wklaczynski Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Odpaliłem kartę Radeon 9550 na FC3 przynajmniej tak mi się wydawało ponieważ wystartowały X-y z wpisem xorg.conf "fglrx", ale ściągam grę o której producenci zapewniają że chodzi na (_linuxie_ → Linuksie) ORT i po udanej instalacji uruchamiam ją i mam taki komunikat wraz z rozsypką rozdzielczości: Wolf 1.1b linux-i386 Jan 17 2002 ----- FS_Startup ----- Current search path: /home/waldek/.wolf-spdemo/main /usr/local/games/wolfenstein-spdemo/main ./wolfsp.x86/main ---------------------- 0 files in pk3 files Running in restricted demo mode. ----- FS_Startup ----- Current search path: /home/waldek/.wolf-spdemo/demomain /usr/local/games/wolfenstein-spdemo/demomain/pak0.pk3 (2474 files) /usr/local/games/wolfenstein-spdemo/demomain ./wolfsp.x86/demomain ---------------------- 2474 files in pk3 files execing default.cfg couldn't exec language.cfg couldn't exec wolfconfig.cfg couldn't exec autoexec.cfg Hunk_Clear: reset the hunk ok Bypassing CD checks ----- Client Initialization ----- Cmd_AddCommand: map_restart already defined ----- Initializing Renderer ---- ------------------------------- ----- Client Initialization Complete ----- ----- R_Init ----- ...loading libGL.so: Initializing OpenGL display ...setting mode 3: 640 480 Using XFree86-VidModeExtension Version 2.2 XF86DGA Mouse (Version 2.0) initialized XFree86-VidModeExtension Activated at 640x480 Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Couldn't get a visual ...WARNING: could not set the given mode (3) ...loading libMesaVoodooGL.so.3.1: QGL_Init: Can't load libMesaVoodooGL.so.3.1 from /etc/ld.so.conf or current dir: /usr/local/games/wolfenstein-spdemo/libMesaVoodooGL.so.3.1: cannot open shared object file: No such file or directory failed ----- CL_Shutdown ----- RE_Shutdown( 1 ) ----------------------- ----- CL_Shutdown ----- ----------------------- Sys_Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem Co robić? jak odpalić tą tę kartę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Masz sterowniki z Livny czy z ATI. Polecam te z Livny. Po pierwsze wpisz(nie z (_root'a_ → roota) ORT): glxinfo glxgears fglrxinfo fgl_glxgears Teraz rób z (_root'a_ → roota) ORT. Pokaż nam wyniki przedstawione przez te polecenia. Myślę, że musisz najpierw skonfigurować od nowa X'sy. Wpisz fglxconfig i skonfiguruj poprawnie wszystkie parametry, przy czym gdy będzie ci się o parametry odświeżania podaj je z instrukcji twojego monitora, a gdy będzie się pytał o rozdzielczość wybierz od najwyższej do najniższej, przy czym najwyższa ma być rozdzielczością domyślnie używaną np. 321 (3:1024x768;2:800x600;1:640x480). Teraz nadaj uprawnienia plikowi modułu /lib/modules/kernel.x.y.z/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko na 777 (odczyt, zapis, wykonanie dla wszystkich) najlepiej poleceniem chmod 777 fglrx.ko . Nadaj również takie same uprawnienia plikowi-urządzeniu /dev/dri/cardX. Teraz powinno działać. Uruchom ponownie kompa i ma działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 chmod 777 fglrx.ko To tak, jakbyś mówił: |-| 4 [ |< |\/| 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 chmod 777 fglrx.ko To tak, jakbyś mówił: |-| 4 [ |< |\/| 3 Hmm... Co miałeś na myśli?? Hack Me, czy Love Me A zresztą... Działa Chyba mu się nikt nie będzie włamywał przez moduł jądra Ja tak mam ustawione bo na moim koncie działa, a jak brat skoczy na swoje grać w Enemy Teritory to mu nie działa, gdy są domyślne chmody. Zresztą biedak musi sobie co raz zmieniać bo jakimś dziwnym trafem po prostu na jego pechowym koncie... nie chodzi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Marzec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Oki rozwiązałem temat, wcześniej miałem NVidia, poprostu reinstalacja tej katty nie sprząta po sobie całkowicie, i pozostałości jej sterów blokują stery ati, aby poszło należy ściągnąć pakiety xorg-x11-* po wyrzuceniu sterów nv trzeba także wyczyścić katalog /usr/X11R6/lib/modules/extensions zforsować xorg rpm -Uvh --nodeps --force xorg-x11-* zainstalować stery ati ja wybrałem te z Livny nie próboeałem już innych restatr X-ów i śmiga bez bólu, oczywiście tylko glx , reszta to już inna bajka Mam tylko problem czy wy macie w gui panelu sterowania panel z ustwieniami TV-Out, bo mi się taki pokazywał jak wpisany był radeon zamiast fglrx w xorg.conf, oczywiście reszta nie działała ale ten panel w swoim błędzie pokazał że to potrafi, co w ogóle zaostrzało apetyt, ale jak karta wystartowała z fglrx to nie widzę tego bajeru, a po za tym poza dual screen i gamą kolorów nic nie mogę tam ustawiać! Może są jakieś techniki poinformowania penelu co moja karta potrafi, może to zależy od tego że ja posiadam połówkę pomiędzy wersją 9500 a 9600 (9550)? Cy może ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki!!! OK - także rozwiązałem Option "MonitorLayout" "STV,CRT" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi