rumek7 Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam. Dzis usunolem sterowniki ALSA z systemu za pomoca Synaptica i po zresetowaniu kompa nie moge uruchomic X-ow. Pisze: startx i wywala ze nie moze zaladowac server x. Prawdopodobie wraz ze sterownikami Asla usunely sie rowniez jakies powiazane paczki. Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Wątpię, żeby tak było (bez Twojej wiedzy) - synaptic zawsze pyta o potwierdzenie. Wklej dokładną treść błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek7 Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Po wpisani StartX wysakuje następujący komunikat: Fatal server error: Server is already active for display 0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again. Jeśli dobrze zrozumiałem to powinienem usunąć plik w /tmp/.X0-lock i tak też uczyniłem ale to nic nie daje Proszę o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam!! A możę spróbuj alt+ctr+F7. Pokaż co CI wyświetla rpm -qa | fgrep xorg No i zobacz czy masz dobrze ustawiony xorg.conf. Z tego co on wywala, to wnioskuje że serwer działa na display 0. No i walnij sobie pa aux | less i zobacz, czy mnie masz czegoś w stylu kdeinit: ... albo innych programów związanych z x-ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi