Skocz do zawartości

Polskie Literki (problem)

justdoit

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drobny problem z kodowaniem, w Kadu w liście kontaktów zamiast ś mam "?" co mnie dziwi bo wcześniej jak instalowałem Kadu było OK, może wystarczy zmienić kodowanie (dodam iż "ż" i "ł" są na bank dobrze), a w oknie rozmowy nie ma żadnych problemów. Dodatkowo z aMule mam same krzaczki zamiast polskich literek.

Lista kontaktów była stworzona na Windzie i importowana z serwera, ale na drugim komputerze wyświetla poprawnie, wszystkie czcionki w Kadu to Sans (na drugim komputerze również)

i18n:

LANG="pl_PL.UTF-8"

SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

i przy okazji właśnie wrzucilem sobie windowsowskie czcionki (ttf) do fonts:/// bo te w fedorze sa tragiczne i chcialem je utawic w przegladarce (Opera), ale ich nie widzi

Lista kontaktów była stworzona na Windzie i importowana z serwera, ale na drugim komputerze wyświetla poprawnie

Miałeś sprawdzic na innym koncie użytkownika czy działa. Chcę wiedziec czy masz spaprane ustawienia w systemie czy tylko na danym koncie. Poza tym której używasz wersji Kadu? Ponoć zmienił się protokół GG i trzeba używać wersji rozwojowej.

chcialem je utawic w przegladarce (Opera), ale ich nie widzi

Nie używam, więc nie wiem :P

Na innym koncie to samo, dodatkowo sprawdzilem jezeli importuje z pliku (plik zapisany w Windzie) tez nie pokazuje ś ale zamiast tego pokazuje jakis inny dziwny znak. Na obu kompach mam ta sama wersje Kadu, zawsze moge po prostu zmienic nazwe ale uzywam (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko w domu a gdzie indziej tylko Winda!

Nie używam, więc nie wiem

ale nie uzywasz czcionek z Windy czy opery, bo jak opery to moze jak to zrobic w mozilli?

Na innym koncie to samo,

No to coś jest skopane w systemie. W jaki sposób instalowałeś czcionki?

ale nie uzywasz czcionek z Windy czy opery, bo jak opery to moze jak to zrobic w mozilli?

Używam tych czcionek → http://corefonts.sourceforge.net/ Instalowałem przez Centrum Sterowania w KDE. Jesli chodzi o Operę, to pewnie ktoś inny Ci pomoże.

Pomimo, że autor strony zapewnia, że dystrybucja tych czcionek jest zgodna z EULĄ mam pewne wątpliwości czy to legalne. Sądzę, że autorzy licencji zapomnieli gdzieś napisać "only for Windows". Mam poważne wątpliwości czy Microsoft jest zadowolony z tego sposobu dystrybucji "jego" własności, czyli tych obskórnych czcionek...

Nie instalowałem żadnych czcionek, nic nie grzebałem tak było od razu a co do tych z twojego linka to sprawdziły się super!!! No trudno będe musiał zmienić nazwy w liście kontaktów ale jest to i tak dziwne, że na jednym kompie jest OK a na drugim nie. Ale dzięki wielkie za odpowiedź!!! pozdro

A probowales recznie wpisywac te kontakty.Ja mam gnu gadu (gg2) i jak chcialem importowac kontakty z serwera gg to tez tak mielem.A jak sam wpisalem kontakty w gg2 i wrzucilem na serwer to juz nie mam problemu.Tylko za 1 razem sie tak dzialo a teraz luz.Sprawdz czy jak sam wpisujesz kontakty to tez masz krzaczki.Bo jezeli w oknie rozmowy jest ok to znaczy ze polskie litery sa.

Pozdrawiam :)

Nie no wiadomo, ze wtedy dziala tylko, ze ja bardzo czesto uzywam swojego gg nr na nie swoim komputerze (na Windzie) i u roznych osob, za kazdym razem musze tez importowac liste kontaktow, nie uwzial bym sie tak na to gdyby na drugim kompie nie bylo OK (tez FC3 i ta sama wersja Kadu)

Nie no wiadomo, ze wtedy dziala tylko, ze ja bardzo czesto uzywam swojego gg nr na nie swoim komputerze (na Windzie) i u roznych osob, za kazdym razem musze tez importowac liste kontaktow, nie uwzial bym sie tak na to gdyby na drugim kompie nie bylo OK (tez FC3 i ta sama wersja Kadu)

http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?t=...=polskie+litery

Musiałbyś skompilować Kadu z CVS albo najnowszego snapshota

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...