Skocz do zawartości

Problem Z Instalką

adam12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z instalacją FC3. Przygotowałem sobie 2 partycje w Partition Magic jedna na ext2 i druga swap. I po zainstalowaniu fedory po wybraniu systemu coś się ładuje a następnie wywala takie błędy:

mkrootdev:Label LINUX not found
mount: missing mounting point
mount: error 2 mounting none
switch root: mount failed 22
umount /initred/def failed: 2
kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!

i potem absolutny zwis nawet trzech króli nie pomaga - tylko twardy restart. Co spaprałem :blink: ? proszę o pomoc.

PM to czysto windowsowski program. Nie należy (nie jest polecane) stwarzać na czymś takim partycji pod linuksa. Co najwyżej można można sobie nim na dysku przygotować wolne miejsce ;)

Założyłbym się o wiele, że ponowna instalką (ofkoz z partycjami robionymi Fedorą) naprawiłaby to. No ale może ktoś będzie znał jakieś inne - mniej drastyczne rozwiązanie ;)

Zresztą ext2 to juz system plików lekko przestarzały. W Fedorze jest polecany ext3, chociaż reiserfs też się źle nie spisuje B)

chociaż reiserfs też się źle nie spisuje B)

Przy tym chamie (czyt. reiserfs) to trzeba SELinux wyłączyć.. bo nie da się użytkownika stworzyć, a niewskazane jest na root'cie pracowac... A że bezpieczeństwa nigdy nie za wiele.. to lepiej nie wyłaczać SELinuxa, olać reiserfs i wytuningować sobie ext3 (http://navindra.blogspot.com/2004/10/kde-d...le-failure.html jescze tego nie sprawdzalem, bo czasu brak.. ale podejrzewam, ze warto, bo strone polecil mi Sam-Wiesz-Kto (hehe.. czyt. Gajownik) )

Pozdrawiam

Przy tym chamie (czyt. reiserfs) to trzeba SELinux wyłączyć..

Wiem, mam wyłączone.

wytuningować sobie ext3

Tym się dopiero na Debianie pobawie.

ale podejrzewam, ze warto, bo strone polecil mi Sam-Wiesz-Kto (hehe.. czyt. Gajownik) )

Wiem, wiem ;-)

ReiserFS używam bodajże od FC1. Krążyła swego czasu opinia, że jest to najszybszy system plików. Nie wiem, może to pod wpływem sugestii, ale też tak zacząłem uważać i zostałem przy nim. Ale MDK9.1 na ext3 rzeczywiście wolno mi kiedyś chodził :huh:

Można bez problemu formatować partycję pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT w formacie ReiserFS. Ten format widzi (może nawet lepiej niż ext3) większość windowsowych narzędzi typu Partition Magic i umożliwia formatowanie. W FC3 aby utworzyć nowego użytkownika należy zalogować się na roota, wyłączyć SELinuxa, reboot i znowu logowanie na roota, tworzenie nowego użytkownika, po utworzeniu włączyć SELinuxa i przy logowaniu mamy już nowego.

Pozdrawiam.

ReiserFS używam bodajże od FC1. Krążyła swego czasu opinia, że jest to najszybszy system plików.

No własnie też to pamiętam.. i miałem fc2 na reiserfs.. Ale nie widziałem nigdy róznic w działaniu miedzy ext3 a reiserfs..

"Skoro nie widać róźnicy to po co przepłacać"

;-)

PS. ext3 jest oficjalnie wspierane, wiec ext3 rockz :-)

Krążyła swego czasu opinia, że jest to najszybszy system plików.

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=23127

po utworzeniu włączyć SELinuxa i przy logowaniu mamy już nowego.

To nie ma w ogóle sensu. Reiser nie obsługuje rozszerzonych atrybutów, więc SELinux nie będzie działać (prawdopodobnie wszystko będzie blokowane -- zależy to jeszcze od rodzaju polityk bezpieczeństwa).

• 2 weeks later...

Witam dopisze sie tutaj co by nie zasmiecac forum dodatkowymi tematami...

A wiec problem mam nastepujacy sciagnalem sobie dvd fc3 wypalilem nero wszystko sie normalnie bootuje ale gdy przychodzi do wyboru zrodla instalacji wywala ze w cd nie ma odpowiedniej plyty, no to sobie popatrzylem na Alt+F3 i widze ze sa jakies problemy z zamontowaniem mojego dvd (Lite-on DVD-RW 1673s) i co teraz zrobic? Tylko mi nie mowcie zebym sobie sciagnal jeszcze raz ;) albo wersje na cd :blink: szukalem w necie i napotkalem rowniez na taki problem ale konkretnej odpwiedzie nie znalazlem. Moze ktos sie juz z tym spotkal i wie jak to zrobic hmm moze jeszcze cos takiego mozna wybrac instalacje z hdd poczym nacisnac F12 jezeli nie ma tam mnie interesujacych dyskow i wtedy ukazuje mi sie hda i hdd (moje dvd) wybierajac hdd pisze zebym wlozyl dyskietke ze sterownikami do tego urzadzenia... takowej oczywiscie nie posiadam, jest na to jakies rozwiazanie czy nie za bardzo?

Pozdrawiam