neko Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 chkrootkit wywalił mi taki komunikat: Checking `lkm'... You have 65 process hidden for readdir command You have 65 process hidden for ps command chkproc: Warning: Possible LKM Trojan installed czy to jest coś poważnego? jak mógłbym naprawić lukę i się zabezpieczyć ? zastanawia mnie jeszcze ten wpis: Checking `sniffer'... eth0: PF_PACKET(/sbin/dhclient) co on oznacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Ten topic już był -> http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...t=0entry11156, ktrótki, ale sprawa chyba wyjaśniona bez dwóch zdań A może by tak ustawić firewall? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and1and Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 witam 1. na jądrach 2.6 często zdarza sie komunikat o LKM. Zrestartuj się, odpal chkrootkit - LKM zniknął tak ? :-) 2. Nasłuchiwanie klienta dhcp ? mam tak samo, korzystam z dhcp 3. co do bledów MD5 - zaczeły się nagle pojawiać po serii updateów. update bazy programu niewiele pomaga. podobne błędy mialem tuz po instalce FC3. wtedy po zaktualizowaniu bazy chkrootkit nie pokazywał żadnych bledów 4. Nie podoba mu się także wersja OpenSSL. a szkoda, bo nowszej chwilowo nie ma. 5. Firewall mam x 2 - na wejsciu i na stacji. Nic nie próbuje sie ode mnie dobijac w świat... Pozdrawiam A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 3. co do bledów MD5 - zaczeły się nagle pojawiać po serii updateów. update bazy programu niewiele pomaga. podobne błędy mialem tuz po instalce FC3. W Fedorze binarki i biblioteki są prelinkowane, więc po aktualizacji i co 14 dni wszystko/większość zmieni sumy MD5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neko Napisano Marzec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 A może by tak ustawić firewall? Systemowy firewall mam włączony i ustawiony jak powinien pracować. Zastanawiałem się nad FWBuilder'em, tylko bym potrzebował jakiś materiałów polskich na jego temat. Macie coś ciekawego może ? lub proponujecie innego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Bastille Linux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi