Skocz do zawartości

Torrent - Azureus

neko

Rekomendowane odpowiedzi

pobrałem JRE pakiet JAVY, rozpakowałem, ustawiłem zmienną PATH ...

ale nie umiem zapisać ustawień bo ((_niewiem_ → nie wiem) ORT → nie wiem) ORT gdzie w pliku /etc/bashrc wpisać odpowiednią komendę...

no ale pominąłem ten krok i idę dalej... pobrałem Azureusa GTK, rozpakowałem no i wpisuję ./azureus i mi wypluwa błąd ...

Starting Azureus...
Java exec found in PATH. Verifying...
Suitable java version found [java = 1.4.2_06]
Configuring environment...
Loading Azureus:
./azureus: line 103: cd: /home/neko/My: Nie ma takiego pliku ani katalogu
java -Xms16m -Xmx128m -cp "/home/neko/My:Downloads/azureus/*.jar" -Djava.library.path="/home/neko/My Downloads/azureus" -Dazureus.install.path="/home/neko/My Downloads/azureus" org.gudy.azureus2.ui.swt.Main ''
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/gudy/azureus2/ui/swt/Main
Azureus TERMINATED.

domyślam się że tu chodzi o brak javy no ale wydałem polecenie już wcześniej ...

export PATH=$PATH:/home/neko/j2re1.4.2_07/bin

jak to mogę rozwiązać ? pomóżcie

Sam sobie skomplikowałeś życie. Java instaluje się domyślnie - nie ma sensu zmieniania ścieżek, bo później wszystkie programy będą szukać jej nie tam gdzie ona jest.

Wyedytuj plik ~./azureus/azureus i tam na samej górze (bodajże 3 wiersz) wpisz ściężkę do Twojej Javy, dokładnie wg przykładu - nie zapominając o " , / ;) np.:

"/usr/java/j2re1.4.2_07/bin/" 

Wygląda na to, że masz wyeksportowane jakieś dziwne ścieżki:

./azureus: line 103: cd: /home/neko/My

No i skąd ten dwukropek po 'My'

"/home/neko/My:Downloads/azureus/*.jar"

Pierwszy raz spotykam taką dziwna ścieżkę dla Javy:

/home/neko/j2re1.4.2_07/bin

Nie to żebym się czepial, ale "za głęboko" umieszczasz swoje programy, to przecież niewygodne. Jak już ściągniesz np. azureusa do /home/neko/My Downloads to przenieś go "wyżej" do /home/neko i tu zainstaluj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...