trochę dziwię, ale ciekaw jestem, dlaczego? czegoś pewnie nie zainstalowałem, ale czego... jeszcze za krótko używam ;) (_linuxa_ → Linuksa) ORT...

• 2 weeks later...

(...)

simone

Zreinstalowałem Fedorę (+ w ramach eksperymentów porównawczych zainstalowałem Mandrake) i sytuacja podobna.

$ rmmod bttv

$ rmmod tuner

$ modprobe bttv card=X tuner=X

i nic nie działa dalej. Według producenta moja karta telewizyjna to AverMedia, ale przejechałem juz prawie wszystkie karty z CARDLIST i zero wyniku. Dokładnie to samo dzieje się w Mandrake'u. Może to kwestia wyszukiwania (np przez xawtv) kanałów telewizyjnych ' z powietrza' a tutaj karta jest podłączona do kablówki?

Z drugiej strony - mam jeszcze jeden nierozwiązany problem z kartą graficzną... jeszcze nie mam akceleracji 3D, bo nie zainstalowałem sterowników do NVidii (Gforce 2 mx400). Ale to już chyba za daleko idace przypuszczenia...

vito

Jeśli masz AverMedia Studio TV to możliwe że masz nie na BT kartę lecz na nowszym chipie Connexanta (CX23881), który na razie nie jest dobrze obsługiwany przez (_linuxa_ → Linuksa) ORT :|

Pozdrawiam

- Sim One -

• 2 weeks later...
Jeśli masz AverMedia Studio TV to możliwe że masz nie na BT kartę lecz na nowszym chipie Connexanta (CX23881), który na razie nie jest dobrze obsługiwany przez (_linuxa_ → Linuksa) ORT :|

Pozdrawiam

- Sim One -

mam rzeczywiście informacje (centrum sterowania, sekcja PCI) o rozpoznawaniu dwóch systemów video - Aver - bt848 i Connexant 8800 (unknown device). Ale hardware browser wykrywa jedynie aver media bt848. I kurcze zero akcji.

A już bym się przesiadł na FC całkowicie.

Nvidia fruwa, Blaster fruwa a telewizja - jak państwowa. Nie działa.

mam rzeczywiście informacje (centrum sterowania, sekcja PCI) o rozpoznawaniu dwóch systemów video - Aver - bt848 i Connexant 8800 (unknown device). Ale hardware browser wykrywa jedynie aver media bt848. I kurcze zero akcji.

A już bym się przesiadł na FC całkowicie.

Nvidia fruwa, Blaster fruwa a telewizja - jak państwowa. Nie działa.

A ten link coś pomoże?

http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/....2003/8188.php3

Mam nadzieję, że coś wyjasni...

Jak nie to nie mam pomysłów

• 5 months later...

A patrzyłeś jakie jest oznaczenie na scalaku na karcie? To chyba będzie najpewniejszy sposób identyfikacji chipsetu. U mnie Fly Video 98 na bt848 hula aż miło i na Fedorze, i na Slacku. Natomiast rzeczywiście ponoć są problemy z modułem dla CX23xxx.