Skocz do zawartości

Problemy Z Xorg

Piotr82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam od dłuższego czasu problem z Xorg.

Mam fc3 i ati radeon 8500LE , stery zainstalowane działają.

Problem wygląda tak.

Wchodze w fc3 , loguje sie do jakiegoś środowiska graficznego i jest ok.

Potem się wylogowywuje do kdm.

Loguje się znowu do jakiegoś środowiska i jest ok.

I teraz pojawia się ten problem.

Jak się chce wylogować bądz zrobić restart kompa to podczas przechodzenia do kdm nie wstają mi x , pojawia sie czarny ekran i zamiast podnieść x kursor zmienia sie na X (dokładnie X) , no i jak nic nie robie to tak stoi , jak porusze myszką to się pierdzieli ekran pojawiają sie dziwne rzeczy , trudno to opisać , x się rozwalają i zostaje tylko reset fedorki przez ctrl+alt....

Dzieje sie tak zawsze po 2 zalogowaniu przez kdm.

Jak coś służe logami :)

Ma ktoś wogule coś podobnego , jest to naprawde wkurzająca rzecz ! :angry:

Na standardowych czyli bez ati, hmm nie pamietam niestety bo bez sterowników nie używałem fedorki bo nie miałem odpowiedniego odświerzania.

Dodam że monitorek to lcd , nie wiem czy to ma znaczenie , ale w sumie może mieć.

KDE paczki, ale mam jeszcze gnome fvwm fluxa xfce i na wszystkich to się dzieje.

Zmieniłem teraz rozdzielczość konsoli w grub na 1280x1024 i teraz tez sie oczywiście kaszani ale już nie na zielono mam napisy tylko na biało hehe

Coś jest konkretnie zwalone.

Co do ati to chyba coś pisali że właśnie coś takiego naprawili w najnowszych sterach , ale ja je mam i nadal sie kaszani.

Chodzi mi głównie o to żeby rozklimić czemu to się dzieje w taki sposób że zawsze po 2 zalogowaniu się psuje, czemu taka zależność jest , bo jak to będe wiedział to pewnie i problem się rozpozna.

Na standardowych czyli bez ati, hmm nie pamietam niestety bo bez sterowników nie używałem fedorki bo nie miałem odpowiedniego odświerzania.

Tu właśnie może być problem z binarnymi sterownikami. Sprawdź czy powtarza się sytuacja z tymi standardowymi -- jeśli nie, to zgłaszaj błędy na stronie ATI → http://apps.ati.com/linuxDfeedback/index.asp

Zainstalowałem dzisiaj KDE 3.4 i ku mojemu zdziwieniu problem już nie występuje.

X po wylogowaniu wstają normalnie.

Dziwne sprawa .... bardzo dziwna bo jak miałem gdm to też mi się chrzaniło (teraz mam kdm od jakiegoś czasu).

No nieważne dobrze że się to wszystko rozwija i błedy są poprawiane :)