Robert1 Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Witam wszystkich. Na początku chciałbym zaznaczyć,że czytałem wszystkie informacje odnośnie dzwięku zamieszczone na forum. Problem dotyczy tylko odtwarzania muzyki z audio CD Mam nowy komp. z muzyką AC97 na płycie. System FC3 Używam środowiska GNOM. System wykrywa kartę dzwiękową TEST-OK Dzwięki systemowe-OK K3B widzi napędy. Uprawnienia do uządzeń-OK Mikser ustawiony-OK Odtw.muzyki nagranej na płycie w OOG,mp3 -OK (Xmms) System aktualizowany w całości (jądro,X-y,udev itd.) Problem jest taki Po włozeniu płyty audioCD kscd lub ten gnomowy widzi zawartość płyty,proces odtw.się toczy, mija czas nagrania tylko bez dzwieku. Na podgłośnienie w mikserze słychać reakcję w głośniczkach (delikatny szum) Prosze o pomoc i poradę ROBERT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Po włozeniu płyty audioCD kscd lub ten gnomowy widzi zawartość płyty,proces odtw.się toczy, mija czas nagrania tylko bez dzwieku. Masz podpięty CD-ROM kabelkiem do karty dźwiękowej? Nie wiem czy te wymienione przez Ciebie programy potrafią odtwarzać z płyt CD gdy dźwięk leci złączem cyfrowym. Spróbuj w XMMSie (trzeba go poinformować w ustawieniach o złączu cyfrowym czy jakoś tak). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1 Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Dzięki za odpowiedź. Zgralem plik WAV na twardy dysk i też nie odtwarza proces toczy sie poprawnie tylko bez dzwięku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Zgralem plik WAV na twardy dysk i też nie odtwarza proces toczy sie poprawnie tylko bez dzwięku. Wcześniej napisałeś, że XMMS poprawnie odtwarzał Ci pliki muzyczne, a teraz nie odtwarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1 Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Tak napisalem ,że xmms odtw. pliki oog i mp3 to prawda , i jeszcze sprawdziłem odtwarza Wav zgrany na twardy dysk. To musi być problem z komunikacją napęd-płyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 To o którym procesie pisałeś, że nie odtwarzav wavów? A nie masz wyciszonego wejścia CD? Odpal alsamixer i sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1 Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Okazuje sie ,ze wszystkie programy odtw.WAVy z "twardego"poprawnie. Problem dotyczy jedynie odtwarzania z napędu (odtw.sie toczy bez dzwięku) PS. Powiadasz ,że może nie ma podłączonego kabelka do karty dźwiękowej ??? Super tylko czemu nie ma problemu podczas odtw. z tego wlasnie napedu plyt z oog i mp3 ?? Mam Kmix i wszystko mam ustawione Tutaj jestem kurka w kropce. Nigdy nie miałem takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 PS. Powiadasz ,że może nie ma podłączonego kabelka do karty dźwiękowej ??? Super tylko czemu nie ma problemu podczas odtw. z tego wlasnie napedu plyt z oog i mp3 ?? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. mp3 i ogg to skompresowane pliki, które są dekompresowane przez odpowiedni kodek i dopiero wysyłane do karty dźwiękowej. Kabelek o którym pisze @Gajownik powoduje, że muzyka z płyty jest przez odtwarzacz CD w locie konwertowana na format analogowy i wysyłana bezpośrednio do karty dżwiękowej (to tak jakbyś sobie podłączył słuchawki do CD-Romu). Lepiej jednak jeśli muzyka z CD jest wysyłana cyfrowo (bez tego kabelka). Jeśli Ci nie działa znaczy, że masz coś źle skonfigurowane. Spróbuj zrobić tak jak pisałem w tym topicu. HTH Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Lepiej jednak jeśli muzyka z CD jest wysyłana cyfrowo (bez tego kabelka). W CD-ROMach są dwa wyjścia (oprócz złącza IDE). Jedno jest analogowe (wyjście z przetwornika C/A CD-ROMu), a drugie cyfrowe (dane nieptrzetworzone). Lepszy jest dźwięk z wyjścia cyfrowego, bo przetworniki C/A w kartach dźwiękowych są zwykle lepsze niz te wbudowane w napęd. Czyli mówiąc krótko: z kabelkiem też można cyfrowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Czyli mówiąc krótko: z kabelkiem też można cyfrowo Jasne, że można. To miałem na myśli, tylko mi się jakoś tak dziwnie napisało (rano było i kawy jeszcze nie wypiłem) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1 Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Dziekuje wszystkim. Muszę zaopatrzyć się w kabelek. Pozdro ROBERT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi