fraktal Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Witam! Chciałbym zainstalować Fedora Core 3 na Serial ATA, ale nie wiem jak sie do tego zabrać? Czy ktoś może mi to w miare dokładnie opisć, jest to nowy komp i jeszcze nie mój ta więc nie chicał bym tego spiepszyć! Bedę bardzo wdzieczny! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catfish Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Witam, instalacja na SATA nie rózni się niczym od instalacji na dysku ATA. Fedora rozpoznaje kontroler SATA i instaluje system bez problemów, jedyna widoczna różnica to to, że dyski SATA widziane oznaczone są przez system skrótem: sda ...w każdym razie u mnie własnie tak to wyglądało... Pozdrawiam, Catfish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano Marzec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Dzieki! A (_napewno_ → na pewno) ORT nie bedzie żadnych dodatkowych sterowników wymagał, bo ja słyszałem, ze trzeba rekompilowac jadro i wiele jeszcze innych rzeczy cudować! A on jest kompatybilny z kazdym sprzetem, bo ja mam płyte ASUS A7N8X - DELUXE, kontroler SYLICON IMAGE SII 1302 a dysk tam jest .... SEAGATE 80GB. To nie stoi na przeszkodzie? (Nie wiem czy dobrze napisałem ale powinienes sie skumać!!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Dobra wszystko pięknie ładnie, tylko jak zainstalować fedore na dyskach sata działających w raid 0, gdy wszystko jest skonfigurowane spod biosa, a przy okazji na dyskach jest juz winda xp. Jak byscie mogli wrzucic jakas instrukcje w takiej sytuacji. (asus p4p800,2 x maxtor 120gb sata) :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catfish Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Ja mam płytę GigaByte i kontroler SATA firmy Via - nie musiałem cudować z jądrem, itd...Fedora rozpoznała kontroler bez problemów...nie zagwarantuje Ci jednak na 100%, że w Twoim przypadku będzie tak samo. Pozdrawiam Catfish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Catfish thx za radę, tyle że ja już próbowałem instalować fedore na moim pececie i "gucio", nic nie wykrył (oprócz zwykłego dysku na ata). Oczywiśnie mógłbym użyć disc druida do konfigu kontrolera i swoich dysków, ale to się mija z celem, bo stracił bym windę i wszystkie dane . Żeby nie było moja płyta ma zintegrowany kontroler Intel 82801ER i niestety fedore 3 nie znajduje tego :]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 jak zainstalować fedore na dyskach sata działających w raid 0, gdy wszystko jest skonfigurowane spod biosa, a przy okazji na dyskach jest juz winda xp. Nie da się, bo nie masz hardware'owego RAIDa. moja płyta ma zintegrowany kontroler Intel 82801ER To nie jest hardware'owy RAID, więc się nie da http://lists.samba.org/archive/linux/2005-...rch/013082.html http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=3582 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Dzięki za rozwianie nadzieji . Innymi słowy albo zainwestuje w hardware-owy kontroler albo nic nie zmienię i nadal nie będę miał fedory :]. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie: Czy nie ma żadnej możliwości w takim przypadku zainstalowanie fedory? Nawet nie proszę tu o instrukcje czy coś w tych gustach, tylko o prostą odp tak lub nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi