Gość d4rw1n Napisano Marzec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 (edytowane) Witam. Jak wiele osób postanowiłem ten pierwszy raz zainstalować coraz bardziej znanego (_linuxa_ → Linuksa) ORT . Wybrałem dystrybucje Fedora Core 3 i.. i poszło łatwo... Problemy zaczeły się przy konfiguracji sieci(LAN)+internetu i grafiki(a dokładnie właśnie rozdzielczości). Sieć udało mi się skonfigurować (musiałem zmienić ze 100Mb na 10Mb) ale jeszcze w pewnych przypadkach po restarcie znów musze zmieniać na 10Mb bo nie działa, ale ok zajmijmy sie rozdzielczościa. Otóż mam taki problem -nie moge zmienić jej na żadną inna niż 640/480 i 800/600 (moja karta graficzna to GF FX 5200 128Mb) Zainstalowałem najnowse sterowniki nvidi ze strony producenta (pojawia mi sie przy uruchamianiu systemu ekran Nvidia) (nie wiem czy to cos zmienia ale przy instalacji sterowników pojawialo mi się coś o kernelu i ftp wybralem Yes, potem po chwili pojawilo mi sie jakies okienko i przez przypadek nacisnolem klawisz i sie wylaczylo (jedno co zauwazylem byl tam tylko przycisk ok wiec itak nie moglbym nic innego zrobic), co do monitora mam starszy monitor "Winton" i jak narazie nie konfigurowalem w nim czestotliwosci odswiezania itp., edytowałem plik xorg.conf ale to też nic nie daje a oto i on: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the # file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally # no need to change the default. # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of # the X server to render fonts. RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" -a to mi się samo dopisuje przy każdym ponownym uruchomieniu #Load "dri" -to zahaszowałem EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Unknown monitor" HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce FX (generic)" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" -ta sekcje dopisalem (nic nie daje) Viewport 0 0 Depth 8 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" -ta już była Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" - ta tez juz byla próbowałem dopisać inne rozdzielczości ale po ponownym uruchomieniu one same znikają stąd Viewport 0 0 Depth 24 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" - i to też dopisałem (nic nie daje) Viewport 0 0 Depth 32 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Jeśli potrzebujecie jeszcze jakichś informacji prosze napiszcie a ja postaram się wam je dać... z góry dzięki za pomoc. Narka. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Mógłby mi ktoś pomóc? Na forum jest podobny temat do mojego przeczytałem go wypróbowałem sposób ale nie zadziałał... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ OK!! Poradzilem sobie sam, hmm no z pomoca pewnego czlowieka.. ((_wogole_ → w ogóle) ORT to powinienem wpasc na ten pomysl ale nie wpadlem i musial mi ktos pomoc) [; a wiec dla tych ktorzy nie moga zmienic rozdzielczosci na inna niz 800x600 i 640x480 to powinni najpierw zajrzec do logow X'ow ( znajduje sie w /var/log ) i popatrzec co sie tam dzieje.. ja znalazlem parenascie lini ktore wskazywaly na zle ustawienie odswiezania monitora... poszperalem w papierach od mojego monitorka, znalazlem poprawne czestotliwosci i wpisalem tam gdzie powinienem byl wpisac + dopisalem do sekcji "Display" do "Modes" rozdzielczosc ktora chcialem miec.. (wszystko to oczywiscie w pliku xorg.conf ). Restart x'ow i rozdzielczosc byla zmieniona.. OK. Narazie wszystkim. Edytowane Marzec 26, 2005 przez d4rw1n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi