lazik Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Próbuję zainstalować sterowniki eagle. (nowicjusz ze mnie w (_linuxie_ → Linuksie) ORT) Mam problem przy poleceniu make gdyż wyskakuje mi błąd że nie mam, lub coś w tym stylu: depmode Skąd to doinstalować? Który rpm? FC3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Witam. Zajrzyj do tego posta: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=20684 Tam jest napisane co po kolei trzeba zrobić, żeby zainstalować eagle-usb. Co do błędu, to pewnie próbowałeś instalować sterowniki z konta użytkownika, bo program depmode na pewno masz, bo jest to ważna część systemu. Zaloguj się w terminalu jako root (polecenie: su -) i wtedy instaluj zgodnie z instrukcją z linka. Ponadto rada na przyszłość. Postaraj się dokładniej opisać swój problem - to pomoże w zdiagnozowaniu problemu (mógłbyś np. wkleić komunikat błędu z terminala). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazik Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Zajrzyj do tego posta: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=20684 Z tego korzystałem przy instalacji i tam su jest w pkt 8. I nie sprawdzałęm z wcześniejszym rootem. Sprawdzę i zobaczę. Ponadto rada na przyszłość. Postaraj się dokładniej opisać swój problem - to pomoże w zdiagnozowaniu problemu (mógłbyś np. wkleić komunikat błędu z terminala). To już trudniejsze bo wiadomo jak nie Lin to Win. No ale jakoś następnym razem postaram się coś wykombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Z tego korzystałem przy instalacji i tam su jest w pkt 8. I nie sprawdzałęm z wcześniejszym rootem. Sprawdzę i zobaczę. Właściwie, to chyba masz rację z tym su -. Zalogowanie się jako root jest niezbędne do wykonania polecenia make uninstall. Polecenie to (podobnie jak make clean) można jednak pominąć jeśli nie miałeś wcześniej zainstalowanej jakiejś wersji eagle-usb. Poprawię instrukcję w tamtym poście. Ponadto rada na przyszłość. Postaraj się dokładniej opisać swój problem - to pomoże w zdiagnozowaniu problemu (mógłbyś np. wkleić komunikat błędu z terminala).To już trudniejsze bo wiadomo jak nie Lin to Win. No ale jakoś następnym razem postaram się coś wykombinować. zawsze możesz zrobić "kopiuj-wklej" dla zawartości terminala i wrzucić do pliku tekstowego, albo zastosować wersję dla leniwych, czyli np.: make install > eagle_usb_log.txt Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazik Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 zawsze możesz zrobić "kopiuj-wklej" dla zawartości terminala i wrzucić do pliku tekstowego, albo zastosować wersję dla leniwych, czyli np.: make install > eagle_usb_log.txt To jak to zapisać to byłby najmniejszy problem. Jakoś bym sobie poradził. Chodziło mi jedynie o upierdliwe przenoszenie tego później z FC na Win. No bo w eter tylko z netem mogę puścić . Ale spoko (_linuxa_ → Linuksa) ORT instaluję by się dowiedzieć czy mi TheBat pod Wine pójdzie i wszystko będzie działało jak trzeba np.: szyfrowanie bazy maili, szablony, certyfikaty, jak z PGP/GnuPG itd. Pospolite ruszenie na thebat.pl jest planowane by ten problem ładnie opisać co z czym i dlaczego a mi przy tym net potrzebny. BTW może znasz jakiś odpowiednik Hamstera tylko pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT, głowne zadanie to mail2news i news2mail i podział na konta (mogą być na lokjalnym serwerze POP3/IMAP) - jakby miał jeszcze jakiś score to już jestem w niebie i usilnie myślę nad całkowitą przesiadką z Win na Fedorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Chodziło mi jedynie o upierdliwe przenoszenie tego później z FC na Win. No bo w eter tylko z netem mogę puścić . Jeśli chodzi o przenoszenie danych z (_linuxa_ → Linuksa) ORT na win, to polecam poniższy wątek: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...58&hl=commander Ale spoko (_linuxa_ → Linuksa) ORT instaluję by się dowiedzieć czy mi TheBat pod Wine pójdzie i wszystko będzie działało jak trzeba np.: szyfrowanie bazy maili, szablony, certyfikaty, jak z PGP/GnuPG itd. Pospolite ruszenie na thebat.pl jest planowane by ten problem ładnie opisać co z czym i dlaczego a mi przy tym net potrzebny. A nie ma jakiegoś klienta TheBat pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT? BTW może znasz jakiś odpowiednik Hamstera tylko pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT, głowne zadanie to mail2news i news2mail i podział na konta (mogą być na lokjalnym serwerze POP3/IMAP) - jakby miał jeszcze jakiś score to już jestem w niebie i usilnie myślę nad całkowitą przesiadką z Win na Fedorę. Tu mogę polecić tylko i wyłącznie www.google.pl Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazik Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Jeśli chodzi o przenoszenie danych z (_linuxa_ → Linuksa) ORT na win, to polecam poniższy wątek: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...58&hl=commander Tak wiem że ak też można. Nie zaznaczyłem wcześniej że na różnych maszynkach sobie stoją oba systemy. Pozozstaje FDD, ale ja to robię za pomocą USB HDD. Ale to tak na boku. A nie ma jakiegoś klienta TheBat pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT? Niestety nie ma i raczej w najbliższej przyszłości nie będzie. Tu mogę polecić tylko i wyłącznie www.google.pl Tak o mecce każdego internauty nie musisz mi przypominać. Pytałem to "tak swoją drogą" i jako wątek zupełnie poboczny. Dobra dzięki za wszelką pomoc. Dam znać jak z moim pierwotnym problemem. Edycja: Niestety wszystko robiłem jako root i błąd nadal ten sam. Tym razem wklejam log. ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether ln -s works... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for egrep... grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking netinet/in.h usability... yes checking netinet/in.h presence... yes checking for netinet/in.h... yes checking for stdint.h... (cached) yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for string.h... (cached) yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/socket.h usability... yes checking sys/socket.h presence... yes checking for sys/socket.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for working volatile... yes checking whether closedir returns void... no checking whether gcc needs -traditional... no checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible malloc... yes checking for working memcmp... yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible realloc... yes checking sys/select.h usability... yes checking sys/select.h presence... yes checking for sys/select.h... yes checking for sys/socket.h... (cached) yes checking types of arguments for select... int,fd_set *,struct timeval * checking return type of signal handlers... void checking whether lstat dereferences a symlink specified with a trailing slash... yes checking whether stat accepts an empty string... no checking for strftime... yes checking for alarm... yes checking for gettimeofday... yes checking for memset... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strncasecmp... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for tclsh... no checking for wish... no checking for xsltproc... yes checking for kernel version... 2.6.9-1.667 checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common config.status: executing default commands ======================================================================== distribution detected Fedora dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) no generate documentation yes ======================================================================== make make -C driver make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver' USE_CMVS=0 make -C /lib/modules/2.6.9-1.667/build SUBDIRS=/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver modules make[2]: Entering directory `/lib/modules/2.6.9-1.667/build' CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eu_main.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eu_utils.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Pipes.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Me.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Sm.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eu_msg.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Dsp.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Mpoa.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Uni.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Sar.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/Oam.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eu_eth.o CC [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eu_boot_sm.o LD [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eagle-usb.o Building modules, stage 2. MODPOST CC /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eagle-usb.mod.o LD [M] /home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/eagle-usb.ko make[2]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.9-1.667/build' make -C ./firmware make[2]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/firmware' cc -O2 -pipe -Wall -pedantic builddsp.c -o buildDSP ./buildDSP -d sagem/pots dsp_code_pots.bin Reading file sagem/pots/rtbldep0.bnm Reading file sagem/pots/rtbldep1.bnm Reading file sagem/pots/rtbldep2.bnm Reading file sagem/pots/rtbldep3.bnm Reading file sagem/pots/rtbldep4.bnm Writing file dsp_code_pots.bin ./buildDSP -d sagem/isdn dsp_code_isdn.bin Reading file sagem/isdn/rtbldei0.bnm Reading file sagem/isdn/rtbldei1.bnm Reading file sagem/isdn/rtbldei2.bnm Reading file sagem/isdn/rtbldei3.bnm Reading file sagem/isdn/rtbldei4.bnm Writing file dsp_code_isdn.bin make[2]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/firmware' make -C ./user make[2]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/user' cc -O2 -pipe -Wall -pedantic -DLINUX -g -DCONF_DIR="\"/etc/eagle-usb\"" -DBIN_DIR="\"/usr/share/eagle-usb/dsp\"" '-DEAGLEUSBVERSION="2.1.1"' eaglectrl.c -o eaglectrl make[2]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/user' make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver' make -C pppoa make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/pppoa' cc -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -ansi -pedantic '-DVERSION="2.1.1"' -c -o pppoa.o pppoa.c cc -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -ansi -pedantic '-DVERSION="2.1.1"' -c -o if.o if.c cc -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -ansi -pedantic '-DVERSION="2.1.1"' -c -o debug.o debug.c cc -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -ansi -pedantic '-DVERSION="2.1.1"' -c -o common.o common.c cc -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -ansi -pedantic '-DVERSION="2.1.1"' -c -o ppp.o ppp.c cc -o pppoa pppoa.o if.o debug.o common.o ppp.o make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/pppoa' make -C utils/scripts make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/utils/scripts' rm -Rf tmp mkdir -p tmp sed -e "s|@SBIN_DIR@|/usr/sbin|g" \ -e "s|@EU_DIR@|/etc/eagle-usb|g" \ -e "s|@EU_LANG_DIR@|/usr/share/eagle-usb/lang|g" \ -e "s|@USE_HOTPLUG@|1|g" \ -e "s|@USE_IFUPDOWN@|1|g" \ -e "s|@BOOT_METHOD@|chkconfig|g" \ -e "s|@DISTRIB@|Fedora|g" \ -e "s|@DISTVER@|3|g" \ -e "s|@SIMPLE@|0|g" \ -e "s|@INIT_DIR@|/etc/init.d|g" \ -e "s|@PPP_DIR@|/etc/ppp|g" \ -e "s|@HOTPLUG_SCRIPT_DIR@|/etc/hotplug/usb|g" \ -e "s|@NET_SCRIPT_DIR@|/etc/sysconfig/network-scripts|g" \ -e "s|@EU_LANG@|auto|g" \ -e "s|@PPP_OPTIONS_DIR@|/etc/ppp/peers|g" \ -e "s|@PPP_OPTIONS_ADSL@|/etc/ppp/peers/adsl|g" \ -e "s|@PPP_OPTIONS_MIRE@|/etc/ppp/peers/mire|g" \ -e "s|@SYSCONF_FILE@|/var/lock/subsys/eagle-usb|g" \ <setvars >tmp/setvars && \ sed -e "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|" -e "s| 1 -eq 1 | 0 -eq 1 |" fctStopAdsl > tmp/fctStopAdsl && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" fctStartAdsl > tmp/fctStartAdsl && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" startadsl > tmp/startadsl && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" stopadsl > tmp/stopadsl && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" eagleconfig > tmp/eagleconfig && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" eaglediag > tmp/eaglediag && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" eu_config_bash > tmp/eu_config_bash && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" eu_dsp > tmp/eu_dsp && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" eu_init > tmp/eu_init && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" net_cnx_up > tmp/net_cnx_up && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" net_cnx_down > tmp/net_cnx_down && \ sed "s|exit 123|. /etc/eagle-usb/setvars|g" testconnec > tmp/testconnec make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/utils/scripts' make -C utils/eagleconnect make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/utils/eagleconnect' rm -Rf tmp if test 0 == 1; then \ mkdir -p tmp; \ cat diagnostic.tcl | sed \ -e "s|@SBIN_DIR@|/usr/sbin|g" \ -e "s|@EU_EAGLECONNECT_DIR@|/etc/eagle-usb/eagleconnect|g" \ > tmp/diagnostic.tcl; \ cat eagleconnect.tcl | sed \ -e "s|@SBIN_DIR@|/usr/sbin|g" \ -e "s|@EU_DIR@|/etc/eagle-usb|g" \ -e "s|@EU_EAGLECONNECT_DIR@|/etc/eagle-usb/eagleconnect|g" \ > tmp/eagleconnect.tcl; \ cat reseau.tcl | sed \ -e "s|@SBIN_DIR@|/usr/sbin|g" \ -e "s|@EU_EAGLECONNECT_DIR@|/etc/eagle-usb/eagleconnect|g" \ > tmp/reseau.tcl; \ fi make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/utils/eagleconnect' make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/doc' make[1]: Nie nic do roboty w `all'. make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/doc' In file included from ../eu_types.h:29, from ../eagle-usb.h:30, from eaglectrl.c:40: /usr/include/asm/bitops.h:327:2: warning: #warning This includefile is not available on all architectures. /usr/include/asm/bitops.h:328:2: warning: #warning Using kernel headers in userspace: atomicity not guaranteed make install make -C driver install make[1]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver' make -C ./firmware install make[2]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/firmware' /usr/bin/install -c -d /usr/share/eagle-usb/dsp && \ /usr/bin/install -c -m 0664 dsp_code_pots.bin /usr/share/eagle-usb/dsp /usr/bin/install -c -m 0664 dsp_code_isdn.bin /usr/share/eagle-usb/dsp make[2]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/firmware' make -C ./user install make[2]: Entering directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/user' /usr/bin/install -c -d /usr/sbin && \ /usr/bin/install -c -d /etc/eagle-usb && \ /usr/bin/install -c -m 0755 eaglectrl /usr/sbin && \ /usr/bin/install -c -m 0755 eaglestat /usr/sbin && \ /usr/bin/install -c -m 0644 eagle-usb.conf /etc/eagle-usb/eagle-usb.conf.template && \ /usr/bin/install -c -m 0644 CMVei.txt /etc/eagle-usb && \ /usr/bin/install -c -m 0644 CMVepES.txt /etc/eagle-usb && \ /usr/bin/install -c -m 0644 CMVepFR.txt /etc/eagle-usb && \ /usr/bin/install -c -m 0644 CMVepIT.txt /etc/eagle-usb && \ /usr/bin/install -c -m 0644 CMVep.txt /etc/eagle-usb make[2]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver/user' /usr/bin/install -c -d /lib/modules/2.6.9-1.667/misc && \ /usr/bin/install -c -m 0644 eagle-usb.ko /lib/modules/2.6.9-1.667/misc/eagle-usb.ko && \ depmod -a make[1]: Leaving directory `/home/lazik_s/eagle-usb-2.1.1/driver' /bin/sh: depmod: command not found make[1]: *** [installdriver] Błąd 127 make: *** [install] Błąd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Kwiecień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 Spróbuj wejść w tryb roota poleceniem su - Z loga wynika, że nie może znaleść polecenia depmod, bo znajduje się ono w katalogu /sbin, który nie jest ustawiony w standardowej ścieżce PATH i jest dostępne tylko po użyciu su -. Możesz też przejść do konsoli tekstowej naciskając klawisze CTRL+ALT+F1 i tam zalogować się jako root. To powinno pomóc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazik Napisano Kwiecień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 Spróbuj wejść w tryb roota poleceniem su - Z loga wynika, że nie może znaleść polecenia depmod, bo znajduje się ono w katalogu /sbin, który nie jest ustawiony w standardowej ścieżce PATH i jest dostępne tylko po użyciu su -. Możesz też przejść do konsoli tekstowej naciskając klawisze CTRL+ALT+F1 i tam zalogować się jako root. To powinno pomóc. No i ctrl+alt+F1 pomogło. Z su nie dało rady. Dzięki serdeczne - wszystko działa jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Kwiecień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 No i ctrl+alt+F1 pomogło. Z su nie dało rady. Samo su czasami nie działa. Czasami trzeba użyć su - (su z minusem). Wtedy root ma dostęp do aplikacji z większej ilości katalogów niż po zalogowaniu przez su (bez minusa). Chodzi o takie katalogi jak: /sbin, /usr/sbin, itp. Przydatne to jest, gdy trzeba użyć takich poleceń jak np.: fdisk, czy potrzebne czasami do neostrady polecenia: startadsl i stopadsl. To taki mój krótki komentarz na zakończenie wątku. Może kiedyś to się komuś przyda. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi