andriusza1 Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Witam, wiem ze moze znajdą sie ludzie ktorych moja wypowiedz zbulwersuje, ale nie moge sie powstrzymac, zaczynają mi juz puszczać nerwy. Chodzi mi o alternatywne oprogramowanie zamiast konkurencyjnego (wiecie jakiego). Wiec OpenOffice zaczyna mnie juz wkurzać (chcialem nadmienić że duzo ludzi przekonalem do innego oprgramowania poza microsoftem),ale sam juz zaczynam w to wszystko wątpić skoro taki niby slawny OO nie potrafi sobie poradzic z wydrukowaniem stron!!! I to ma konkurowac z MS - Office??????????? Żart!!!!!!! A juz sie przymierzalem zeby kupic OO :( Coż nie popelnie tego bledu jak narazie. Wymienie przyczyne mojej flustracji (to akurat ta ktora mnie dobiła!!!)dokładnie chodzi o Impress. Mam duzo projektow w formacie .pps - zapisalem je na format Impressa, chodzi mi o wydruk tego nie w formacie A4 tylko A5 ustawiam wszysto tak jak powinno być,uklad strony, (nawet zmniejszam margines, a nie powinno sie tego robic bo nie trzeba w MS-Office, ale co tam) i robie drukuj w A5 jako Materialy(działam z książka do OO) i co glupi OO nie porafi sobie z tym poradzic!!!! Oczywiscie pyta sie ze ten format jest inny, ja zaznaczam - dopasuj do strony, a on drukuje połowe!!!Zmarnowalem juz nie wiem ile kartek - wybaczcie ze takie cos ma konkurowac z MS -Office, a jest wiecej takich rzeczy tylko akurat o tej pamietam bo to swieżyzna.Tak samo sprawa dotyczy samego (_linuxa_ → Linuksa) ORT.Super system ale taki nie dopracowany dla zwyklego użytkownika(czyt nie dla mnie akurat ja sobie jakos potrafie poradzic sam lub z pomocą pomocy forumowiczów za co im serdecznie dziekuje), ale zwykly Kowalski w życiu nie zainstaluje tutaj nawet Neostrady (znam mase takich przykladów),ale chodzi mi tereaz głównie o OO. Zastanawiam sie jak ten produkt chce konkurowac z MS - Office, jak posiada mase takich smiesznych błędów. I jak tu zrezygnować calkowicie z Windowsa??? Cóż odpowiedz jest jedna - dzieki takim rzeczą nie idzie!!! Pozdrawiam Ha a w windowsie jest jeszcze gorzej z OO drukuje mi tylko jeden slajd malutki na jednej kartce A5, coż OO zmusze mnie do jednego powiedziec mu PaPa to smutne,ale nie mam inngeo wyjscia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Z OO nie dane mi było wiele korzystać, ale do tej pory znalazłem wszystko co mi potrzebne. Muszę przyznać, że MsOffice był dla mnie o wiele bardziej przyjazny - może ze względu na przyzwyczajenie. Ostatnio przytrafiła mi się nieciekawa przygoda z MsOffice i także z wydrukiem, więc ją nadmienię. W szkole miałem wydrukować 4 zdjęcia. Z pozoru łatwizna, ale... po pierwszym wydruku zauważyłem, że dwa zdjęcia są OK (lewe górne i prawe dolne, bo to na jednej stronie było), a dwa kolejne są istną pixelozą, totalne zero antyaliasingu. Grzebię w opcjach, szukam, po 10 minutach stwierdziłem, że tusz nie mój to spróbuję wydrukować jeszcze raz. I co się okazało? Teraz tylko lewe górne było zpikselowane. W między czasie przyszła moja profesorka i powiedziała, że cała strona nie musi być dobrze, bo i tak sobie wytnie. No to drukowałem trzeci raz i znowu dwa inne wydrukowały się źle: prawe górne i lewe dolne. A przecież nic nie zmieniałem! Lol, i to ma być program w wersji XP? Muszę skromnie przyznać, że przynajmniej generator losowości w nim działa poprawnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 I jak tu zrezygnować calkowicie z Windowsa??? Cóż odpowiedz jest jedna - dzieki takim rzeczą nie idzie!!! Ja już dawno przeszłem całkowicie na linuksa. Jedynie drukuje pod windowsem i nie dla tego, że linux robi to źle ale, że lexmark ma zwalone stery dla linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Nie wiem jak Ty to robisz ale u mnie działa: *.ppt w otwarta w OO 1.9-85 drukuj ("dopasuj do strony" - ustawienia drukarki "A5" + "landscape") wydruk elegancko pomniejszony do A5 drukarka to HP LaserJet 1200 Tak wiec to narzekanie na OO to chyba nie tylko wina OO? Pzdr dopisane: ja zmieniłem sterownik z zalecanego "pxlmono" na "hpijs" w opcjach drukarki bo ten "zalecany" miał kłopoty z "zaformatowaniem stron" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Tak,ja mam HP psc 1310, a probowales dopasować do strony jako Materialy, zebys mial 4 slajdy na jednej stronie A5??? No coż ja niestety nie moge całkowicie zrezygnować z Windy jak widać, a szkoda bo mialem najszczersze checi, ale jak widać brak oprogramowania lub jak tu w przypadku OO nie pozwalają człowiekowi na to, a jest takich wad wiecej i niestety te wady nie pozwalaja calkowicie przejsc na jeden system. Hmm a tak ogolnie co do tych zdjec to nie ma innego programu jak MS-Office? Wydawalo mi sie ze do grafiki moga slużyc inne programy, lecz do .pps, swx, doc niestety nie(zaawansowane) Dopisane: Ale ja mam to samo w Windows, a tam moja drukarka dziala wyśmienicie i OO tez sobie nie radzi wiec to nie wina drukarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Witam!! Fakt że wiel;e programów jest niedopracowana i cały czas wychodzą nowe wersje, ale nie do końca poprawione tylko z nowymi funkcjami i błędami. Jak by nie można było naprawić wszystkiego najpierw i potem dodawać nowe możliwości, ale to inna sprawa!! Apropo MSOffice to ja go jakoś nie bardzo lubie a to za to, że potrafi za dużo rzeczy robić i usiłuje myśleć i nie prawda, że jest lepszy, tylko o jego błędach może się mniej mówi i są oczywiste a i tak nie ma alternatywy to co tu gadać. Z drugiej strony przechopdząc na open source, to nie znaczy zmieniać programy na ideały a it ak uważam że wuiele z nich jest lepsza od komercyjnej produkcji !! Zresztą ludzie wydający ten soft nie biorą za niego kasy, więc jak coś nie działa, no to o co chodzi?? Nie płaciłeś to co się drzesz!! (_gożej_ → gorzej) ORT jest z MS, płacisz i tak nie działa, no i co w dupre se wsadź!! Kogo to obchodzi!! A poprawka może wyjdzie za sto lat!! W przypdaku open source przynajmniej są częste aktualizacje!! Ja tam nigo nie zmuszam do lina i jak twierdzi że win jest spoko, to niech twierdzi!! Fakt że to jemu zamula a nie mi !!A ludzi którzy chcą mieć wszystko gotowe, to jeszcze długo do (_linuxa_ → Linuksa) ORT się nie przekona!! Zresztą temn system jest kierowany do troche bardziej wymagajjącego użytjkownika!! Prawdą też jest że na desktop też się nadaje i to dla newbie, gdyż skonfigurowany poprostu działa!! A ja i tak wole się pomęczyć z głupią neostradą, niż ma za mnie zrobić to systewm a potem ch... go wie co się dzieje!! Ja wiem jedno!! Dla mnie open sorce jaki cała ta reszta jest okey i mi tak dobrze!! Zresztą wszystko mi działa, nawet wlan, który nie ma sterów pod lina(dwl-g520+, tzn. nie obsługują WPA), a jednka działa i to z WPA !! :) Więc jest spoko!! POZDRAWIAM!! GRYHILD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Sprawdziłem, wydrukował 4 na 1xA5, tyle ze układ pionowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Apropo MSOffice to ja go jakoś nie bardzo lubie a to za to, że potrafi za dużo rzeczy robić i usiłuje myśleć i nie prawda, że jest lepszy, tylko o jego błędach może się mniej mówi i są oczywiste a i tak nie ma alternatywy to co tu gadać. Z drugiej strony przechopdząc na open source, to nie znaczy zmieniać programy na ideały a it ak uważam że wuiele z nich jest lepsza od komercyjnej produkcji !! Zresztą ludzie wydający ten soft nie biorą za niego kasy, więc jak coś nie działa, no to o co chodzi?? Nie płaciłeś to co się drzesz!! Ty wez lepiej przeczytaj co ja pisze bo mnie wkurzasz, wlasnie chcialem kupic a nie kupie!!!!!!!!!!! Ty chyba jestes z innej planety jesli uważasz ze OO jest tak zaawansowany jak MS-Office, ale niech ci bedzie,dziwne ze na Ms moge nawet 8 slajdow wstawSprawdzalem i MS - Office I sa wydrukowane idelanie No i wlasnie dzieki takiemy podejsciu jak twoja opinia Linux bedzie dla wybranych wiec nie narzekaj nigdy jesli ci zabraknie jakiegos softu. Jesli twoim zdaniem Linux ma byc taki skomplikowany to żal mi Cie z twoim pogladem, jak ja sie orientuje to tu chodzi o cos innego, aby uproscic funkcje (_linuxa_ → Linuksa) ORT aby mogl przyciagnac wieksza rzesze ludzi i nie mowie ze bym nie kupil tego systemu, ale jak mam cos kupic skoro nic na niego nie ma????? Na szczescie zaczyna sie cos dziac w tym kierunku i (_napewno_ → na pewno) ORT jesli sie cos zmieni to KUPIE (_linuxa_ → Linuksa) ORT a nie bede jechal na nim za darmo bo jest. Akurat sie stary pomyliles co do mnie, ale ty masz widze jakies dziwne poglady na swiat i system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Poczekaj na 2.0 i wtedy zdecyduj ostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 czekam, czekam wlasnie - ja naprawde jestem pelnym wielbicielem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i caly czas wierze ze wreszcie nie bedzie na rynku dominowal tylko Microsoft,ale jak narazie zostaje mi czekac i miec nadzieje(choc jak mowia "Nadzieja matką głupich") mam nadzieje ze jednak nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 No może nie jest lepszy, ale jednak między nimi nie ma strasznej różnicy, szczególnie tak do normalnej pracyi moim zdaniem w 90% (_napewno_ → na pewno) ORT OO może zastąpić MS!! Po drugie także nie twierdze że linux musi być skomplikowany!! Tylko, że jak to jst np. w produktach MS, że usiłują myśleć za człowieka, to mnie dobija!! Wystarczy że włoże nowe urządzenie a XP już je instaluje a potemn trza wszystko przeinstalować !! Są dystrybucje trudniejsze i prostrze w obsłuydze!! Zresztą jeżeli nie lubisz pogrzebać w systemie to można zainstalować Auroxa, albo Mandrake i tam wszystko jest od razu, zresztą więcej niż oferuje Windows!!Linux jest takim systemem w którym można wszystko od początku do końca ustawić w przeciwieństwie do windowsa a na brak softu też nie ma co narzekać !! A jak czegoś naprawde nie ma to można przez wine, czy cedege , czy jaki kolwiek inny programik!! Ale co tu gadać, żyjemy w wolnym kraju i każdy może korzystać z czego chce !! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 No może nie jest lepszy, ale jednak między nimi nie ma strasznej różnicy, szczególnie tak do normalnej pracyi moim zdaniem w 90% (_napewno_ → na pewno) ORT OO może zastąpić MS!! Tu sie z toba zgodze, ze do celow domowych jak najbardziej sie nadaje, ale zeby go zakupic to musi spelniac swoje zadanie. Ja zas mam nadzieje, ze w wyzszych sferach tez sie cos zmieni i nie bedzie tam tylko MS ze obok stanie OO, ale jak narazie - jak dla mnie, coż nie jest wystarczający, jednak zobaczymy co przyniesie OO 2.0 - wie ktos moze kiedy ma sie ukazac oficjalna wersja??? Pozdrawiam P.S. Tylko ciekawe co na to tworcy OO, mam nadzieje,ze ich ambicje sa wieksze niż tylko wersja dla domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 tak czytam i czytam, jak jednemu działa to i Tobie powinno. Próbowałeś wersję OO firmy UX ?? link do nich -- ja właśnie korzystam z tej dystrybucji i jestem happy. Wszędzie w firmie poistlalowałem tą wersję i póki co nie mam większych problemów. życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Narzekasz i narzekasz... jak Cis ie nie podoba to kup WINXP+MSOFFICE z licencja i wydrukujesz sobie jeden druk normlanie Jak wiadomo nie ma ludzi bez wad tak tez nie ma softu bez wad.. bo to ludzie robia soft.. Ale ludzie sa zdolni do poprawianie sie, tak samo ludzie moga poprawiac soft.. To wszystko nie chodzi na takim zabojczym tempie jak w MS, ale chodzi... Nie wiem czy jest jakis sytem zglaszania bledow w OO.o ale mozna poszukac... i nie denerwowac sie I nalezy wielbic caly ten zafajdany interes, za to, ze mozna leglanie i spokojnie i z czystym sumieniem uzywac oprogramowania komputerowego... PS. http://support.openoffice.org/index.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Tak, właśnie używam tej wersji. I ja nie twierdze, że OO jest fuj, ale nie nadaje sie do bardziej zaawansowanych rzeczy - niestety, pisalem ze probowalem to zrobic tez w windzie, poniewaz najpierw pomyslalem,że moze to wina sterow do drukarki pod linuxem, ale bylo to samo, a co to przeciez za filozofia wydrukować 4 slajdy na jednej poziomej kartce formatu A5 i nie idzie! Albo zrób schemat blokwy w OO - nie da rady, wiem wskarzesz mi na Dia - powiem tak super probram naprawde! Ale ktos zapomnial o symbolach I nie umiescil takiego czegos w tym programiku, a szkoda bo akurat za kazdym razem potrzebuje umiescic pomiedzy np a i a +b strzałeczke i jak to zrobic? Nie idzie. Chodzi mi o to, ze jesli mam zaplacic 400 zl za OO czy tam 300 to produkt dla uczniow i studentow MS-Office go przewyzsza(dla moich potrzeb) wiec jak OO chce konkurować z MS? Ale bede czekal na 2.0 moze mnie zaskoczą? Zreszta sami kiedys zobaczycie jesli bedziecie potrzebowac cos wiecej od edytyra tekstu niz tylko pisanie to sie sami zawiedziecie, ja tez do pewnego momentu bylem zadowolony - az zacząlem potrzebowac cos wiecej P.S Koncze tą chora dyskusje, bo jak widze te glupie odpowiedzi "jak cos ci sie nie widzi to sobie kup to" lub "przejdz na winde" to gdyby ci co naprawde tworza oprogramowanie mieli takie podejscie, to ci co tak sie teraz wymądrzaja tez by siedzieli na windzie bo by nie bylo KDE i Gnome, ale bo by tez powiedzieli "taki ma byc system, a jak ci sie cos nie podoba to spadaj - nie potrzebujemy zadnych glupich uwag,jestesmy najlepsi i basta" Bo ja to juz nie wiem czy z dziecmi rozmawiam czy z doroslymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi