kubencki Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Cześć Wlasnie dzisiejszego ranka przesiadlem sie na to FC3 z MDK. No i kaszana. Gdzie znajde jakis normalnego menegera pakietow, bo z tym dodaj usun aplikacje to jakas kaszana. Nie ma absolutnie zadnego wplywu na instalowane paczki. K3B (_wogole_ → w ogóle) ORT nie widzi nagrywarki TEAC'a, probuje dodac urzadzenie a tu kicha nie ma /dev/hdc choc w fstab wystepuje. Xmms nie łyka mp3 pomimo zainstalowania pakietu. Mdk dzialal mi troch rychliwiej. (_acha_ → aha) ORT gdzie i jak ustawic czestotiwosz odswierzania. W mdk zmienilem plik xf86conf-4 a tu nie ma mozliwosci wpisania wlasnych parametrow. Naczytalem sie jaki to fc wspannialy to sie przesiadlem a tu kicha. Tego nie ma tamtego nie odtwarza nazw programow w menu nie widac tylko jakis badzeiwne opisiki bog wie po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Wiec tak, podstawy w FC3: http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/ --to przeczytaj uwaznie!! naprawde warto Gdzie znajde jakis normalnego menegera pakietow, bo z tym dodaj usun aplikacje to jakas kaszana. Wybierz yuma lub apt-geta + synaptic i tym instalujesz wszystko. Zacznij od instalacji najnowszego jajka za pomoca yuma, pozniej apt-get dist-upgrade. Dalej instalujesz za pomoca Synaptica łatwo i wygodnie programy ktore chcesz. Upgrade systemu naprawi wiele niedorobek FC3. Po updacie "dodaj usun" przestanie dzialac bo paczki bede nowsze niz te z plyty Xmms nie łyka mp3 pomimo zainstalowania pakietu zainstaluj aptem, [btw. polecam zainstalowanie wraz z pluginami Beep Media Player,jest duuuzo lepszy] Mdk dzialal mi troch rychliwiej po upgradzie przyspieszy, a dodatkowo wylacz zbedne uslugi. [Aplikacje>>Ustawienia Systemowe>>Ustawienia serwera>>Uslugi] To przyspieszy naprawde system. Poczytaj opisy i wylacz zbedne (np. stan bateri laptopa, kudzu jak nie wymienisz w najblizszym czasie sprzetu na nowszy, itp. Gdzies na forum byl post co i jak wylaczyc. Ale dawno temu, poszukaj) (_acha_ → aha) ORT gdzie i jak ustawic czestotiwosz odswierzania poszukaj na forum, bylo o tym, ja Ci nie pomoge bo nie mialem z tym problemow Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 W mdk zmienilem plik xf86conf-4 a tu nie ma mozliwosci wpisania wlasnych parametrow. /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubencki Napisano Marzec 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Dobra to jeszcze jedno jak zainstalowac gtk devel ale z płytki i jeszcze k3b widzi naped ale tylko pod adminem. (_acha_ → aha) ORT jest jakas mozliwosc wyszukiwania pakietow ale nie przeszukujac plyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Dobra to jeszcze jedno jak zainstalowac gtk devel ale z płytki i jeszcze k3b widzi naped ale tylko pod adminem. (_acha_ → aha) ORT jest jakas mozliwosc wyszukiwania pakietow ale nie przeszukujac plyt. Wchodzisz do katalogu z RPMami i w konsoli wpisujesz: rpm -Uvh nazwa_paczki.rpm Problem z nagrywaniem powinien minąć po aktualizacji systemu. (Nie wyłączyłeś przypadkiem SELinux?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Wybierz yuma Yum też ma swoją nakładkę graficznego interfejsu użytkownika (gui) nazwya się.. Gyum.. TUTAJ opisik tego programiku.. A ja od siebie to polecam gołego (_apt'a_ → apta) ORT .. swietny jest.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 A ja od siebie to polecam gołego (_apt'a_ → apta) ORT .. swietny jest.. Hehe, zobacz nowego yuma z Rawhide'a Teraz używa bazy danych sqlite, więc wyszukiwanie i inne operacje trwają znacznie krócej (tylko import danych za pierwszym razem trwa trochę dłużej) :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Problem z nagrywaniem powinien minąć po aktualizacji systemu. (Nie wyłączyłeś przypadkiem SELinux?) Z czystej ciekawosci. A jaki SE Linux ma wpływ na to? PS.Ja jakos jestem sceptyczny do tego SE Linux domyslnie wlaczanego w FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 Z czystej ciekawosci. A jaki SE Linux ma wpływ na to? Chyba nic :-) Kiedyś widziałem podobne problemy jak ktoś miał wyłączone, wiec dlatego się zapytałem. PS.Ja jakos jestem sceptyczny do tego SE Linux domyslnie wlaczanego w FC Eee tam. Trzeba tylko nauczyć się tego obsługiwać Tak samo ludzie narzekali na to, że w Fedorze nie ma OSS tylko jest ALSA, potem że jest X.org a nie XFree86, bo były problemy z ATI. Później marudzili na 4k stos przez co nie działały sterowniki nVidii; że jest GRUB zamiast LILO; że jest udev zamiast statycznego /dev, itd. Potrzeba trochę czasu, aż więcej dystrybucji zacznie używać nowszych technologii, to ludzie się do tego przyzwyczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubencki Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 No oki zostane na FC3 jeszcze jakis czas ale mam jeszcze jedno pytanko. Powiedzcie mi bo system wylacza sie ale nie wylacza komputera, co zrobic. Wiem ze strasznie duzo pytan ale prosze o cierpliwosc. Niedlugo, jestem pewien, skoncza sie takie proste pytania. Z gory thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Powiedzcie mi bo system wylacza sie ale nie wylacza komputera, co zrobic. Zaktualizować jądro: yum update kernel a najlepiej cały system yum update Widziałem, że niektórzy mieli pewne problemy, więc najpeirw najlepiej zaktualizuj yum: yum update yum a dopiero potem całą resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 PS.Ja jakos jestem sceptyczny do tego SE Linux domyslnie wlaczanego w FC Eee tam. Trzeba tylko nauczyć się tego obsługiwać Chodzilo mi raczej o zasadnosc domyslnego wlaczenie SE (_linuxa_ → Linuksa) ORT na dystrybucji przeznaczonej raczej na desktop niz na serwer. Byc to niech bedzie, ale niech go nie wciskaja na siłe. I prosze nie mowic ze mozna przy instalacji nie wybrac, owszem ale 99% newbie zostawi jak bylo zaznaczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Chodzilo mi raczej o zasadnosc domyslnego wlaczenie SE (_linuxa_ → Linuksa) ORT na dystrybucji przeznaczonej raczej na desktop niz na serwer. Takie pytanie: SELinux sprawił Ci kiedyś jakiś kłopot (chodzi mi o problemy w użytkowaniu komputera jako dekstop)? Mi się to jakoś nie przytrafiło. Jak na razie to widzę tylko jak ktoś próbuje skonfigurować jakieś usługi (httpd, ftp, poczta) i nie potrafiąć skonfigurować SELinux wyłączają to zabezpieczenie... W sumie to można całkowicie iść na rękę użytkownikom i pozwolić na niewiadomo ile, jak w pewnej linii systemów operacyjnych, ale czy to jest dobre rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 hmmm.... no i sie chyba poddam pod wplywem argumentow Co racja to racja, Fedora jest tworzona jako poligon doswiadczalny dla nowych rozwiazan w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i jak jej uzywam to musze to przyjac za "dobra monete" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Nie wiem czemu... ale w eterze można wyczuć przekonanie, że reiserfs jest lepszy.. I niektórzy początkujący użtykownicy zaczynaj sie bawic reiserem. A reiserfs niestety nie jest wspierany przez fedorke i gryzie sie z SElinuksem i nie da sie zalozyc konta :/ PS. To takie btw. ostrzezenie w razie jakby ktos czytal ten wątek. PS2. Oczywiscie eteru nie ma, gdyż okazało się, że jednak światło jest falą elektromagnetyczną, która jednak nie rozchodzi się w żadnym ośrodku materialnym.. ale nie ma co tu polemizować nad tymi głupotami.. po prostu się tak mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi