kujawski Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Mam pytanie, co robie nie tak ? Instaluję Fedorę ze wszystkimi pakietami, lub wszystkim co dotyczy KDE i Gnome. Podczas instalacji system wykrywa mi kartę dźwiękową i testuje. Jest Ok. Wchodze do Gnome i jest Ok. Wchodzę do KDE i problemy z kartą dźwiękową. pojawia się komunikat okna ... wiadomość podsystemu aRts : Error while initializing the sound driver. device /dev/dsp cant be opened... Wchodzę do Gnome i juz nie ma dźwięku. W KDE i później w Gnome nie jest aktywny suwak PCM Gdy po instalacji ani razu nie wchodzę do KDE cieszę się dżwiękiem bez żadnych problemów. Po wgraniu obsługi mp3... filmy , muzyka, CD, dźwięki systemowe... nie ma problemu. Problem jest na fedorze3 i zwykłej karcie na płycie. To samo miałem na tym samym komputerze na Auroxie i na innym komputerze na Fedorze 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Error while initializing the sound driver. device /dev/dsp cant be opened... Co masz ustawione w Centrum Sterowania odnośnie systemu dźwięku (jakie wyjście dźwięku)? Spróbuj wyłączyć system dźwięku (tak naprawdę wyłączy to tylko serwer dźwieku arts). Wchodzę do Gnome i juz nie ma dźwięku. W KDE i później w Gnome nie jest aktywny suwak PCM Logujesz się na innych użytkowników czy ciągle na to samo konto? Oczywiście nie logujesz się jako root? Jakie są uprawnienia plików w katalogu /dev/snd/ oraz pliku /dev/dsp (do kogo one należą)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawski Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 W centrum sterowania mam ustawioną kartę dźwiękową ... Rozpoznaj automatycznie (to samo jest na ALSA) nic innego nie mam zaznaczone. Próbowałem wyłączyć system dźwiękowy ale nic to nie zmieniło. Loguję sie na FC2 (ten komputer mam teraz pod ręką ) tylko na root, a na komputerze FC3 na innego ale pierwsze logowania KDE/GNOME były jako root. Użytkowników zakładałem po całej instalacji i konfiguracji nie w trakcie instalowania (jest takie okno/ pomijałem ) Katalog /dev/snd i plik /dev/dsp należą do root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Loguję sie na FC2 (ten komputer mam teraz pod ręką ) tylko na root, a na komputerze FC3 na innego ale pierwsze logowania KDE/GNOME były jako root. Nie wiem czy wiesz, ale tak naprawdę to nie powinieneś w ogóle logować się w Xy na roota. Możesz za dużo spaprać w systemie. To nie Windows -- tutaj nie robi się takich rzeczy. Lepiej przeczytaj to: http://skawina.eu.org/linux/root101.html http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=7 (szczególnie końcówka). Katalog /dev/snd i plik /dev/dsp należą do root. Tak jest po zalogowaniu zwykłego użytkownika? Jeśli tak, to coś musiałeś namieszać w systemie i nienadawane są poprawne prawa do plików urządzeń. Jak zrebootujesz system i od razu zalogujesz się na zwykłe konto to dalej tak jest? Nie logujesz się przypadkiem najpierw na konsolę (CTRL+ALT+Fx)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawski Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 1 Sprawdziłem teraz jak mam z prawami w FC3 (inny komputer gdzie loguje się na nie/root) Katalog /dev/snd (należy do root) a plik /dev/dsp należy do użytkownika ale do grupy root (użytkownik nie należy do grupy root) 2 Na konsole nie loguję się często a zwłaszcza przed X-ami Może ma to jak piszesz zwązek z pierwszym logowaniem na root. Sam nie wiem, ale fakt że pewne programy nie działają poprawnie. Dlatego chciałem przesiąść się na KDE Dzisiaj zniknięły mi kontakty z KADU tak po prostu bez niczyjej interwencji ( mimo, że są widoczne w pliku tekstowym i nie jestem fanatykiem GG . Piszę zdanie na dzień) Czasami zamyka się amule, też tak sobie, mimo że uruchamiam go w oddzielnym panelu i raczej nic na nim nie robie (normalnie nie wyłączam komputera i powinien działać non stop) Sam panel gnome też mieszlał. ( Na FC2, FC3, Auroxie i różnych komputerach. Po naciśnięciu "APLIKACJE"... na czwilę pokazało się okno programów, zamknęło się i zniknął na chwilę pasek. Do programów miałem dostęp tylko przez pulpit. W FC3 po kilku dniach mijało jakby zamknęly się odpowiedzialne za to procesy) Mam wrażenie, że okienka pod linuxem są bardzo delikatne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Katalog /dev/snd (należy do root) a plik /dev/dsp należy do użytkownika ale do grupy root (użytkownik nie należy do grupy root) Czyli poprawnie. Tak jest po przelogowaniu się na tego drugiego użytkownika czy tylko przy pierwszym logowaniu? Dzisiaj zniknięły mi kontakty z KADU tak po prostu bez niczyjej interwencji ( mimo, że są widoczne w pliku tekstowym i nie jestem fanatykiem GG . Piszę zdanie na dzień) Nie dzielisz przypadkiem partycji /home z jakimś innym systemem? Co pokazuje: ls -Zl ~/.gg/userlist Czasami zamyka się amule, też tak sobie, mimo że uruchamiam go w oddzielnym panelu i raczej nic na nim nie robie (normalnie nie wyłączam komputera i powinien działać non stop) Jakieś komunikaty jak uruchomisz z konsoli? W /var/log/messages nic nie było na ten temat? Sam panel gnome też mieszlał. ( Na FC2, FC3, Auroxie i różnych komputerach. Po naciśnięciu "APLIKACJE"... na czwilę pokazało się okno programów, zamknęło się i zniknął na chwilę pasek. Do programów miałem dostęp tylko przez pulpit. W FC3 po kilku dniach mijało jakby zamknęly się odpowiedzialne za to procesy) Hmm... Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Nie masz przypadkim zapchanej jakiejś partycji lub nie uszkodził Ci się system plików (sprawdź przy użyciu fsck)? Mam wrażenie, że okienka pod linuxem są bardzo delikatne... Tak jak napisałem powyżej: nigdy z czymś takim się nie spotkałem :mellow: Nie wiem skąd się biorą takie cuda :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi