vojtek Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Witam, Od kilku godzin próbuję zainstalować FC3, powoli idzie do przodu, lecz teraz stanąłem w miejscu i nie wiem co dalej. Najpierw był problem z uruchomieniem instalatora, potem z Grubem, z uruchomieniem FC3, az w koncu stanalem na uruchomieniu X'ow. Udalo mi sie juz uruchomic konsole, zmienilem w /etc/inittab init:5 na init:3. Teraz kiedy wpisze startx pojawia sie dosc szybko kilka linii kodu (nie jestem w stanie ich odczytac) a nastepnie ginie obraz i nic nie da się zrobić, za wyjątkiem ręcznego restartu. Posiadam ATI Radeona 9000, monitor Nec 1560vm - problem jest zapewne z konfiguracja xorg.conf. Niestety jestem totalnie początkujący w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i za bardzo konfiguracja tego mi nie wychodzi. Próbowałem przez konsolę ściągnąć jakieś inne sterowniki do ATI, ale powodują one konflikt, przez co nie mogę ich zainstalować. Nie wiem już co mam robić, obecna konfiguracja xorg.conf to jest ta, którą napisał automatycznie instalator. Może ją tu wkleję: # XFree86 4 configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "NEC LCD1560V" DisplaySize 300 230 HorizSync 31.0 - 60.0 VertRefresh 55.0 - 75.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Radeon 9000" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 16 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Usunąłem komentarze, by było czytelniej. Teraz niestety nie wiem co robić, czy próbować tutaj coś pokonfigurować (choć sam nie wiem jak), czy też ściagać jakieś sterowniki itd. Przeszukałem tutejsze forum dot. instalacji, jednak za bardzo mi to nie pomogło. Upgrade sterowników mi nie wyszedł, yum pisze mi że potrzebuje kluczy gpg, których nie udało mi się wygenerować (jakiś błąd zapisu) i ogólnie - co zrobię to mi nie wychodzi... Tak jak pisałem - jestem początkujący, a ten problem teraz trochę mnie przerasta. Możecie mi jakoś pomóc, naprowadzić na rozwiązanie? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Trochę namieszałeś, ale może jeszcze coś z tego będzie. Jak jesteś zalogowany w konsoli to uruchom runlevel 5 poleceniem init 5 -> /root/log.log i wklej nam co powstało w pliku /root/log.log . Jak dla mnie to dziwnie wyglądają katalogi czcionek :/ Wrzuć tu jeszcze whereis fonts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 16 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Może trzeba podać większą rozdzielczość ("1024x768) i większą głębię (24)? Sprawdź w /var/log/Xorg.0.log czy nie pisze o jakichś błędach. yum pisze mi że potrzebuje kluczy gpg, których nie udało mi się wygenerować (jakiś błąd zapisu) http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#gpgsig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtek Napisano Marzec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Dziękuję za szybkie i pomocne odpowiedzi. Ustawiłem głębię na 24 i zadziałało, tutaj tkwił błąd, bo 1024x768 dodawałem wcześniej i nie pomagało. Jeszcze raz dziękuję i idę dalej poznawać system. Ładnie to wygląda póki co :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Ustawiłem głębię na 24 i zadziałało, tutaj tkwił błąd, bo 1024x768 dodawałem wcześniej i nie pomagało. Jakbyś miał trochę czasu i chciałbyś poprawić ten błąd, to proponowałbym sprawdzenie FC4-test2 (będzie niedługo). Jesli sytuacja z ekranem się powtórzy, to powinieneś zgłosić to na http://bugzilla.redhat.com (dystrybucja Fedora Core Devel czy jakoś tak). Jeśli instalator działa, a potem się wywala, to wybierz komponent system-config-display. Jeśli wałki są już na etapie instalacji, to wybierz anaconda lub distribution. Miło by było, gdybys podał linka do zgłoszenia -- dodałbym siebie do CC ;-) Aha, odnośnie tych ręcznych resetów: czasami wystarczy nasicnąć przycisk POWER na obudowie. Demon ACPI wykryje to zdarzenie i normalnie wyłączy komputer (trzeba poczekać jakieś pół minuty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi