cheef_pl Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Witam! Mam problem z detekcja karty Pod FC2 karta zostala poprawnie wykryta jako AC97 i grala Natomiat po zainstalowaniu FC3 wykrywa ja niby poprawnie (ten sam .so) a nie ma dzwieku HP nx9030 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 A co mówi taki np. ALSA Audio Mixer??? Sprawdziłeś, czy nie masz suwaków przesuniętych na mute i czy PCM jest odhaczone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Pod FC2 karta zostala poprawnie wykryta jako AC97 i grala Nie ma kart AC97 -- to jest tylko standard tworzenia kart → http://en.wikipedia.org/wiki/AC97 Podaj lepiej dokładnie co to za karta (jaki moduł jądra). System zaktualizowany? Zrób to co napisał fraDiavolo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Witam! Mam problem z detekcja karty Pod FC2 karta zostala poprawnie wykryta jako AC97 i grala Natomiat po zainstalowaniu FC3 wykrywa ja niby poprawnie (ten sam .so) a nie ma dzwieku HP nx9030 Pozdrawiam sprecyzuj: masz dzwiekowke intela, pochodna i810? czy masz taka sytuacje, ze karta jest rozpoznana, w trakcie testu nie masz odtwarzanego dzwieku? a potem nie masz dzwieku w systemie? jesli tak to jest znany bug FC3. Mam to samo, jeszcze conajmniej jeden kolega ma to samo Byc moze rozwiazanie jest podane tu: http://linux.is-a-geek.net/fc3-intel-sound.html Jestem w trakcie sprawdzania tego sposobu. pozdrawiam PS regulacja glosnosci raczej nic tu nie pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmnox Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 ja tez mam wlasnie taki sam problem. thx, za info. Skorzystam z tego rozwiazania albo FC4 test 1 zainstaluje hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 ja tez mam wlasnie taki sam problem. Jeśli to jest karta na module snd-intel8x0 lub snd-via82xx, to może równiez pomóc opcja ac97_quirk z odpowiednim parametrem (doinstluj kernel-doc i przejrzyj zawartośc pliku /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.10/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt). Skorzystam z tego rozwiazania albo FC4 test 1 zainstaluje hmm Wiesz, że FC4test1 to tylko snapshot drzewa Rawhide? Potem przynajmniej przez 3 miesiące będziesz instlował RPMy właśnie z tego repozytorium -- zapewniam Cię, że przynajmniej kilka razy na tydzień coś się bedzie psuło, a nawet system może po aktualizacji w ogóle nie wstać ]:-> You have been warned ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmnox Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 hmm, nie udalo mi sie uruchomic tej karty dzwiekowej tzn dziala ona tylko na jadrze 2.6.9 ktore bylo dolaczone do fedora core 3 ale nie chce dzialac na nowszych jadrach, chociaz kopiowalem konfiguracje z 2.6.9 tak, moja karta jest na module snd-intel8x0. A komputer to laptop IBM T40.. Sprawdzalem w fedora core, ale nie widze nigdzie pliku ac97_quirk. skoro fedora 4 test 1 to tylko snapshot to chyba sobie jednak daruje :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 ale nie chce dzialac na nowszych jadrach, chociaz kopiowalem konfiguracje z 2.6.9 Tzn ręcznie kompilowałeś? Spróbuj lepiej zainstalować gotowy kernel: yum update kernel tak, moja karta jest na module snd-intel8x0. A komputer to laptop IBM T40.. https://bugzilla.redhat.com/beta/show_bug.c...g.cgi?id=144742 https://www.redhat.com/archives/fedora-list...y/msg03474.html Sprawdzalem w fedora core, ale nie widze nigdzie pliku ac97_quirk. To jest parametr, który dodaje sie do pliku /etc/modprobe.conf. Dla przykładu, ja musiałem kiedyś dodawać coś takiego: options snd-via82xx ac97_quirk=0 W Twoim przypadku będzie inny moduł oraz może to być inna wartość (doczytaj o możliwych wartościach w podanym wcześniej pliku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmnox Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 ale nie chce dzialac na nowszych jadrach, chociaz kopiowalem konfiguracje z 2.6.9 Tzn ręcznie kompilowałeś? Spróbuj lepiej zainstalować gotowy kernel: yum update kernel tak, moja karta jest na module snd-intel8x0. A komputer to laptop IBM T40.. https://bugzilla.redhat.com/beta/show_bug.c...g.cgi?id=144742 https://www.redhat.com/archives/fedora-list...y/msg03474.html Sprawdzalem w fedora core, ale nie widze nigdzie pliku ac97_quirk. To jest parametr, który dodaje sie do pliku /etc/modprobe.conf. Dla przykładu, ja musiałem kiedyś dodawać coś takiego: options snd-via82xx ac97_quirk=0 W Twoim przypadku będzie inny moduł oraz może to być inna wartość (doczytaj o możliwych wartościach w podanym wcześniej pliku). Mam tez zainstalowane jadro 2.6.10 ktore sciagnalem przez up2date, pozatym wszystie pakiety w dystrybucji zaktualizowalem uzywajac apt-get. Udalo mi sie zainstalowac dzwiek, teraz dzwiek na 2.6.11.3 dziala tak samo jak w 2.6.9. A wlasciwie to dzialanie jest tylko czesciowe. Control Center - w Kde potrafi odtworzyc muzyke. Terminal - potrafi wydac prosty dzwiek jesli nacisne wiele razy backspace. Natomiast lista programow ktore nie dzialaja jest troche dluzsza kadu - zwraca informacje "opening sound device failed", natomiast w konsoli z ktorej wystartowalem kadu mam: /dev/dsp busy system-config-soundcard - sie wiesza po nacisnieciu przycisku play przetestowalem tez np tuxracera, ktory nie podaje bledu, ale widac ze sie zamyka w trakcie ladowania, rozdzielczosc ekranu zmienia mam juz dodany wpis snd-intel8x0m w /etc/hotplug/blacklist w modprobe.conf faktycznie moge dodac opcje ac97_quirk bede musial jeszcze z tym poeksperymentowac. zapoomnialem dodac, ze udalo mi sie (_wogle_ → w ogóle) ORT uruchomic dzwiek w 2.6.11.3 dzieki wlaczeniu opcji mute w alsamixer tak jak to zostalo opisane w linku ktory podales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Natomiast lista programow ktore nie dzialaja jest troche dluzsza kadu - zwraca informacje "opening sound device failed", natomiast w konsoli z ktorej wystartowalem kadu mam: /dev/dsp busy To jest wina tego, że używasz artsd (w Centrum Sterowania jest to pyląco nazwane systemem dźwięku). Blokuje to kartę dźwiękową i programy nie obsługujące arts nie potrafią odgrywać dźwięku. Możesz albo próbować zmusić je do działania z arts, albo zrobić miksowanie dźwięku przy użyciu Dmix a alsa-lib: http://alsa.opensrc.org/index.php?page=AlsaSharing http://alsa.opensrc.org/index.php?page=DmixPlugin http://gentoo-wiki.com/HOWTO_ALSA_sound_mixer_aka_dmix Rozwiązanie przy użyciu Dmix będzie domyślne w FC4 (arts nie jest zbytnio rozwijany). mam juz dodany wpis snd-intel8x0m w /etc/hotplug/blacklist w modprobe.conf faktycznie moge dodac opcje ac97_quirk bede musial jeszcze z tym poeksperymentowac. Jak Ci działa pierwsze rozwiązanie, to to raczej już nic nie zmieni, ale zawsze możesz spróbować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmnox Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 masz racje w failsafe mode dzialaja wszystkie programy z dzwiekiem. A w kde tylko sa problemy. Mam nadzieje, ze z instalacja dmix nie bedzie problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Mam nadzieje, ze z instalacja dmix nie bedzie problemow Dmix sie nie instaluje, bo jest on dostarczary wraz z alsa-lib. Wystarczy, że zrobisz poprawny plik konfiguracyjny /etc/asound.conf (ewentualnie ~/.asoundrc jesli mnie pamięć nie myli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Witam. mialem ten sam problem po aktualizacji jadra do 2.6.10. Na laptopie Compaq Presario R3004, w Polsce sprzedawany chyba jako nx cos tam, nie pamietam Tak czy inaczej dzwiek jest zintegrowany i obsluguje go modul snd-viaXX . na podanym powyzej linku do bugzilli znalazlem ropzwiazanie. Wystarczy tylko pokombinowac i wyciszyc gniazdo sluchawkowe w alsamixer i wszystko dziala;) Ten sposob dzial tez dla modulu snd-intelXX obslugujacego ina karte dzwiekowa tez czesto wsadzana do notebookow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmnox Napisano Marzec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 w koncu udalo mi sie uruchomic dzwiek pod kde :] wybralem opcje wymuszenia programow z oss do kozystania z alsy. kiedys bede musial sprobowac tej metody z dmixem, by wiele programow moglo rownoczesnie kozystac z karty dzwiekowej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cheef_pl Napisano Marzec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 Przeczytalem to co pisaliscie bardzo uwaznie - i niestety dzwiek nadal mi nie dziala Karta jest rozpoznawana jako 82801 DB/DBL/DBM a modul snd-intel8x0 Komputer to laptop NX9030 Opis problemu: System rozponaje urzadzenie - lecz nie ma dzwieku - w GNOM'ie i nie dziala MIC Po dokonaniu wpisu proponowanego pow. nie moglem seterowc glosnoscia - ciagle mi wyciszal. Hmmm POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi