Skocz do zawartości

Kde A Icewm

plakiet

Rekomendowane odpowiedzi

Na jakiejś stronie znalazłem KDE w dziale DESKTOPS a Icewm w dziale menedżery okien. Czym różni się jedno od drugiego? Znaczy desktop od manedżera okien?

I czy warto instalować Icewm? Z pisu na stronie wynika, że jest git.

Teraz mam KDE i "coś" mi w nim nie pasuje. Poza tym dosyć wolno działa.

Czym różni się jedno od drugiego? Znaczy desktop od manedżera okien?

KDE to takze zestaw programow (Kget, Kmail, Kcostam, itp itd) a menadzery okien (fluxbox,icewm,enligtenment) tylko "rysuja" okienka. Nie dostajesz z nimi programow, aczkolwiek mozesz uzywac oczywiscie innych programow juz zainstalowanych.

Zamiast KDE jak lubisz przyjazne i konfigurowalne latwo srodowiska to Gnoma lub XFCE (moze tez Enlightenment)

czyli jak zainstaluję icewm to wszystkie programy z kde czy gnoma będą nadal działały?

a jakbym odinstalował kde a zostawił tylko icewm to co mi zostanie? nic? i będę musiał wszystkie programy instalować od nowa?

kurczę nie łapie się w tym wszystkim... chyba nie rozumiem istoty działania linuksa... :(

jeszcze wiele długich nocy przede mną ;)

nie wiem czy dobrze zrozumiałem:

jak nie zainstalowałbym żadnego desktop'a (czyli u mnie kde) a tylko jakikolwiek menedżer okien (np. IceWM) to mogę bez problemu zainstalować wszystkie programy jakich potrzebuję (np. z paczek) i uruchamiać te programy w menedżerze okien? I KAŻDY menedżer okien obsługuje WSZYSTKIE programy?

Czyli menedżer okien odpowiada TYLKO za sposób wyświetlania programu (sposób "komunikacji" program->użytkownik)? A Desktop daje mi to, że nie muszę instalować tych programów osobno bo instalują się razem z nim?

tak czy nie tak?

Witam!!

Jak na mój gust, to nie tk do końca, bo niektóre programy wymagają jak mi się wydaje niektórych składników należących np. do kde zy gnome. Ale jak masz kde i doinstalujesz jakiś XFCE czy coś p[odobnego to powinieneś odpalić wszystkie programy:):)

Czyli menedżer okien odpowiada TYLKO za sposób wyświetlania programu (sposób "komunikacji" program->użytkownik)? A Desktop daje mi to, że nie muszę instalować tych programów osobno bo instalują się razem z nim?

tak czy nie tak?

Tak, tyle ze musisz wiedziec co i jak zainstalowac i czego potrzebujesz. Czyli na start z Linuksem najlepszy jest Gnome lub KDE

no wazne jest tez to, ze z kde czy gnome nie dostaje sie samych porgramow.. ale cos do robienia tych programow zgodnie z kde czy gnome.. heh.. mam nadzieje ze niezbyt zawile to napisalem... :)

pozdro.