siekier Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Mam w tej chwili na dysku jednym (hda) 2 systemy (windowsa xp oraz fedore 3) ale chcialem na drugim dysku (hdb) zainstalowac innea dystrybucje jeszcze a mianowicie debiana. Czy to jest mozliwe zeby oba linuxy korzystaly z tej samej partycji swap (jest na hda) oraz czy beda wszystkie systemy mogly byc bootowane z jednego gruba. Czy nie bedzie taka konfigurowacja wywolywac jakis konfliktow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Tak. Oczywiście oba systemy mogą korzystać z tego samego swapa, a bootloader właśnie po to istnieje, żebyś mógł wybrać system choćbyś ich miał nawet setki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 mam teraz pytanie jaki wpis dodac na koncu mojego pliku grub.conf aby grub startowal jeszcze debiana ktorego mam na dysku hdb3 title Fedora Core (2.6.10-1.770_FC3) root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.10-1.770_FC3 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.10-1.770_FC3.img title Windows XP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 edycja: juz sobie z tym poradzilem, a wiecie moze jak to jest z katalogioem /boot jego tez mozna mioec 1 tak jak i swap, i jak lepiej dwa czy jeden wspolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinoza Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Ja mam tak boot i swap wspólny dla auroxa 9.2 i Fedora3 tzn po instalacji dopisałem sobie w grubie Fedore i działa bez żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi