Skocz do zawartości

Kod Źródłowy

crazy0man

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym radzil najpierw zrobic

make uninstall

a pozniej

make clean

Poniewaz ta ostatnia komenda usuwa pliki Makefile a co z tym sie wiaze instrukcje do wykonania make uninstall / install etc.

Jezeli jednak sie zrobilo wczesniej make clean. zeby odzyskac pliki Makefile., nalezy zrobic

./confugure

co tworzy pliki Makefile

Jeżeli się instalowało w innym miejscu, niż standardowo się ma (poprzez --prefix), to najpierw w katalogu należy wykonać polecenie ./configure --prefix=/ścieżka/do/progsa, a dopiero potem make uninstall i make clean

make clean usuwa binarki powstałe podczas kompilacji z katalogu ze źródłami. Robi się to, żeby wymusić ponowną kompilację wszystkich plików (np. po aktualizacji z cvs) przed make. Jeśli nie masz zamiaru ponownie kompilować programu to make clean jest zbędne.

/*edit*/

Jeszcze jedno

Jeżeli się instalowało w innym miejscu, niż standardowo się ma (poprzez --prefix), to najpierw w katalogu należy wykonać polecenie ./configure --prefix=/ścieżka/do/progsa

Nie dokładnie w ten sposób. Z tym prefixem jest tak, że wskazuje nie ścieżkę do programu, tylko katalog nadrzędny, gdzie program ma być instalowany (najczęściej jest to /usr/local). Np. Kadu instalowane z paczek instaluje się w /usr, więc mamy /usr/kadu, usr/share/kadu/icons, itd. Natomiast jeśli kompilujemy ze źródeł to standardowo ustawiony prefix wygląda tak: --prefix=/usr/local. W tym przypadku powyższe ścieżki to /usr/local/kadu, /usr/local/share/kadu/icons.

Mam nadzieję, że torochę rozjaśniłem ;)

Edytowane przez The Structorr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...