bunkierek Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Witam. W momencie uruchamiania się KDE dźwięk pojawia się na chwilę potem zanika. Aby go mieć z powrotem muszę uruuchomić alsamixer i przestawić suwak od wave gdyż jest na zero. Czy istnieje możliwość zapisania tego ustawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 W momencie uruchamiania się KDE dźwięk pojawia się na chwilę potem zanika. Aby go mieć z powrotem muszę uruuchomić alsamixer i przestawić suwak od wave gdyż jest na zero. Czy istnieje możliwość zapisania tego ustawienia? Ja co prawda używam gnome i na początku startu systemu miałem dźwięk totalnie wyciszony, ale poradziłem sobie z tym. Trochę hackerski sposób, ale jest niezawodny (przynajmniej u mnie) Logujesz się na (_root'a_ → roota) ORT: su - Odpalasz: alsamixer i alsaconf, ustawiasz sobie wszystko jak ma być zawsze. Alsaconf właściwie nie musisz włączać. Teraz piszesz: cd /usr/sbin, ./alsactl store 0. Kolejny krok to wyedytowanie /etc/rc.local, a właściwie /etc/rc.d/rc.local (bez różnicy, bo to ten sam plik) i dopisanie do niego takiej linii: cd /usr/sbin && ./alsactl restore 0 Teraz przy każdym uruchomieniu systemu ustawienia dźwięku zostaną odtworzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 cd /usr/sbin && ./alsactl restore 0 To się powinno automatycznie dziać przez podobne wpisy do tych w pliku /etc/modprobe.conf: install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx Kiedys sprawdałem i jak system uruchamiał sie w runlevelu 3, to wszystko było poprawnie ustawione. Dopiero potem KDE wszystko wyciszało. Mi pomogło umieszczenie na panelu apletu "Mikser dźwieku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunkierek Napisano Kwiecień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 zaktualizowałem kde do 3.4 i jak narazie problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi