skv4r Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Witam:) Jestem naprwade nowy w tym linuxowym swiatku i prosilbym o pomoc i wyrozumialosc bo wielu rzeczy moge nie zrozumiec Mam pytanko odnosnie Kadu bo przy instalacji wyskakuje ze: błąd: Niespełnione zależności: libsndfile.so.1 jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386 libsndfile.so.1(libsndfile.so.1.0) jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386 i teraz jak mam te brakujace rzeczy doinstalowac?? a druga sprawa dotyczy Firefoxa. Jak wiadomo w FC3 jest wersja 1.0 preview release a chcialbym uzywac tej przegladarki bo jest swietna ale w tej wersji nei dziala min. plugin tabrowser preferences itp. wiec sciagnolem Firefoxa nowego i zainstalowalem i nie dziala nadal niby mam wersje preview Czy moze mi ktos pomoc?? Z gory WIELKIE THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 libsndfile.so.1(libsndfile.so.1.0) jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386 i teraz jak mam te brakujace rzeczy doinstalowac?? Doinstaluj libsndfile (jest w Fedora Extras). Jak wiadomo w FC3 jest wersja 1.0 preview release Nie prawda. W Fedorze jest FF 1.0.1. Nie zaktualizowałeś systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Masz racje nie updatowalem Zaraz to zrobie. A co do Kadu to mam to doinstalowac z plyty?? Jak tak to odpada bo plytki juz sa u kumpla i nie bede ich mial przez najbizszy tydzien Mozna to z internetu pobrac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Mozna to z internetu pobrac?? http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#extras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 A czy powinienem dodac ze mam 64 bitowa wersje?? przepraszam za kolopot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 A czy powinienem dodac ze mam 64 bitowa wersje?? No to trochę zmienia postać rzeczy ;-) Tak się składa, że najlepiej by było, gdybyś zainstalował wersję na 64-bity. Wersja 32bitowa jednak też powinna ruszyć (libsndfile też powinno wtedy być 32-bitowe). Niestety, z tego co widzę na stronie projektu Kadu nie ma paczek dla Twojej architektury. Co gorsza, nie ma też paczki SRPM, żebyś mógł sobie łatwo przekompilować Najlepiej jakbyś napisał o tym na forum Kadu → http://www.kadu.net/forum/ albo od razu skrobnął maila do osoby zajmującej się robieniem paczek dla Fedory → gogers (at) poczta.onet.pl Przysłużyłbys się w ten sposób innym użytkownikom Fedory :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Juz sobie z tym poradzilem zainstalowalem paczke dla 64 bitow i... nie dziala. Ale zainstalowalem tez paczke dla 32 bitow i poszlo bez zadnego problemu kadu smiga i jest fajnie Dzieki za pomoc gajownik!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 zainstalowalem paczke dla 64 bitow i... nie dziala. Bo musiałbyś mieć 64-bitowe Kadu. Tak jak napisałem powyżej -- pomęcz ludzi na forum Kadu. Nie ma sensu niewykorzystywać w pełni Twojego sprzętu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Ok pomecze kogos o te paczki ale to jutro Ps Mam oczywiscie problem z instalacja sterownikow do ATI instalowalem przez YUM i niby wszystko ok ale... poznie uruchomilem fglrxconfig i robilem to wszystko pod xwindow wiec chyba zle oj czeka mnie jeszcze duzo roboty ale Fedorka mi sie podoba a jak uruchomie quaka 1 to juz bedzie pieknie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 A nie można skompilować ze źródeł :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi