zetpe Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Czesc! Moj problem jest nastepujacy: Fedora nie chce sie bootowac! GRUB w ogole sie nie uruchamia, tylko od razu bootuje sie WIN XP. Czy to oznacza, ze grub nie zostal zainstalowany? Podczas instalacji wybralem, zeby boot loader byl zapisany na "/" , a nie w MBR i ustawilem, aby jako domyslny startowal WIN XP (pewnie gdybym zrobil inaczej nie uruchamialby sie windows :| ) Co mam zrobic, zeby podczas uruchomienia komputera wyskakiwalo mi eleganckie okienko z wyborem systemu? Bo na razie system zachowuje sie tak, jakby nie bylo innego systemu na dysku niz windows :/ PROSZE POMOZCIE W WAS CALA NADZIEJA Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 GRUBA zainstalowałeś na partycji z linuksem a aktywną partycją jest partycja windowsowa - nie ma więc takiej możliwości, żeby wystartował GRUB. Na tym forum są chyba dwa wiodące tematy - jednym z nich jest właśnie jak zainstalować prawidłowo GRUBA - poszukaj odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zetpe Napisano Marzec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 ok dzieki za info. Czy w takim razie GRUB startowalby, gdybym wybral Fedore jako domyslny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 ok dzieki za info. Czy w takim razie GRUB startowalby, gdybym wybral Fedore jako domyslny? Wydaje mi sie ze to nie chodzi o ustawienia gruba.. Po prostu bootuje z hdx1 a ty masz gruba w hdx2.. nalezy zainstalowac go w MBR, szukaj grub-install.. Reinstalacja gruba to super popularny temat na tym forum... :> Wszyscy sie ciesza jak tylko widza nowy watek... "Windows sie od razu uruchamia. Co jest?" PS. To co ustawiales podczas instalacji (ktory domyslny).. to były ustawienia pliku konfiguracyjnego gruba.. które można znależć w pliku /boot/grub/grub.conf.. tam mozna sobie ustawić domyslny= i pierwsza partycja jest liczona od 0... przejzyj(przejrzyj) sobie ten plik.. (tylko nie cuduj z nim.. ) :-) http://oceanic.wsisiz.edu.pl/%7Eslabosz/in...x.php?page=art1 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zetpe Napisano Marzec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Hm.. tylko, ze ja chcialbym jednak pozostawic loader na "/", a nie na MBR abym mogl w przyszlosci zrobic reinstall windowsa. :/ to były ustawienia pliku konfiguracyjnego gruba.. które można znależć w pliku /boot/grub/grub.conf.. tam mozna sobie ustawić domyslny= i pierwsza partycja jest liczona od 0... przejzyj(przejrzyj) sobie ten plik.. (tylko nie cuduj z nim.. ) :-) U mnie takiego pliku nie ma :/ Nie mam nawet takiego katalogu jak /boot. Wkładamy CD1 od Fedory ( musimy mieć w biosie ustawione bootowanie z płyty ) i wpisujemy w konsoli linux rescue. Zatwierdzamy wszystkie pytania i kiedy wejdzie do konsoli wpisujemy : chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit Za to to nie poskutkowalo ;] W ogole to ja naprawde wolalbym, zeby ten grub sobie pozostal sobie na "/"... Chyba, ze mnie przekonacie do instalacji w MBR Pozdrawiam 14:32- UPDATE: Uruchomilem instalacje Fedory na nowo i wybrałem opcję "Uaktualnij". Tam moglem na nowo ustawić boot loader. I wybralem instalacje w MBR hda...a jako domyslny wybralem znowu windows... no i jest dokladnie to samo co wczesniej, czyli brak okienka wyboru systemu.. ehh . Wie ktos o co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_laska Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Nie słuchaj tych idiotów krórzy mówia ze grub musi byc zainstalowane w MBR. Ja nigdy nie nie naruszam świetosci MBR-a. Zawsze instaluje go na partucji linuxowej. Oczywiscie normalne jest ze zaraz po ukończeniu instalacji do fedory nie ma jak sie dostac bo zawsze domyślnie uruchamia sie windows. Ale jest jeszcze tryb "ratunkowy" Ustaw butowanie z CD i włóz pierwsza płytę. Po uruchomieniu instalatora wpisz w konsoli "linux rescue". Zatwierdź wszystkie pytania i kiedy wejdzie do konsoli włóz dyskietkę i zamontuj stacje w jakims folderze powiedzmy /mnt/floppy (w tym przypadku folder floppy musisz wczesniej utwozyc poleceniem mkdir) nastepnie wpisz polecenie dd if=/dev/hd??? of=/mnt/floppy/bootsect.lnx bs=512 count=1 gdzie hd?? jest nazwa partucji na której masz (_linuxa_ → Linuksa) ORT i zainstalowane grub. (np: hda9) Polecenie to utworzy na diskietce plik bootsect.lnx Następnie wejdź do windowsa i skopiuj na dysk c:\ z dyskietki plik bootsect.lnx a nastepnie w pliku boot.ini dodaj na samym dole linijkę c:\bootsect.lnx="LINUX" po restarcie komputera pokaze ci sie okienko z wyborem systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Nie słuchaj tych idiotów krórzy mówia ze ... Kolego, powiem krótko: precz z tego forum. Tutaj przyjęło się używac innego jezyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Istnieje duzo prostrze rozwiazanie. Polecam OS Selector jesli go znajdziesz. [Wedlug tej tabeli jest to oprogramowanie porzucone, czyli wedlug mojej wiedzy legalnie mozna uzywac] Swietny program, odwoluje sie do innych bootladerow danych systemow/dystrybucji. Czyli wszystkie Linuksy instalujesz w /hda , /hdb ... (nie w MBR bo OS Selector nie bedzie widzial Linuksa [tak jak w moim przypadku: dysk 1 windowsy, dysk 2 Linuksy]) windowsy instalujesz normalnie. Gruba/Lilo ustawiasz na odpalanie po 1 sekundzie, konfigurujesz OS SElectora [ma spore mozliwosci konfiguracji] i masz piekne menu z wyborem. A reinstalowanie kazdego z systemow (ja kombinowalem z 5) jest bezproblemowa. Dobry artykul (pdf) jest na stronie OS Selectora, opisujacy jego mozliwosci sory za, chyba, nieczytelne napisanie. Spieszy mi sie gdzies Nie słuchaj tych idiotów krórzy mówia... wes gleboki wdech, wydech, wdech, wydech i daj na luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Nie słuchaj tych idiotów k_laska Wiesz co jest trudne w byciu człowiekiem? Bycie szczęśliwym... Albert Einstein powiedział coś takiego: Jeśli szczęście oznaczymy przez s, to s=x+y+z, gdzie x - praca y - rozrywka z - trzymanie języka ze zębami. Będąc człowiekiem trudno jest nie wyrażać tego, co się myśli... Ale lepiej popracować nad zmienną z niż bezmyśnie kogoś oczerniać. Fakt, że masz rację, jak widzisz, nie ma tu nic do rzeczy. W razie wątpliwości, przeczytaj jeszcze mój podpis pod postem i zastanów się, czy nie mógłbyś ułatwiać sobie i nam pracy, powstrzymując się i "wycinając" te sformułowania, które nie stanowią o istocie sprawy, szczególnie, że to bardzo proste w tego typu komunikacji. Miłej współpracy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Następnie wejdź do windowsa i skopiuj na dysk c:\ z dyskietki plik bootsect.lnx a nastepnie w pliku boot.ini dodaj na samym dole linijkę c:\bootsect.lnx="LINUX" boot.ini -> toż to jakby windowsowy grub A ty mowisz, ze nienaruszasz swietosci gruba.. jak ten plik jest w mbr'ze przeciez.. Co za różnica skoro tak czy siak wybór systemu i tak będzie z mbr'a a czy przez boot.ini, czy grub.. jeden wał.. poza tym grub to grub :> Mozna sobie dodac wszystko, a jak z boot.ini to ja nie wiem jak to jest.. Pozdrawiam. PS. Kultury troche PPS. Nie jestem pewien co do mojej tezy z tym boot.ini vs. grub.. ale tak mi sie po prostu wydaje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi