crazy0man Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Po zainstalowaniu programu standardowymi komendami ./configure make make install w jaki sposób mogę go odinstalować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Zeby odoinstalowac taki program wejdź do katalogu tego programu i daj komendy[ jako root] make clean make uninstall potem recznie usun resztki czyli folder programu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Ja bym radzil najpierw zrobic make uninstall a pozniej make clean Poniewaz ta ostatnia komenda usuwa pliki Makefile a co z tym sie wiaze instrukcje do wykonania make uninstall / install etc. Jezeli jednak sie zrobilo wczesniej make clean. zeby odzyskac pliki Makefile., nalezy zrobic ./confugure co tworzy pliki Makefile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Jeżeli się instalowało w innym miejscu, niż standardowo się ma (poprzez --prefix), to najpierw w katalogu należy wykonać polecenie ./configure --prefix=/ścieżka/do/progsa, a dopiero potem make uninstall i make clean Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 (edytowane) make clean usuwa binarki powstałe podczas kompilacji z katalogu ze źródłami. Robi się to, żeby wymusić ponowną kompilację wszystkich plików (np. po aktualizacji z cvs) przed make. Jeśli nie masz zamiaru ponownie kompilować programu to make clean jest zbędne. /*edit*/ Jeszcze jedno Jeżeli się instalowało w innym miejscu, niż standardowo się ma (poprzez --prefix), to najpierw w katalogu należy wykonać polecenie ./configure --prefix=/ścieżka/do/progsa Nie dokładnie w ten sposób. Z tym prefixem jest tak, że wskazuje nie ścieżkę do programu, tylko katalog nadrzędny, gdzie program ma być instalowany (najczęściej jest to /usr/local). Np. Kadu instalowane z paczek instaluje się w /usr, więc mamy /usr/kadu, usr/share/kadu/icons, itd. Natomiast jeśli kompilujemy ze źródeł to standardowo ustawiony prefix wygląda tak: --prefix=/usr/local. W tym przypadku powyższe ścieżki to /usr/local/kadu, /usr/local/share/kadu/icons. Mam nadzieję, że torochę rozjaśniłem Edytowane Kwiecień 2, 2005 przez The Structorr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi