night_fever Napisano Kwiecień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2004 witam Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Fedora core 1...postanowilem zrobic update i... zainstalowalem apt... oraz synaptic...kiedy wpisuje apt-get update ..wypisuje mi ..Naruszenie ochrony pamieci.. hmm chcialbym sie dowiedziec co zrobic z tym fantem. Z gory dziekuje za odpowiedz(i) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2004 Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Fedora core 1...postanowilem zrobic update i... zainstalowalem apt... oraz synaptic...kiedy wpisuje apt-get update ..wypisuje mi ..Naruszenie ochrony pamieci.. hmm chcialbym sie dowiedziec co zrobic z tym fantem. Też miałem kiedyś podobne problemy, tyle, że z Kadu i mc. U mnie przyczyną było nieprawidłowe działanie programu prelink. Pomagało odinstalowanie i ponowne zainstalowanie programu, który segfaultował. Zwykle później prelink wykonywał swoją robotę poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2004 witam Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Fedora core 1...postanowilem zrobic update i... zainstalowalem apt... oraz synaptic...kiedy wpisuje apt-get update ..wypisuje mi ..Naruszenie ochrony pamieci.. hmm chcialbym sie dowiedziec co zrobic z tym fantem. Z gory dziekuje za odpowiedz(i) poszukaj innej paczki - pewnie masz wadliwą ... czasem w necie ten problem się pojawiał (ja sam miałem) i pomagało polecam: http://dag.wieers.com/packages/apt/ pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
night_fever Napisano Kwiecień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2004 dxiala ! szok zainstalowalem ze strony ktora mi podales i poszlo...jestem Tobie bardzo wdzieczny thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2004 poszukaj innej paczki - pewnie masz wadliwą ... czasem w necie ten problem się pojawiał (ja sam miałem) i pomagało polecam: http://dag.wieers.com/packages/apt/ Marcyr - spróbuj mnie przekonać abym przeszedł na apt'a z yum'a/up2date'a :wink: Bo jakoś nie mam motywacji aby się do tego zabrać - możesz mi podać jakieś ewidentne plusy w stosunku do yum'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2004 dxiala ! szok zainstalowalem ze strony ktora mi podales i poszlo...jestem Tobie bardzo wdzieczny thx. no probl :mrgreen: Marcyr - spróbuj mnie przekonać abym przeszedł na apt'a z yum'a/up2date'a Bo jakoś nie mam motywacji aby się do tego zabrać - możesz mi podać jakieś ewidentne plusy w stosunku do yum'a ? Ale wcale nie musisz przechodzić a możesz używać tego i tego .... Powiem Ci jak ja to robię: Główna aktualizacja (upgrade ) robie sobie bezpiecznie yumem mając tam "bezpieczne" adresiki (przy ogólnym założeniu, że nie chcę mieć żadnych "wywrotek" z instalacją ... ) Zabawa "egzotycznymi" pakietami za pomocą apt`a .... (dzieje się zapewne dlatego, że jakoś mam zawsze więcej "ciekawych" adresów repozytoriów do apt`a) A ogólnie dla mnie apt jest: * wygodniejszy (taka moja subiektywna ocena) * dużo szybszy (również subiektywna ocena - jednakże samo wyszukiwanie pakietów jest szybsze) :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2004 * dużo szybszy (również subiektywna ocena - jednakże samo wyszukiwanie pakietów jest szybsze) Takie małe pytanie - czy przy ponownym uruchomieniu yum używasz parametru -C? Przyczyną wolniejszego działania może być to, że za każdym razem ściąga nagłówki z serwera (odpowiednik apt-get update), więc nakazanie pracy z wykorzystaniem cache może trochę przyspieszyć wykonywane zadanie :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Mam apt i wszystko bylo ok dopoki dzisiaj nie uzylem yuma.Apt pokazywal mi blad ochrony pamieci wiec zainstalowalem go jeszcze raz i teraz wyskakuje mi taki blad: apt-get update apt-get: error hile loading shared : llibapt-pkg-libc6.3-5.so.0 : cannot open shared object file : No such file or directory Co mam zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzywy Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Mam apt i wszystko bylo ok dopoki dzisiaj nie uzylem yuma.Apt pokazywal mi blad ochrony pamieci wiec zainstalowalem go jeszcze raz i teraz wyskakuje mi taki blad: apt-get update apt-get: error hile loading shared : llibapt-pkg-libc6.3-5.so.0 : cannot open shared object file : No such file or directory Co mam zrobic? Prostym spsobem jest zrobienie symlinka z istniejacej w systemie biblioteki prawdopodobnie jest troche inna nazwa do biblioteki brakujacej w tym przypadku to co masz wyżej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 A mozna jasniej :!: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 A mozna jasniej :!: :?: Ja bym spróbował najpierw ściągnąć jeszcze raz paczkę - najlepiej skorzystaj z linka, który podał użytkownik yr. Być może paczka jest trefna :? Jeśli program nie może znaleźć biblioteki, to czasami pomaga odpalenie /sbin/ldconfig. PS Ten poprzedni komunikat przepisałeś, czy wkleiłeś, bo jest w nim parę literówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 przepisywalem :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Juz zainstalowalem paczuszke z tej strony i dalej to samo. A jak chce odalic ldconfig to wyskakuje mi: ./ldconfig : Can't unlink /usr/lib/libapt-pkg-libc6.3-5.so.0 ./idconfig : Can't create temporary cache file /etc//ld.so.cache~: permission denied Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Juz zainstalowalem paczuszke z tej strony i dalej to samo.A jak chce odalic ldconfig to wyskakuje mi: ./ldconfig : Can't unlink /usr/lib/libapt-pkg-libc6.3-5.so.0 ./idconfig : Can't create temporary cache file /etc//ld.so.cache~: permission denied tak zapytam tylko: wydajesz owe polecenie jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 przepisywalem :twisted: Że też Ci się chciało Nie prościej zaznaczyć tekst i wkleić go potem środkowym klawiszem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi