Skocz do zawartości

Unmounting File System

primo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaczęły mnie nękać następujące problemy związane z restartem jak i wyłączeniem kompa:

- system wypisuje usługi które po kolei wyłącza i w pewnym momencie na dłuży czas się zatrzymuje po czym wyskakuje komunikat unmouning file system FAILED /usr is busy (nie wiem czy dokładnie tak samo to przepisałem - raczcie wybaczyć).

- kolejną niepoprawnie wyłączoną usługą jest NFS stadt

Co ciekawe sytuacja się nie powtarza w przypadku pierwszego problemu jak dojdę do okna logowania i w tym momencie dam restart to nie ma tych błędów, a jak się zaloguję i dam restart to ciągle te błędy są.

z niecierpliwością oczekuję na rozwiązanie tego problemu. Nieznoszę czerwonych napisów FAILED w moim systemie ;)

pytanie bonus -- gdy przejdę do trybu tekstowego ctrl+alt+f1 i zaloguje się jako root to wyskakuje mi You have new mail -- co to znaczy i jak go sprawdzić, skąd wziął się ten mail ??

Co ciekawe sytuacja się nie powtarza w przypadku pierwszego problemu jak dojdę do okna logowania i w tym momencie dam restart to nie ma tych błędów, a jak się zaloguję i dam restart to ciągle te błędy są.

Mi to wygląda na to że masz uruchominy jakiś proces który korzysta z partycji /usr i jest wyłączany później niż odmontowywanie partycji albo nie jest wcale wyłączny ...

Napisz co instalowałeś zanim pojawił się ten problem ...

pytanie bonus -- gdy przejdę do trybu tekstowego ctrl+alt+f1 i zaloguje się jako root to wyskakuje mi You have new mail -- co to znaczy i jak go sprawdzić, skąd wziął się ten mail ??

wpisz w konsoli mutt

odpali ci się tekstowy program pocztwoy, gdzie system zostawia ci wiadomości o błędach itp.

Odpowiedź na to co jest nie tak znajdziesz w tych własnie wiadomościach...

a jest jakiś sposób na sprawdzenie o zainstalowanych pakietach w danym dniu ??

z tego co pamiętam to kompilowałem program amarok i mnóstwo dodatków które wymagał dodatkowo, zreszą z mizernym skutkiem bo nie chciał się uruchomić i to raczej może być to, ale co dalej ??