Skocz do zawartości

Błąd W Mplayer

pcxelja

Rekomendowane odpowiedzi

Zaistalowałem mPlayer, podczas odpalenia filmu pokazuję się następujący komunikat:

Error opening/instialin...  the selected video-out (-vo) device

Próbowałem cos sam zrobić, ale nic mi ie wyszło.

Jak się pozbyć tego paskudztwa?

Zainstalowałem jeszcze raz (przedtem też wykorzystałem ten skrypt) mplayera zgodnie z wskazówkami, niestety dalej pokazuje się komunikat o błędzie.

Podczas instalacji pokazują się następujace komunikaty:

Skrypt instaluje program MPlayer dla dystrybucji Fedora Core

Instalowanie pliku 1 z 5
========================
ostrzeżenie: mplayer-common-1.0pre5-2.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 75aa026a
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
       plik /etc/mplayer/input.conf z instalacji mplayer-common-1.0pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /etc/mplayer/mplayer.conf z instalacji mplayer-common-1.0pre5-2 jes t w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/de/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/es/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/fr/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/hu/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/it/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0pre 5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/man/pl/man1/mplayer.1.gz z instalacji mplayer-common-1.0 pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-1.0-0.lvn.0.18.pre6a.3
       plik /usr/share/mplayer/font z instalacji mplayer-common-1.0pre5-2 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-fonts-1.1-0.lvn.3.3
Instalowanie pliku 2 z 5
========================
ostrzeżenie: mplayer-1.0pre5-2.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 75aa026 a
błąd: Niespełnione zależności:
       mplayer-common = 2:1.0pre5 jest wymagany przez mplayer-1.0pre5-2.i386
Instalowanie pliku 3 z 5
========================
       pakiet mplayer-skins-1.3-0.lvn.2.2 jest już zainstalowany
Instalowanie pliku 4 z 5
========================
mplayer-gui-1.0pre5-2.i386.rpm: nie jest pakietem rpm (ani "manifestem" pakietu):
Instalowanie pliku 5 z 5
========================
ostrzeżenie: mplayer-tools-1.0pre5-2.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 75aa026a
       pakiet mplayer-tools-1.0pre5-2 jest już zainstalowany
Kopiowanie pliku polskiej czcionki
==================================

Instalacja zakonczona

W ustawieniach mplayera, w zakladce 'Subtitle & OSD' kodowanie zmien na None
W zakladce 'Fonts' ustaw czcionke na 'CP 1250'

A odinstalowales wczesniej to co zainstalowales.Bo jak pokazuje ze jest w konflikcie z tamta zainstalowana wersja.Ja mialem cos takiego jak probowalem sam recznie zaaktualizowac jakis program.Odinstaluj wszystko od MPlayer-a i zainstaluj go z opisu na stronie ktora podalem.

Pozdrawiam

P.S

ostrzeżenie: mplayer-1.0pre5-2.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 75aa026 a

zaimportuj klucze yum-em zajrzyj na fedora faq gajownika.

błąd: Niespełnione zależności:

mplayer-common = 2:1.0pre5 jest wymagany przez mplayer-1.0pre5-2.i386

plik common chyba sciagles tak jak jest wedlug opisu.Powinien sie zainstalowac bez problemu.

Posciagaj te pliki ktore sa w opisie i potem zainstaluj tym skryptem. :)