Skocz do zawartości

Polskie Znaki Na Fat32 W Fc3

Caleb9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum i w fedorze też ogólnie. Przeglądałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Jest on następujący: udało mi się skonfigurować partycje fat32 tak, aby wyświetlały się polskie znaki w nazwach katalogów i plików. W konsoli mogę też uzyskiwać polskie czcionki, tak więc z tym ogólnie wszystko gra. Problem pojawia się gdy korzystam z emacs'a - edytując plik na partycji fatowej w katalogu zawierającym polskie znaki w nazwie nie mogę zapisać pliku. Np. gdy chcę zapisać coś w pliku /mnt/win_d/Pópa/plik emacs wywala coś takiego:

/mnt/win_d/P\303\263pa/plik: no such directory

więc zamienił "ó" na jakieś cyferki. Jeżeli ktoś mógłby pomóc będę dźwięczny :).

Pzdr.

PS. może źródło problemu jest takie samo jak to, że emacs nie wyświetla mi polskich znaków w plikach tekstowych z windowsowym kodowaniem tylko jakieś krzaczory. Z góry thx i sorry jeśli temat był milion razy poruszany na 4um ;).

Np. gdy chcę zapisać coś w pliku /mnt/win_d/Pópa/plik emacs wywala coś takiego:

/mnt/win_d/P\303\263pa/plik: no such directory

Z tego co widze Emacs ma także problemy z zapisywaniem plików z nietypowymi nazwami na partycji ext3, więc to nie wina ustawień, a raczej błąd w Emacsie. Vim i mcedit nie mają takich problemów. Najlepiej jakbyś zgłosił to na http://bugzilla.redhat.com

Właśnie zauważyłem, że w vim'ie wszystko gra pod tym względem. Ciekawe jest to, że na drugim kompie, gdzie mam jeszcze zainstalowanego Mandrake'a emacs radzi sobie z takimi nazwami bez problemu, no ale może wynika to z tego, że w mdk jest kodowanie iso... :\

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...