Skocz do zawartości

Do Wszystkich Znających Się Na Sprawie

plakiet

co robię kiedy widzę pytanie, na które odpowiedź jest oczywista albo już jest na forum w setkach egzemplarzy?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. co robi? kiedy widz? pytanie, na które odpowied? jest oczywista albo ju? jest na forum w setkach egzemplarzy?

• odpisuj? "ju? by?o" albo "poszukaj w google"
      6
    • udzielam odpowiedzi wkurzony na leniwca który zada? pytanie
      7
    • odpowiadam z wielk? przyjemno?ci?
      5
    • mam daleko w ....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Jako użytkownik linuksa od dwóch tygodni zaobserwowałem taką rzecz:

To prawda, że da się znaleźć wszystko (albo prawie wszystko) na forum albo w google. Jedyna różnica między mną a kimś kto zna linuksa jest taka, że on będzie szukał dwie minuty a ja dwie godziny. I jeżeli ktoś zadaje pytanie które już było bardzo dokładnie omówione wcale to nie znaczy, że nie chce mu się szukać tylko może szkoda mu czasu na czytanie parudziesięciu postów aż w końcu trafi się na odpowiedź której poszukuje.

Tak przynajmniej jest ze mną. Bo inna sprawa kiedy nudzi mi się w pracy ;) i czytam godzinami z wielką przyjemnością wszystko jak leci, a inna kiedy późnym wieczorem męczę się z jakimś konkretnym problemem i potrzebuję pomocy.

Co wy na to?

TYLKO SZCZERE ODPOWIEDZI! :P

Pozdrawiam!

Witam

moje skromne zdanie jest takie że, w wyszukiwarce forum nawet jak się szuka czegoś w stylu repozytoria do yuma ... to zanim się znajdzie tego posta z opisanymi repozytoriami to trochę mija pomoimo że się wie czego się szuka ... teraz mamy nowego użytkownika który szuka odpowiedzi. Nie wie czy temat był już poruszany (zapewne mu to nawet na myśl nie przyszło że już ktoś o to pytał...) a wyniki jego zpytań są w niewielkim stopniu powiązane z odpowiedzią której szuka. Generalnie nawet na jasno postawione zapytania nie dostaniemy precyzyjnej odpowiedzi (chodzi mi o wyszukiwarkę na forum). I co taki delikwent robi :?: Zaczyna "nowy" temat...

Jeśli chodzi o szukanie w google to początkujący użytkowinicy nie wiedzą jak i gdzie szukać ani jak formułować zpytania ... Nie wiedzą też nic na temat stron pomocy, repozytoriów itd. A jeżeli się przesiadają z windy to początek przypomina spacer po gzymsie w środku nocy...

FAKTEM JEST ŻE PYTANIE O ZMIAN WIELKOŚCI CZCONKI W MPLAYERZE TO PRZEGICIE PAŁY... :blink:

Sądzę jednak że, wskazanie początkującym odpowiedniej drogi należy do nas ... Przecież nikt nam nie broni napisać kilka tekstów do działu porady i podczas rejestracji nowego usera np umieść DUUUUZy NAPIS z informacją że poczatkujący powinni zacząć od przeczytania porad (albo coś w tym stylu)...

Dobrym pomysłem było PRZYPINANIE powtażających się tematów, jednak mało tych stałych zostało przypiętych.

A bardziej zaawansowani użytkownicy zachowują się poniżej wszelkiej krytyki odpisując na post nowego w sposób chamski "... już było...poszukaj..." TO (_napewno_ → na pewno) ORT JEST POCIESZAJĄCE DLA NEWBIE :lammer:

Lepiej to już wygląda jak darzą mu chociaż link do posta gdzie temat był poruszany...

Aby nie flustrować i nie denerwować żadnej ze stron dobrze by było skonstruować jakiś DOBRY PORADNIK i FAQ ... I wtedy jak się pojawi taki leń któremu się czytać nie chce to śmiało można go strofować...

A średnio-zaawansowani i zaawansowani użytkownicy powinni przyjąć do widomości że TO CO DLA NICH JEST OCZYWISTE, WCALE NIE MUSI BYĆ OCZYWISTE DLA KOGOŚ KTO DOPIERO ZACZYNA :!:

I tak wracając do naszych repozytoriów ... trzba trochę się naszukać i z 3-4 JUŻ ZNALEZIONYCH postów mamy odpowiedź której szukamy....

Powyższ wypowiedź jest tylko moim osobistym odczuciem dotyczącym pomocy dla newbie przez użytkowników...

Mam nadzieje ze FAQu Gajownika pojawi sie wreszcie oficjalnie w jakims widocznym miejscu na fedora.pl To by duzo dało.

PS. Gdymy wymieszać odpowiedz nr1: odpisuję "już było" albo "poszukaj w google" i nr2: udzielam odpowiedzi wkurzony na leniwca który zadał pytanie to by wyszlo czasami udzielam, czasami ignoruje, czasami odsylam do google, czasami pouczam taka odpowiedz bym wybral :P a tak nie zagłosowalem :)

Witam!!

FAQ (_napewno_ → na pewno) ORT by się przydał, mi się już zdażyło robić kilka razy to samo, np, instalacja javy, fakt że są najczęściej zadawane pytania, ale są to naprawde tylko te podstawowe. Co do powtarzania pytań, mmm... pewnie wielu takich sytuacji można by było uniknąć, ale pewnie nie wszyscy są na tyle wytrwali żeby przeszukiwać internet gdzinami a może potrrzebują zrobić coś czasem szybko. No cóż tak już jest... Ale fakt jest taki że początkujący mogliby włożyć więcej wysiłku i co nieco poszukać, bo odpowiadanie wkółko na to samo bywa nudne, no i takie posty zajmują troszke miejsca.

A co do pytania, to ja raczejj sataram się takiej osobie odpowiedzieć, albo chociaż wskazać droge poszukiwania:):)

POZDRO

Witam.

Ja zaznaczylem, że odpowiadam z przyjemnością, bo nie ukrywam, że tak jest. Nie jestem jakimś "super masta userem, który wie wszystko", ale jak coś wiem, to nie staram się tego trzymać w tajemnicy i się tym dzielę z innymi.

Ponadto przydałaby się odpowiedź "daję link do odpowiedniego tematu na forum", bo nie jest to to samo, co "już było, poszukaj na googlach" (przynajmniej takie odniosłem wrażenie).

Pozdrawiam.

Ponadto przydałaby się odpowiedź "daję link do odpowiedniego tematu na forum", bo nie jest to to samo, co "już było, poszukaj na googlach" (przynajmniej takie odniosłem wrażenie).
No akurat na tym forum chyba nie jest to takie głupie (odsyłanie do googla). Mnie osobiście często się zdarza przeszukiwać fora za pomocą googla, najlepsze wyniki daje to ze starszymi postami (ale też jeśli szukam 3 literowego (_yum'a_ → yuma) ORT ;) )

moje skromne zdanie jest takie że, w wyszukiwarce forum nawet jak się szuka czegoś w stylu repozytoria do yuma ... to zanim się znajdzie tego posta z opisanymi repozytoriami to trochę mija pomoimo że się wie czego się szuka ... teraz mamy nowego użytkownika który szuka odpowiedzi.
A to bodajże już ładnych parę ładnych lat temu pewien pan (Lem konkretniej) stwierdził że będziemy coraz więcej czasu spędzać na poszukiwaniu informacji, włącznie z taką skrajnością jak odkrywanie rzeczy już odkrytych tyle że gdzieś zawieruszonych (kupjcie akcje google! B) ).

A do rzeczy, wg mnie sprawa jest prosta:

-Nawet jeżeli sprawa już była należy np. podać linka ( i ew. póżniej zamknąć temat, niech się rozwija tylko jeden wątek?)

-Poprzypinać tematy najczęściej poruszane (albo przykleić jeden temat z tytułem "Zanim coś napiszesz przeczytaj to.." i podać linki do rozwiązań w FAQ)

-Można zwrócić uwagę itp., byleby uprzejmie. Takie formy pomocy jak to forum są niesłychanie cenne, nie należy zrażać do nich ludzi, niech każda krytyka będzie konstruktywna..

To tak IMO.

Pozdrawiam

Stef

A do rzeczy, wg mnie sprawa jest prosta:

-Nawet jeżeli sprawa już była należy np. podać linka ( i ew. póżniej zamknąć temat, niech się rozwija tylko jeden wątek?)

-Poprzypinać tematy najczęściej poruszane (albo przykleić jeden temat z tytułem "Zanim coś napiszesz przeczytaj to.." i podać linki do rozwiązań w FAQ)

To byłoby dobre, ale niestety forum cierpi na brak aktywnych moderatorów (poza @Gajownikiem oczywiście, ale on bardziej zajmuje się pomaganiem niż sprzątaniem na forum, no i kolorowaniem błędów ;) ) Z zespołu moderującego/administrującego praktycznie tylko @Gajownik i @MarcYr działają, IMHO to trochę za mało na prawie 2800 zarejestrowanych użyszkodników.

Pozdrawiam

To może czas poszukać nowych moderatorów? (chyba powinni mieć IQ powyżej 100 i koniecznia trochę znać się na ortografii). IMBO forum jakoś sobie radzi - jest wartościowe pod względem merytorycznym. Ma jednak wiele bugów (dziesiątki o ile nie setki), więc raczej na początek przydałby administrator.

Sory nie zamierzam sie wymadrzac bo sam uzytkuje to forum od niedawna ale jezeli jest za malo moderatorow to powinni sobie dobrac jakas pomoc.Ogolnie nie spotkalem sie na tym forum z jakas agrechą. Staram sie czytac i szukac ale nie zawsze jest to mozliwe.No ale jak forum ma dobrze funkcjonowac a jest sporo userow to 2 osoby to malo zeby utrzymac takie forum.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!! :)

imho beznadziejna ankieta.. i nic nie wnosi do tego forum.. kto co robi przy powtarzajacym sie pytaniu to kwestia ich podejscia do sprawy.. i nie ma sensu o to pytac.. bo to nie rozwiaze problemu nawet w najmniejszym stopniu... najlepszym sposobem jest np. pisanie "odpowiedzi na czeste pytania" lub porad w dziale porady.. lecz jedynia na wyjatkowo powtarzajace sie pytania.. nie mas sensu trapsoportowac forum do dzialu porady.. :)

Ja mysle, ze ludzie moga robic porady.. nie swojego autorstwa, czyli np.

[title]

Obsluga VI ( na podstawie wątków forum fedora.pl)

[/title]

wazne jest aby dzialac dla spolecznosci, do ktorej samemu sie nalezy (z przyjemnoscia) .. tylko skad wziasc na to czas... ?

[pointa]

Jak to powiedzial Albert: Jest wiele sposobow na zabijanie czasu, lecz jescze nikomu nie udalo sie go wskrzesic

[/pointa]

Doskonalym wyjsciem jez tez tlumaczniea gotowych pomocy naukowych.. ;]

• 3 weeks later...

Ankieta jest moim zdanie zajefajna :)

Temat nawet bym powiedzial aktualny na wszystkich forach jakie juz odwiedziłem no może z wyjątkiem jednego. Każdy chcialby traktowania jaknajlepszego a samemu niewiele sie wysilając. Najprościej skierować na google i bawić sie w podchody. Takich informacji jest tu ogromna ilość. Kto by nie chciał to i tak sie nauczy korzystać z google. Jeszcze jakby to było płatne to by google miało ogromny już majątek.

Więc to jest FORUM czy DROGOWZKAZ DO GOOGLE? (bez obrazy)

Sam zaczynałem od zera. w ogóle nie wiedziałem co z czym sie je. Jest naszczęście było wiele osób które odpowiedziało nawet na najbardziej lamerskie pytania. Za co jestem bardzo wdzieczny.

Ankieta jest moim zdanie zajefajna

Zajefajna powiadasz....

Więc proponujesz aby te samy tematy przewijaly sie w interencie do nieskonczonosci, bo po co korzystac z tego co juz ludzie zrobili ? W koncu lepiej jest milionowy raz napisac jak zainstalwoac gruba.. bo kazdy kiedys byl newbie (nie lama).. Przeciez nebies beda zawsze i to nie znaczy ze zawsze na kazde pytanie newbies maja pojawaic sie odpowiedzi, skoro juz taka odpowiedz jest w internecie (w dodatku znajdzie sie kopie tej odpowiedzi w ilosci 100000 ) wg. twojego rozumowania, mamy sie wszyscy chrzanic za przeproszeniem z tym samymi pytaniami do konca swaita "i jeden dzien dluzej" bo newbies beda sie pojawaic.. ale czy nie moga skrozystac z tego co juz zrobili ludzie dla innych newbies ? Rozwijajmy sie a nie przerabiajmy ten sam temat w kolko.. rozumiem, ze jak sie powtarza to sie informacje utrwalaja ale bez przesady.. od przegladania tego forum nie musialem sprawdzac jak sie instaluje gruba ( gdy reinstalowalem pierwszy raz) bo juz wiedzialem jak to zrobic na pamiec.. chcoiaz i tak wiedizalbym gdzie znalezc odpowiedz i to jest wazne..

A i mowisz, ze kazdy chcialby zostac dobrze traktowany.. no jasne, ze tak i my wszyscy sie tutaj tak traktujemy.. my po prostu nie robimy z newbies paniczów.. ' moze kapcie maja wam podawac wieczorekiem.. ?' Dobra koncze ta bezsensowna debate.. (jak juz to podkreslilem w poprzednim poscie )

W sumie to po przeczytaniu tego moze ktos powiedziec, ze sie za bardzo, ze tak powiem mądrze.. ale ja po prostu wyrazilem swoja opinie i w gruncie rzeczy to sam jest newbie.. w koncu co ja mam linuksa na powaznie od grudnia.. :/

Pozdrawiam i w sumie mam nadzieje, ze nie bladze i ktos mnie uswiadomi jezeli moje przekonania sa bledne.. ;-)

PS. Lamer z tego co mi wiadomo to chyba nie jest początkujący ?