JohnDoe Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Przyszedł juz czas na porzegnanie sie z moim jakże szybkim i równie niezawodnym Win XP Poszperałem troche w googlach i na forum i w sumie nie znalazłem końcowego rozwiazania, prawdopodobnie dlatego, ze moja znajomoś tematu jest niewielka:P. Dwa linki z foru gdzie mogło byc cos ciekawego : http://www.fedora.pl/pl/forum/viewtopic.php?p=640#640 http://www.fedora.pl/pl/forum/viewtopic.ph...tycje+personal) wywalaja mi php error Proszę wiec doświadczonych userów o pomoc w podziale dysku na partycje (ostrzegam ze nigdy nie robiłem tego jak również nie montowalem zadnych dysków, no ale przecież trzreba kiedyś zacząc ). Dysk jakim dysponuje to barakuda 120GB (faktycznie ok 112GB). to czego (_napewno_ → na pewno) ORT potrzebuje to osobna partycja na system i druga na dokumęty których mam bardzo dużo. pod windą mialem 13GB na system i całą reszte jako archiwum. Chodzi o to aby przy instalacji na nowo systemu nie starcić danych itp. Prosze o w miarę dokładne opisy. To co ja wymyślilem to : a) Primary 1.Winda ok 15GB 2./boot -90MB 3./usr- nie mam pojecia ile na tp przeznaczyć 4./ - jak wyzej b)Extended 5./home -wszystko co pozostanie 6./swap- 250MB (mam 512 RAMu wiec chyba wystarczy??) Pozdrawiam JD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sothoth Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 To co ja wymyślilem to : a) Primary 1.Winda ok 15GB 2./boot -90MB 3./usr- nie mam pojecia ile na tp przeznaczyć 4./ - jak wyzej b)Extended 5./home -wszystko co pozostanie 6./swap- 250MB (mam 512 RAMu wiec chyba wystarczy??) Co mi się przedewszystkim w oczy rzuciło... Win_C: - 15 GB / - 15 GB /home - 30 GB SWAP - 1024MB Nie możesz dać mniej swap niż masz ramu... Reszte daj na gry dla XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 2./boot -90MB 3./usr- nie mam pojecia ile na tp przeznaczyć 4./ - jak wyzej b)Extended 5./home -wszystko co pozostanie 6./swap- 250MB (mam 512 RAMu wiec chyba wystarczy??) ad2) nie tworz /boot wystarczy jak bedzie sie bootowal z / ad3) moim zdaniem tego tez nie ma sensu robic, przynajmniej na Twoim poziomie zaawansowania ad4)minimum to 1 gb, ale na poczatek polecam 3 (2 jak skapisz ) ad5) to jest dobry pomysl ad6) 512mb polecam ogolnie to polecam jak najmniej "wydziwiac" przy pierwszych probach instalki, a pozniej pewnie i task uznasz ze / + /home + /swap wystarcza spokojnie Podczas instalki lepiej wybrac DiskDruida niz automatyczny podzial partycji i samemu latwo i przyjemnie wszystko ustawic. Skoro jak mowisz jestes "newbie" to polecam Ci to: http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/ przyda Ci sie w FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Reszte daj na gry dla XP Na to jest te 15GB Poza tym mam nadzieje uruchomić wine ad4)minimum to 1 gb, ale na poczatek polecam 3 (2 jak skapisz ) Nie sępie i nawet mi się wydaje że to za mało , gdy pierwszy raz instalowalem FC2 na 5GB to przy update wywaliło mi ze nie mam miejsca na dysku. Skoro jak mowisz jestes "newbie" to polecam Ci to: http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/ przyda Ci sie w FC Już nie raz tam zaglądałem. Dzieki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 ... SWAP - 1024MB Nie możesz dać mniej swap niż masz ramu... . . Nie mozna sie z tym zgodzić. Przytaczasz teorie obowiązujące w czasach kiedy na desktopach było 64 - 96 MB RAM-u. Wtedy obowiązywała reguła: swap = RAM x 2 Przy szczególnych zastosowaniach przy 512MB mozna sie obejść bez swapa. Oczywiście nie polecam tego, ale przy moich 512MB RAM tylko parę razy zauważyłem, że z mojego swapa (też 512MB) zostało użyte kilkanaście MB. Spokojnie może zastosować 256, góra 512MB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gareon Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 no ja tez tak robie zawsze daje max 200-300 ramu a nie bede dawal 2x wiecej bo szkoda mi 1,5 giga na swap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 gdy pierwszy raz instalowalem FC2 na 5GB to przy update wywaliło mi ze nie mam miejsca na dysku. to zainstaluj tylko najpotrzebniejsze programy przy instalacji. Tylko te ktore musza byc by FC (_wogle_ → w ogóle) ORT wystartowalo. Oprogramowanie na plytkach FC jest juz troche stare i dodatkowo niektore prog. (k3b,OO.org) maja bledy. Wiec lepiej zainstalowac bardzo malo oprogramowania, byle odpalic yum/apt-get. Reszte programow (FF,thunderbird,kadu,OO.org,...) zainstaluj wlasnie aptem/yumem ale dopiero po updacie systemu. Poniewaz bedziesz mial mniej programow zainstalowanych na poczatku to i upgrade nie bedzie trwal dlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Jesli jestes poczatkujacy i jak sam mowisz nie sepisz to ja polecam ci 6GB na (/).Ja ogolnie mialem 4,8 GB i po 3 tygodniach uzytkowania i zaznaczam ze nic takiego nie instalowalem zadnej gry itd a zostalo mi 400 mb.Teraz mam 6GB i zainstalowane tylko to co mi najbardziej potrzebne i mam pol dysku wolnego przez co odzczulem przyspieszenie systemu nie jakies super ale zawsze cos. Reszta to tu instukcje wczesniejsze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi