Skocz do zawartości

Kadu I Firefox

skv4r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Jestem naprwade nowy w tym linuxowym swiatku i prosilbym o pomoc i wyrozumialosc bo wielu rzeczy moge nie zrozumiec :)

Mam pytanko odnosnie Kadu bo przy instalacji wyskakuje ze:

błąd: Niespełnione zależności:

libsndfile.so.1 jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386

libsndfile.so.1(libsndfile.so.1.0) jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386

i teraz jak mam te brakujace rzeczy doinstalowac??

a druga sprawa dotyczy Firefoxa. Jak wiadomo w FC3 jest wersja 1.0 preview release a chcialbym uzywac tej przegladarki bo jest swietna ale w tej wersji nei dziala min. plugin tabrowser preferences itp. wiec sciagnolem Firefoxa nowego i zainstalowalem i nie dziala :( nadal niby mam wersje preview :(

Czy moze mi ktos pomoc??

Z gory WIELKIE THX

libsndfile.so.1(libsndfile.so.1.0) jest wymagany przez kadu-0.4.0-0.20050306.1.fc3.i386

i teraz jak mam te brakujace rzeczy doinstalowac??

Doinstaluj libsndfile (jest w Fedora Extras).

Jak wiadomo w FC3 jest wersja 1.0 preview release

Nie prawda. W Fedorze jest FF 1.0.1. Nie zaktualizowałeś systemu...

A czy powinienem dodac ze mam 64 bitowa wersje??

No to trochę zmienia postać rzeczy ;-) Tak się składa, że najlepiej by było, gdybyś zainstalował wersję na 64-bity. Wersja 32bitowa jednak też powinna ruszyć (libsndfile też powinno wtedy być 32-bitowe).

Niestety, z tego co widzę na stronie projektu Kadu nie ma paczek dla Twojej architektury. Co gorsza, nie ma też paczki SRPM, żebyś mógł sobie łatwo przekompilować <_<

Najlepiej jakbyś napisał o tym na forum Kadu → http://www.kadu.net/forum/ albo od razu skrobnął maila do osoby zajmującej się robieniem paczek dla Fedory → gogers (at) poczta.onet.pl Przysłużyłbys się w ten sposób innym użytkownikom Fedory :-)

Ok pomecze kogos o te paczki ale to jutro :)

Ps

Mam oczywiscie problem z instalacja sterownikow do ATI :( instalowalem przez YUM i niby wszystko ok ale... poznie uruchomilem fglrxconfig i robilem to wszystko pod xwindow wiec chyba zle :( oj czeka mnie jeszcze duzo roboty ale Fedorka mi sie podoba :) a jak uruchomie quaka 1 to juz bedzie pieknie :D

Pozdrawiam :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...