Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem Kde

marre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Ostatnio postanowilem sie przesiasc na Fedore core 3 z mandrake.

I mam pewien problem.

Chodzi o to ze przy instalacji odznaczylem srodowisko Gnome a zaznaczylem tylko KDE.

I teraz przy uuchamianiu i zalogowaniu uzytkownika nie startuje mi KDE tylko dziwnie wygladajaca konsloa i obok zegar. To wszystko co mam na monitorze.

Nie wiem za bardzo o co tu chodzi moze ktos mi podpowie jak to przejsc i uruchomic KDE.

Czy problem nie lezy w tym iz nie zainstalowalem Gnome i KDE tylko samo KDE ?

Na Gnomie mi wszystko dziala wiec nie wiem dlaczego KDE nie startuje.

Z gory dziekuje za pomoc!

Czy problem nie lezy w tym iz nie zainstalowalem Gnome i KDE tylko samo KDE ?

Z pewnością nie.

Jesteś pewny, że nie możesz wybrać sesji podczas logowania w trybie graficznym? Tak jest najłatwiej.

Jeśli nie pójdzie to spróbuj w konsoli użyć polecenia switchdesk kde i wklej nam tutaj co wyświetla. Dziwny zegar i konsola są charakterystyczne dla domyślnej sesji Iksów, zapewne ona CI się uruchamia. Wklej tu jeszcze wpis z pliku /etc/sysconfig/desktop oraz ~twój_katalog_domowy/.Xclients-default.

witam ponownie:)

juz sobie poradzilem.

Poprostu kiedy nie ma zainstalowanego Gnome system i tak ustawia domyslnie to srodowisko.

Dlatego po edycji pliku w etc/sysconfig/desktop zmienilem z DESKTOP="GNOME" na DESKTOP="KDE" i juz wszystko dziala pieknie :)

Jest tylko jeszze jedna sprawa.

Czcionki na moim monitorze LCD wygladaja dziwnie bo powinny byc koloru czarnego, a przebijaja przez czern inne kolory.

Czym moze to byc spowodowane?

Czy instalacja fontow MS wyeliminuje ten problem?

Czcionki na moim monitorze LCD wygladaja dziwnie bo powinny byc koloru czarnego, a przebijaja przez czern inne kolory.

Czym moze to byc spowodowane?

Menu → Preferencje → Czcionki i zmień sposób renderowania. Dla LCD bodajże używa się podpikselowego. Mam nadzieję, że pomoże.