Artez Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Witam ponownie, okazało się że problemem był ten twrdziel 40 gb, po odłączeniu go udało mi się bez problemu zainstalować fedore, ale mam pare pytań: jak z poziomu gnome zmienić bootloader na lilo, ponieważ grub mi się haczy i nie chce go bootować, (używam xosl do wyboru dwóch różnych mbr, jeden winda drugi linux) a lilo wiem że robi to bez problemu ponieważ miełem mandrake'a jeszcze dzisiaj. A teraz najbardziej palący mnie problem, mianowicie nie działa mi net, a dokładniej nie może zlokalizować mijego ip, mam łącze z kablówki(Aster) i modem terayon, łącze się przez kartę sieciową. Postanowiłem przy nadażającej się okazji zainstalować fc3 ponieważ w mdk nie miałem dźwięku, a gdy chciałem wyświetlić partycje dyskowe albo punnkty(czy jakoś tak) montowania samby system zamierał, wolę jednak pozostać przy fedorze i mam nadzieję że pomożecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 lilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano Marzec 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Sorry ale nie bardzo rozumiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Pod nazwą masz linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano Marzec 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Ahaaa, no to teraz zostaje tylko problem netu w linuksie, bo nie wykrywa mi przez dhcp, próbowałem ręcznie wpisywać swoje ip itd ale to i tak nic nie daje, a bez netu to jak bez spodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Ahaaa, no to teraz zostaje tylko problem netu w linuksie, bo nie wykrywa mi przez dhcp, próbowałem ręcznie wpisywać swoje ip itd ale to i tak nic nie daje, a bez netu to jak bez spodni. a moze jakies blizsze szczegoly? karte sieciowa znalazl? co pokazuja polecenia: ifconfig, lsmod? masz jakies logi? albo cos od czego mozna zaczac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano Marzec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Karte sieciową znalazł, jak mam ustawione na uzyskiwanie dhcp to wyświetla mi jakieś linijki ale w żadnym wypadku nie wyświetla ip maski podieci i bramy, jeżeli wpisuje ręcznie to wtedy wyświetla wartości które ja wpisałem. Później napisze dokładniej co mi się wyświetla. logów nie mam(przynajmnniej nie znalazłem) ismod pokazał sporo linijek ifconfig pokazuje: Link encap: Ethernet HWaddr 00:40:05:85:90:A9 inet6 addr:fe80::240:5ff:fe85:90a9/64 Scope:Link UP/BROADCASR RUNNING MULTITASK MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:69113 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 Interrupt:10 Base address: 0xde00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 kiedys mialem tez taki problem z dhcp jezeli po wpisaniu ifconfig wypisuje eth0 i lo to sprzet jest ok, w takim razie sprobuj wpisac "dhclient" w shellu lub "dhclient eth0". Czy moglbys wyslac jeszcze raz wposcie CALE wyjscie ifconfig ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano Marzec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Cóż, nie pomogło, ale zauważyłem pare godzin temu, że moja karta sieciowa ma przypisany błędny sterownik, a mojej karty sieciowej nie ma na liście wyboru sterowników, mam płyte ze sterownikiem pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale nie umiem zainstalować, a instrukcja jest po angielsku i niewiele mi mówi. W związku z tym mam prośbe, żeby mi ktoś opisał krok po kroku jak zainstalować sterownik, bo wydaje mi się ża w tym jest problem. Wyniku ifconfig nie bardzo mi się widzi wklejania ponieważ musze wszystko przepisywać ręcznie, a to troche czasu może mi zająć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi