butcher Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Dzis rano wlaczam kompa i pojawia sie komunikat: Red Hat nash version 3.5.22 starting mkrootdev: label / not found mount: error 2 mouting ext3 pivotroot: pivot_root (/sysroot, /sysroot/initrd) failed: 2 umount /initrd /proc failed: 2 kernel panic: No init found. Try passing init=option to kernel Takze masakra i nie wiem co robic. Jedyne co zrobilem to wlozylem drugi dysk i zaladowalem na niego system. Nastepnie odpalilem badblock /dev/hdc2 >> BB_HDC2, aby sprawdzic glowna partycje, na ktorej mialem zamontowana partycje / 18752 18753 18754 18755 18756 18757 18758 18759 18760 18761 18762 18763 Czyli sa badblocki...Ale to nie wszystko podczas dzialania badblock na ekranie pojawia sie (_mnustwo_ → mnóstwo) ORT(mnóstwo) innych rzeczy, ktore nie zostaly zapisane w pliczku BB_HDC2... Jak przekierowac wszystko co wyswietla sie na ekranie do pliku? Rozumiem, ze dysk padl, ale czy istnieje jakas mozliwosc odzyskania ustawien oraz wszyskich zainstalowanych programikow z owej partycji?Czy musze wszystko jeszcze raz ladowac? Tak wyglada struktura rozlozenia partycji: HDC2 - / HDC5 - /home - chyba tam wszystko jest ok HDD1 - /usr Padlo HDC2 - i co dalej...mam robic? Aha u czy jest jakis inny programik pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT do sprawdzania badblockow?Ogolnie to ten dysk jest na gwarancji, wiec nie przejmuje sie BB, ale chcialbym odzyskac ustawienia systemu, programy zainstalowane, skonfigurowane uslugi...itd Jak sie na przyszlosc przed takim czyms ustrzec?Jak prowadzic swoj system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Jak przekierowac wszystko co wyswietla sie na ekranie do pliku? jakieś_polecenie 1>/home/user/nazwa.pliku 2>&1 Możesz też STDERR (deskryptor pliku z numerem 2 czy jak to tam sie nazywa) przekierować do innego pliku. Rozumiem, ze dysk padl, ale czy istnieje jakas mozliwosc odzyskania ustawien oraz wszyskich zainstalowanych programikow z owej partycji? http://www.garloff.de/kurt/linux/ddrescue/ http://jbj.rapanden.dk/magicrescue/ (nie sprawdzałem, więc nie wiem czy to działa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi