Skocz do zawartości

Gdesklets - Qrcze Jest Problem

Matwix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych grupowiczów.

Staram się zainstalować program gdesklets i nic (F3). Czytam i szukam i instaluję jakieś potrzebne biblioteki i nadal stoję w miejscu.

Instalowałem z rpm-a. Jakoś nie mogę ani z apt-a ani z yum-a (nie wiem czemu)

Po zainstalowania z rpm-a - przy próbie uruchomienia cały czas mam taki komunikat:

[root@localhost]# gdesklets start
Error in sys.excepthook:
Traceback (most recent call last):
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/__init__.py", line 23, in _pretty_excepthook
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/ErrorFormatter.py", line 77, in format
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/vfs.py", line 102, in exists
NameError: global name 'gnomevfs' is not defined

Original exception was:
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/bin/gdesklets", line 4, in ?
   from main.DisplayList import DisplayList
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/ErrorFormatter.py", line 119, in _new_imp
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/main/DisplayList.py", line 4, in ?
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/ErrorFormatter.py", line 119, in _new_imp
 File "/dar/tmp/gdesklets-0.34.3-1.1.fc3.rf-root/usr/share/gdesklets/utils/vfs.py", line 120, in ?
NameError: name 'exists_urllib2' is not defined

Z racji tego, że nie jestem jesszcze dość doświadczonym userem tego pięknego systemu czy ktoś mógłby wskazać drogę gdzie leży błąd??

Z góry dzięki i pozdrawiam

Nie chce cie wprowadzic w blad bo nawet nie wiem co to jest ale chyba programy uruchamia sie tak

Właściwie to wydaje mi się, że tak to się uruchamia skrytpy.

Co do instalacji z rpm-a to napisałem, że wiem właśnie z niego zainstalowałem co oznacza że użyłem składni:

rpm -ivh gdesklets....rpm

$ gdesklets start
- w ten sposób uruchamia się demona gdesklets

$ gdesklets open /hopme/sciezka/do/pliku/z/rozszerzeniem/display
tak sie uruchamia odpowiedni bar.

A wracając do tematu to co może być problemem?

Jak narazie odinstalowałem rpm-a, skompilowałem ze źródełek. Skompilowało się ładnie, ale nie mogę uruchomić demona gdesklets-a. Wyskakuje mi "time-out"

Nie chce cie wprowadzic w blad bo nawet nie wiem co to jest ale chyba programy uruchamia sie tak

./nazwa_pliku
Właściwie to wydaje mi się, że tak to się uruchamia skrytpy.

Dla jasności, gdy wpiszemy

$ nazwa_programu

to uruchomi się program lub skrypt znajdujący się w jednym z katalogów w zmiennej $PATH (pod warunkiem że taki istnieje i ma ustawioną flagę executable)

Natomiast wpisując

$ ./nazwa_programu

uruchamiamy program lub skrypt znajdujący się w katalogu, w którym aktualnie jesteśmy (./ oznacza bierzący(bieżący) katalog)

Co do gdesklets, mi się nie udało tego uruchomić na żadnej Fedorze <_< (ale ponoć się da, więc próbuj)

kurde gdybym mial teraz swoja fedorke przed soba to bym powiedzial wam jakiej wersji dokladnie uzywam (gdesklets). byly okropne problemy i ze zrodel i z paczek ale teraz mi dziala (lecz mam problemy z niektorymi bar'ami ale to juz nie wina gdesklets). moge tylko powiedziec na 100% ze teraz mam zainstalowane z paczki ze strony http://dag.wieers.com/packages/gdesklets/ ale wersji nie pamietam. zawsze mozna poprobowac z wszystkimi ja tak zrobilem i mi dziala :)

pozdrawiam i powodzenia

Witam.

Gdy instalowalem gdesklets, to tez mialem problemy. Proba zainstalowania wersji 0.34 sie nie udala, podobnie jak kilku wczesniejszych. Zadzialala dopiero wersja 0.30, ktora jest niestety troszke juz stara i nie wszystkie nowe gadzety chca na tym dzialac.

Wersje 0.30 sciagnalem w postaci zrodel z oficjalnej strony projektu: http://gdesklets.gnomedesktop.org/

Pozdrawiam.

Jak ściągasz gadżety z oficjalnej strony, to jest przy nich jakiś opis i tam powinno być napisane jaka wersja jest potrzebna, żeby go uruchomić. Jeśli nic takiego nie ma, to powinno się dać odpalić na starszych wersjach, co nie oznacza, że musi działać.

Ja robiłem tak, że ściągałem to co mi się podobało i po prostu próowałem to uruchomić. Jak nie działało to trudno.

Pozdrawiam.

Czesc

Mialam dokladnie ten sam problem po zainstalowaniu najnowszej wersji (0.34) przez yum (ze strony dag). (Yum rozpoznal, ze biblioteka gnome-python2-gconf jest potrzebna, i rowniez zainstalowal). Zainstalowalam gnome-python2-gnomevfs przez yum, i teraz dziala. Albo przynajmniej startuje bez problemu. Nie wiem jeszcze, co sie z tym robi. :)

Tu jest strona z roznymi problemami z instalacja na fedorze 3, i mozliwymi rozwiazaniami, ale po angielsku:

http://www.fedoraforum.org/forum/archive/i...hp/t-26681.html

Uff.

Przebrnąłem przez proces instalacji i uruchomienia. Faktycznie ruszyła ver 0.30. Szkoda, że nie wszystkie bar-y działają <_<

Np. Ściągnąłem sobie taki mały zegareczek - wszystko fajnie ale niesety różni się czas o jakieś 2h od zegarka systemowego.

Może F4 będzie sprawniejsza w te klocki. No cóż - pewnie trzeba poczekać :huh:

Ściągnąłem sobie taki mały zegareczek - wszystko fajnie ale niesety różni się czas o jakieś 2h od zegarka systemowego.

A sprawdziłeś, czy zegarek nie ma własnych ustawień strefy czasowej :?: Kilka z zegarków dla gdesklets, które u siebie wypróbowywałem miało takie coś.

Pozdrawiam.

Więc ten zegareczek co go sobie ściągnąłem w ustawieniach posiada trzy zakładki: Appearance, Date i Timezone. Podejrzewam że mnie interesuje Timezone.

Jest tam pole do wpisania strefyczasowej - Standardowo było chyb aUPC o ile dobrze paiętam, na a dalej są opcje czcionki - owe timezone wyświetla poprostu pod zegarkiem tekst jaki się wpisze w pole...

Jakoś nie mogę niestety znaleźć opcji ustawiania zegarka :(

Może sobie innego poszukam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...