Skocz do zawartości

Firefox

siekier

Rekomendowane odpowiedzi

W fedorze mialem firefoxa po angielsku wiec odinstalowalem tama wersje i zainstalowalem taka zciagnieta z firefox.pl. Niestety nie potrafie teraz tego uruchomic gdyz skrot mi sie nie dodal do menu ani do paska, Jak moge uruchomic ta przegl;adarke i jak dodac skrot do menu?

Odpalasz terminal i wpisujesz firefox. A jak dodac skrót? W Gnome klikasz prawym przyciskiem myszy>>Dodaj do panelu>>wlasny aktywator aplikacji i wpisujesz tam, w KDE jjest tez latwo ale juz nie pamietam jak :P

Zreszta ja uzywam FF oryginalnego, ale spolszczonego -->>jak spolszczyc

Dzieki temu mozna latwiej zaktualizowac FF aptem/yumem jak wydadza nowa wersje i sie ladnie skroty tworza. Podobnie mam z thunderbirdem

wlasnie juz przedtem probowalem firefox i u mnie wypisuje

[root@pc2-126 jacek]# firefox

bash: firefox: command not found

co zrobic w takim razie moze odinstalowac tego co sciagnolem (jak to zrobic:)

a potem apt-get install firefox i potem spolszczenie dac (szkoda ze wczesniej sie nie spytalem o to spolszczenie:/

wpisz w terminalu locate firefox i Ci wypisze pliki z FF. Ale i tak powinienes miec firefoxa w /usr/bin lub usr/share... lub /usr/local... Jak juz znajdziesz plik ladujacy ff to wystarczy w terminalu wpisac w tym katalogu ./firefox a pozniej umiescic skrot

Edycja: nie musisz odpalac jako root, wrecz nie powinienes, wystarczy jako user. Mnie te z firefox.pl dzialaly zawsze OK

wlasnie tutaj wychodzi moja nieznajomosc katalogow (_linuxa_ → Linuksa) ORT jak sie zorientowal;em to zrobilem instalacje poprostu w sowim katalogu domowym.

tak na przyszlosc co jest takim odpowiednikiem windowsowskiego program files na (_linuxie_ → Linuksie) ORT - gdzie mam instalowac programy i gdzie moge znlesc zainstalowane programy?

skoro zrobilem instalacje w katalogu home to mysle ze powinienem to odinstaslowac i jescze raz zainstsalowac poprawnie - jak to zrobic?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...