Skocz do zawartości

Fc3

kubencki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wlasnie dzisiejszego ranka przesiadlem sie na to FC3 z MDK. No i kaszana. Gdzie znajde jakis normalnego menegera pakietow, bo z tym dodaj usun aplikacje to jakas kaszana. Nie ma absolutnie zadnego wplywu na instalowane paczki. K3B (_wogole_ → w ogóle) ORT nie widzi nagrywarki TEAC'a, probuje dodac urzadzenie a tu kicha nie ma /dev/hdc choc w fstab wystepuje. Xmms nie łyka mp3 pomimo zainstalowania pakietu. Mdk dzialal mi troch rychliwiej. (_acha_ → aha) ORT gdzie i jak ustawic czestotiwosz odswierzania. W mdk zmienilem plik xf86conf-4 a tu nie ma mozliwosci wpisania wlasnych parametrow. Naczytalem sie jaki to fc wspannialy to sie przesiadlem a tu kicha. Tego nie ma tamtego nie odtwarza nazw programow w menu nie widac tylko jakis badzeiwne opisiki bog wie po co.

Wiec tak, podstawy w FC3:

http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/ --to przeczytaj uwaznie!! naprawde warto

Gdzie znajde jakis normalnego menegera pakietow, bo z tym dodaj usun aplikacje to jakas kaszana.

Wybierz yuma lub apt-geta + synaptic i tym instalujesz wszystko.

Zacznij od instalacji najnowszego jajka za pomoca yuma, pozniej apt-get dist-upgrade. Dalej instalujesz za pomoca Synaptica łatwo i wygodnie programy ktore chcesz. Upgrade systemu naprawi wiele niedorobek FC3. Po updacie "dodaj usun" przestanie dzialac bo paczki bede nowsze niz te z plyty

Xmms nie łyka mp3 pomimo zainstalowania pakietu

zainstaluj aptem, [btw. polecam zainstalowanie wraz z pluginami Beep Media Player,jest duuuzo lepszy]

Mdk dzialal mi troch rychliwiej

po upgradzie przyspieszy, a dodatkowo wylacz zbedne uslugi. [Aplikacje>>Ustawienia Systemowe>>Ustawienia serwera>>Uslugi] To przyspieszy naprawde system. Poczytaj opisy i wylacz zbedne (np. stan bateri laptopa, kudzu jak nie wymienisz w najblizszym czasie sprzetu na nowszy, itp. Gdzies na forum byl post co i jak wylaczyc. Ale dawno temu, poszukaj)

(_acha_ → aha) ORT gdzie i jak ustawic czestotiwosz odswierzania

poszukaj na forum, bylo o tym, ja Ci nie pomoge bo nie mialem z tym problemow

Pozdrawiam

Dobra to jeszcze jedno jak zainstalowac gtk devel ale z płytki i jeszcze k3b widzi naped ale tylko pod adminem. (_acha_ → aha) ORT jest jakas mozliwosc wyszukiwania pakietow ale nie przeszukujac plyt.

Wchodzisz do katalogu z RPMami i w konsoli wpisujesz:

rpm -Uvh nazwa_paczki.rpm

Problem z nagrywaniem powinien minąć po aktualizacji systemu. (Nie wyłączyłeś przypadkiem SELinux?)

A ja od siebie to polecam gołego (_apt'a_ → apta) ORT .. swietny jest.. :)

Hehe, zobacz nowego yuma z Rawhide'a :P Teraz używa bazy danych sqlite, więc wyszukiwanie i inne operacje trwają znacznie krócej (tylko import danych za pierwszym razem trwa trochę dłużej) :-)

Z czystej ciekawosci. A jaki SE Linux ma wpływ na to?

Chyba nic :-) Kiedyś widziałem podobne problemy jak ktoś miał wyłączone, wiec dlatego się zapytałem.

PS.Ja jakos jestem sceptyczny do tego SE Linux domyslnie wlaczanego w FC

Eee tam. Trzeba tylko nauczyć się tego obsługiwać :P Tak samo ludzie narzekali na to, że w Fedorze nie ma OSS tylko jest ALSA, potem że jest X.org a nie XFree86, bo były problemy z ATI. Później marudzili na 4k stos przez co nie działały sterowniki nVidii; że jest GRUB zamiast LILO; że jest udev zamiast statycznego /dev, itd.

Potrzeba trochę czasu, aż więcej dystrybucji zacznie używać nowszych technologii, to ludzie się do tego przyzwyczają.

:huh::huh: No oki zostane na FC3 jeszcze jakis czas :) ale mam jeszcze jedno pytanko. Powiedzcie mi bo system wylacza sie ale nie wylacza komputera, co zrobic. Wiem ze strasznie duzo pytan ale prosze o cierpliwosc. Niedlugo, jestem pewien, skoncza sie takie proste pytania. Z gory thx

Powiedzcie mi bo system wylacza sie ale nie wylacza komputera, co zrobic.

Zaktualizować jądro:

yum update kernel

a najlepiej cały system

yum update

Widziałem, że niektórzy mieli pewne problemy, więc najpeirw najlepiej zaktualizuj yum:

yum update yum

a dopiero potem całą resztę.

PS.Ja jakos jestem sceptyczny do tego SE Linux domyslnie wlaczanego w FC

Eee tam. Trzeba tylko nauczyć się tego obsługiwać :P

Chodzilo mi raczej o zasadnosc domyslnego wlaczenie SE (_linuxa_ → Linuksa) ORT na dystrybucji przeznaczonej raczej na desktop niz na serwer. Byc to niech bedzie, ale niech go nie wciskaja na siłe. I prosze nie mowic ze mozna przy instalacji nie wybrac, owszem ale 99% newbie zostawi jak bylo zaznaczone :P

Chodzilo mi raczej o zasadnosc domyslnego wlaczenie SE (_linuxa_ → Linuksa) ORT na dystrybucji przeznaczonej raczej na desktop niz na serwer.

Takie pytanie: SELinux sprawił Ci kiedyś jakiś kłopot (chodzi mi o problemy w użytkowaniu komputera jako dekstop)? Mi się to jakoś nie przytrafiło. Jak na razie to widzę tylko jak ktoś próbuje skonfigurować jakieś usługi (httpd, ftp, poczta) i nie potrafiąć skonfigurować SELinux wyłączają to zabezpieczenie...

W sumie to można całkowicie iść na rękę użytkownikom i pozwolić na niewiadomo ile, jak w pewnej linii systemów operacyjnych, ale czy to jest dobre rozwiązanie?

Nie wiem czemu... ale w eterze można wyczuć przekonanie, że reiserfs jest lepszy.. I niektórzy początkujący użtykownicy zaczynaj sie bawic reiserem.

A reiserfs niestety nie jest wspierany przez fedorke i gryzie sie z SElinuksem i nie da sie zalozyc konta :/

PS. To takie btw. ostrzezenie w razie jakby ktos czytal ten wątek.

PS2. Oczywiscie eteru nie ma, gdyż okazało się, że jednak światło jest falą elektromagnetyczną, która jednak nie rozchodzi się w żadnym ośrodku materialnym.. ale nie ma co tu polemizować nad tymi głupotami.. po prostu się tak mówi :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...