rumek7 Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Witam. Mam pewien problem a mianowicie: Posiadam dwie karty muzyczne pierwsza to ViA na płycie głównej i Soundblaster 128 Live. Ostatnio postanowiłem wyłączyć w biose kartę muzyczną VIA na płycie. Ale po zrobieniu tego GNOME mi się nie uruchamia. KDE chodzi ale nie ma dźwięku. Proszę o pomoc ponieważ chcię pracować na GNOME ale jest to nie możliwe. PS. Po wyłączeniu karty w biosie przy uruchamianiu systemu w KUDZU ustawiłem " zostaw konfigurację ", gdy to nie pomogło spróbowałem " usuń konfigyrację " ale to też nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Witam!! A kudzu (_wogóle_ → w ogóle) ORT wykrył Ci tego soundblastera ?? Pokaż jakie moduły masz załadowane : lsmod A nie da się w kde dzwięku skonfigurować poprzez sound configuration ?? I jakie błłędy Ci wyskakują ?? A tak pytanie do innych :) Co się stało z sndconfig ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek7 Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 (edytowane) Tak. W KUDZU wykrył mi SB live. Po wybraniu w menu Ustawienia systemowe/Soundcard detection wykrywa SB live i po naciśnięciu testuj słychać dźwięki ale w systemie już nie. Moje lsmod to : Module Size Used by snd_via82xx 27745 0 gameport 4929 2 emu10k1_gp,snd_via82xx snd_mpu401_uart 9025 1 snd_via82xx snd_emu10k1 92997 0 snd_rawmidi 25953 2 snd_mpu401_uart,snd_emu10k1 snd_seq_device 8525 2 snd_emu10k1,snd_rawmidi snd_ac97_codec 67489 2 snd_via82xx,snd_emu10k1 snd_pcm_oss 47989 0 snd_mixer_oss 17089 1 snd_pcm_oss snd_pcm 93001 4 snd_via82xx,snd_emu10k1,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss snd_timer 29125 1 snd_pcm snd_page_alloc 9541 3 snd_via82xx,snd_emu10k1,snd_pcm snd_util_mem 4801 1 snd_emu10k1 snd_hwdep 8901 1 snd_emu10k1 snd 52645 11 snd_via82xx,snd_mpu401_uart,snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,\\ \\snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep soundcore 10017 1 snd A jeśli chodz o błędy to żadne mi nie wyskakują poprostu tak jak by obsługa dźwięku w systemie była przypisana do karty na płycie czyli VIA82xx. Pozdrawiam Złamałem linię i wywaliłem niepotrzebne informacje. Edytowane Marzec 16, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Po wybraniu w menu Ustawienia systemowe/Soundcard detection wykrywa SB live i po naciśnięciu testuj słychać dźwięki ale w systemie już nie. Może nie podgłośniłes potem kanałów? Odpal alasmixer i sprawdź. A jeśli chodz o błędy to żadne mi nie wyskakują poprostu tak jak by obsługa dźwięku w systemie była przypisana do karty na płycie czyli VIA82xx. Wklej zawartość /etc/modprobe.conf Odnośnie sndconfig -- ten program służył do konfigurowania kart przy użyciu sterowników OSS. Od jądra 2.6 używana jest ALSA, więc sndconfig wyleciał z dystrybucji (tak jak aumix). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek7 Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 W alsamixer jest ok kanały podgłoszone, jeśli chodzi o mój modprobe to jest następujący : remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx alias snd-card-1 snd-emu10k1 install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-emu10k1 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-emu10k1 alias usb-controller ehci-hcd alias usb-controller1 uhci-hcd alias ieee1394-controller ohci1394 alias char-major-195* nvidia alias eth0 8139too alias snd-card-0 snd-via82xx options snd-card-0 index=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 W alsamixer jest ok kanały podgłoszone Sprawdź jeszcze czy nie masz MM na d słupkami PCM i Master. Jeśli nie będziesz używać karty wbudowanej w płytę główną, to Twój modprobe.conf powinien mniej więcej wyglądać tak (niektóre linie się złamały): alias snd-card-0 snd-emu10k1 install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-emu10k1 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-emu10k1 alias usb-controller ehci-hcd alias usb-controller1 uhci-hcd alias ieee1394-controller ohci1394 alias char-major-195* nvidia alias eth0 8139too Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek7 Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam. Zrobiłem tak jak kazałeś Gajownik jeżeli chodzi o modprobe.config. Zapomniałem wspomnieć iż alsamixer się uruchamia jeżeli załączona jest VIA 82xx z płyty głownej i tak też sprawdzałem ale po wyłączeniu tej karty i zmodyfikowaniu modprobe.config według Twojej instrukcji wyskakuje mi coś takiego: alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory Być może SB live jest wyciszony ale nie można tego sprawdzić bo nie mogę uruchomić tego alsamixer. Jeżeli chodzi o GNOME to nadal się nie uruchamia a dźwięk jest tylko przy puszczniu muzyki w XMMS. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory No to chyba nie ładuje Ci się poprawnie moduł karty dźwiekowej. Podaj co pokaże polecenie: lsmod | grep snd oraz jeszcze raz wklej zawartość /etc/modprobe.conf -- może zrobiłeś literówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi