neko Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 pobrałem JRE pakiet JAVY, rozpakowałem, ustawiłem zmienną PATH ... ale nie umiem zapisać ustawień bo ((_niewiem_ → nie wiem) ORT → nie wiem) ORT gdzie w pliku /etc/bashrc wpisać odpowiednią komendę... no ale pominąłem ten krok i idę dalej... pobrałem Azureusa GTK, rozpakowałem no i wpisuję ./azureus i mi wypluwa błąd ... Starting Azureus... Java exec found in PATH. Verifying... Suitable java version found [java = 1.4.2_06] Configuring environment... Loading Azureus: ./azureus: line 103: cd: /home/neko/My: Nie ma takiego pliku ani katalogu java -Xms16m -Xmx128m -cp "/home/neko/My:Downloads/azureus/*.jar" -Djava.library.path="/home/neko/My Downloads/azureus" -Dazureus.install.path="/home/neko/My Downloads/azureus" org.gudy.azureus2.ui.swt.Main '' Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/gudy/azureus2/ui/swt/Main Azureus TERMINATED. domyślam się że tu chodzi o brak javy no ale wydałem polecenie już wcześniej ... export PATH=$PATH:/home/neko/j2re1.4.2_07/bin jak to mogę rozwiązać ? pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 proponuję: apt-get install j2re mozilla-j2re Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Sam sobie skomplikowałeś życie. Java instaluje się domyślnie - nie ma sensu zmieniania ścieżek, bo później wszystkie programy będą szukać jej nie tam gdzie ona jest. Wyedytuj plik ~./azureus/azureus i tam na samej górze (bodajże 3 wiersz) wpisz ściężkę do Twojej Javy, dokładnie wg przykładu - nie zapominając o " , / np.: "/usr/java/j2re1.4.2_07/bin/" Wygląda na to, że masz wyeksportowane jakieś dziwne ścieżki: ./azureus: line 103: cd: /home/neko/My No i skąd ten dwukropek po 'My' "/home/neko/My:Downloads/azureus/*.jar" Pierwszy raz spotykam taką dziwna ścieżkę dla Javy: /home/neko/j2re1.4.2_07/bin Nie to żebym się czepial, ale "za głęboko" umieszczasz swoje programy, to przecież niewygodne. Jak już ściągniesz np. azureusa do /home/neko/My Downloads to przenieś go "wyżej" do /home/neko i tu zainstaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neko Napisano Marzec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 faktycznie niewygodne, już wszystko działa thanks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi