Skocz do zawartości

Uzycie Procesora 100% :((((

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co jest grane? Zaktualizowalem system z fedora-extras kde do 3.4m jadro 2.6.11-1.7 i mam zuzycie procesora od 80% - 100% !!! Co jest grane? Przeciez jak na fedorke nie mam slabego sprzety Athlon 2400XP, 256 ram(ramu wolne 40 reszte uzywa )Czyzby jakkies cholchliki z Microsoftu zaczely pisac na (_linuxa_ → Linuksa) ORT :) Moze mi ktos pomoc w tym. No normalnie system zanim odpali to 10 min, a obciązenie procesora tak jak pisalem w procentach mam caly czas :( Prosze o pomoc

kde do 3.4m

Najpierw napisz jaki proces obciąża system. Ktoś wczesniej pisał (adios?), że po aktualizacji KDE musiał wywalić stare ustawienia (~/.kde), bo KDE zarzynało procesor.

Dokładnie, a dokładniej to proces kdeinit był niemiłosierny dla mojego procka. Dlatego wróciłem do GNOME. Po co go stesować :P Jeszcze mi pasta termoprzewodząca wyparuje :D

OFF-TOPIC do Gajownika

Jak masz ztwardziałą pastę termoprzewodzącą(taka brązowo-pomarańczowa wyglądająca jak glut) to lepiej ją zdrap z radiatora. Działa wtedy jak izolator. Więcej zyskasz niż stracisz... Oczywiście jeśli to pasta termoprzewodząca ci gotuje procka.

Dzieki za pomoc, jednak to nie KDE powoduje to tylko nowe jadro 2.6.11-1.7_FC3, pozniewaz jak przelaczylem sie na starsze jadro to jest OK, cos to jadro z serii 2.6 to co chwile do bani jest :( Jak tak bedzie dalej szlo to nie microsoft zniszczy lina tylko lin sam siebie. Pozdrawiam

to nie KDE powoduje to tylko nowe jadro 2.6.11-1.7_FC3

Sam go uzywam i nie mam z nim problemów. Może paczka z jakiegos innego repozytorium cos psuje? Jaki proces zamula procesor¿

A może system zamula się przez specyficzną(nietypową) konfigurację sprzętową? Mój kumpel tak ma i nie może zainstalować żadnego systemu spod znaku MDK. Zawsze mu wywala jakieś 99999999999 lub Iksy nie potrafią wystartować :( Sam potwierdza, że kupował komputer z nietypowymi częściami i nawet pod Windowsem niezawsze mu coś działa.

ale to dziwne bo, na starym jadrze jest OK, a w na nowym jak chce odpalic MPlayera to rwie film uzycie procka 100% :( Nawet Xmms robi 100% jak zapodam mu muzyke. Co do nietypowego sprzetu to nie wiem? Mam:

plyte glowna Gigabyte GA - 7VT600PL, procek AMD Athlon 2400 Xp, karta grafiki Nvidia FX 5200 8x DDR TV 128bit, Sound Blaster Audigy Player Bulk

to chyba nie jest nietypowy, moze jedynie DVDROM Pioneer 16x Slot-in 120S z tym to wieczne problemy w linie, 20 minut dziala a pozniej juz nie idzie go podmontowac co pozniej powoduje ze nie moge wlaczyc K3b Itp, ale nie o to mi teraz chodzi tylko o Kernel. Wiec co jest grane?? Dlaczego na starym 2.6.10.770_FC3 jest ok a na 2.6.11 nie???

p.s. Specjalnie przeinstalowalem caly system od nowa! I swiezo po instalacji - bez aktualizacji jest to samo na nowym jadrze jak i po aktualizacji jest to samo- na nowym nie dziala, na starym miodzio :(

p.s. Specjalnie przeinstalowalem caly system od nowa! I swiezo po instalacji - bez aktualizacji jest to samo na nowym jadrze jak i po aktualizacji jest to samo- na nowym nie dziala, na starym miodzio :(

Hmm... no to juz jest całkiem dziwne. Spróbuj jądra z Rawhide'a. Jak powtórzy się sytuacja, to zgłoś to na http://bugzilla.redhat.com (daj potem linka do zgłoszenia -- dodałbym sie do CC).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...