pkak Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Witam Wszystkich:) Mama dwa problemy z moia Fedora 3: 1. Nie moge zainstalowac sterowników do Neostrady. Robie tak jak Pan bog przyazal, tzn. pobieram sterownik eagle, rozpakowuje je, uruchamiam ./configure, make clean, make, make install - jak dotad wszystko idzie bez problemow. Przechodze do eagleconfig i tu wszystko staje na ladowaniu modulu. Czasmi udaje sie sterownikowi zaladowac modul i modem synchronizuje sie, niestety po wydaniu polecenia adslstart, polaczenia z internetrm nie ma! Nieraz jednak udaje sie nawiazac polaczenie z internetem, niestety, kiedy uruchomie komputer jeszcze raz nie moge nawizac spowrotem polaczenia (tzn. wydaje polecenie startadsl, program sie uruchami ale polaczenia z internetem nie ma!) 2. Fedora nie wylancza mi komputera, dostaje tylko cos takiego: Power down acpl_power_off_called i na tym konec nic sie nie dzieje - co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Czy masz prawidłowe wpisy w pliku /etc/resolv.conf nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob_1234 Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Mam ten sam modem, nie było problemów. Sterownik mam eagle-usb-2.1.1. Pamiętaj że przed make clean należy zrobić make uninstall (jeśli instalujesz drugi raz),odpiąć modem, cała procedura instalacji i dopiero gdy będziesz miał komunikat podłącz modem to go podłącz. lsmod powinien pokazać eagle usb coś tam. W razie problemów wpisz eagle + tab, wyświetli ci komendy którymi możesz dokładniej przeanaliować co się dzieje z modemem. W trakcie instalacji należy wybrać P01 (to ważne - określa że korzystasz z neostrady TPSA). Jak będziesz miał problemy to mogę podesłać ci mój sterowanik, nawet zrzuty ekranu. Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam Apropo samoczynnego wyłączania komputera to wystarczy dopisać do parametrów wywołania jądra w /etc/grub.conf: acpi=ht ja zrobiłem tak: ... title Fedora Core 3 powered by -=MATWIX=- (2.6.9-1.667) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet acpi=ht initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img ... Jak już dopiszesz do grub-a to należy reboot kompa wykonać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 wystarczy dopisać do parametrów wywołania jądra w /etc/grub.conf: acpi=ht Nic nie trzeba dopisywać -- trzeba tylko zaktualizować kernel. Dopisanie acpi=ht jest bez sensu, bo na maszynach bez ht powoduje to wyłączenie acpi, przez co problem z niewyłączaniem teoretycznie znika. Jak ktoś ma procesor z ht, to mu to nie zadziała. ACPI lepiej zawsze mieć uruchomione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 (...) odpiąć modem (...) Ja tego nigdy nie robiłem - zawsze działało (używam wersji 1.9.8 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi