Niemcu.MD Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Witam! Było wszystko, ok. Od początku jak posadziłem (ok 3m-c) fc3 na dysku z cd wszystko grało. Każdą płytę montował, czytał, kopiował i lus. Przez jakiś czas używałem go wyłącznie do słuchania muzyczki i z tym nadal nie ma kłopotu, by odpalić płytkę w cdplayerze. oto odpowiedź na próbę zamontowania płyty: ]# mount /dev/hdb /dev/hdb: Błąd wejścia/wyjścia mount: block device /dev/hdb is write-protected, mounting read-only /dev/hdb: Błąd wejścia/wyjścia mount: /dev/hdb: can't read superblock A to mój wpis w /etc/fstab: /dev/hdb /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 Poradźcie coś PLEAAASE !!! Potrzebuję pilnie cdka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 mount: block device /dev/hdb is write-protected, mounting read-only CD-ROM masz na taśmie z dyskiem twardym? Pokaż co wypiszą te polecenia: dmesg | grep -A 3 -B 3 -i rom rpm -q kernel udev Nie próbujesz przypadkiem montować płyty CD-Audio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Z przyczyn sprzętu muszę mieć na jednej taśmie napęd z dyskiem, ale to działało. Oto wyniki poleceń: $ dmesg | grep -A 3 -B 3 -i rom CPU: Intel Pentium II (Deschutes) stepping 03 Enabling fast FPU save and restore... done. Checking 'hlt' instruction... OK. ACPI: setting ELCR to 0200 (from 0e00) checking if image is initramfs... it is Freeing initrd memory: 382k freed NET: Registered protocol family 16 -- ide1: BM-DMA at 0xffa8-0xffaf, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio Probing IDE interface ide0... hda: ST34311A, ATA DISK drive hdb: LTN485S, ATAPI CD/DVD-ROM drive elevator: using anticipatory as default io scheduler ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14 Probing IDE interface ide1... -- hdd: 78165360 sectors (40020 MB) w/2048KiB Cache, CHS=65535/16/63, UDMA(33) hdd: cache flushes not supported hdd: hdd1 hdd2 < hdd5 hdd6 > hdd3 hdd4 hdb: ATAPI 48X CD-ROM drive, 120kB Cache, UDMA(33) Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20 ide-floppy driver 0.99.newide usbcore: registered new driver hiddev usbcore: registered new driver usbhid -- parport: PnPBIOS parport detected. parport0: PC-style at 0x378, irq 7 [PCSPP,TRISTATE] pnp: Device 00:0a disabled. ieee1394: Initialized config rom entry `ip1394' ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team ip_conntrack version 2.1 (1535 buckets, 12280 max) - 360 bytes per conntrack eth0: link up, 10Mbps, half-duplex, lpa 0x0000 i $ rpm -q kernel udev kernel-2.6.9-1.667 kernel-2.6.10-1.766_FC3 kernel-2.6.10-1.770_FC3 udev-039-10.FC3.6 Audio? Nieee.. To zwykła płytka z danymi. jakiej bym nie włożył, to nie mogę zamontować. Wpizałem w fstab coś takiego: /dev/hdb /media/cdrom iso9660 noauto,ro,user 0 0 i teraz wyświetla taki błąd: # mount /dev/hdb mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb, or too many mounted file systems To chyba nie była najlepsza droga, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Z przyczyn sprzętu muszę mieć na jednej taśmie napęd z dyskiem, ale to działało. Hmm... Kiedyś był podobny wątek → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=1187 Jak uruchomisz system z parametrem ide0=nodma to napęd działa? Sprawdzałes pod innym systemem czy CD-ROM działa? W ostateczności spróbuj odpalić z niego instalkę Fedory i odpal media check (będzie wiadomo czy potrafi odczytac płytę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Ja jeszcze dorzucę jedno pytanie: masz zaktualizowany udev czy ten z distro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi