hypnos Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Witam Czy mozna zmieniac pozycje/rozmiar wyswietlanego obrazu na TV (mam grafike GF4)? Rzecz prosta jezeli chodzi o Windows'a (poprzez sterowniki). A jak to wyglada w (_linux'ie_ → Linuksie) ORT? Wszystko pieknie mi sie wyswietla na telewizorku, ale dol obrazu lekko chowa mi sie poza ekranem. Czy zalatwia to jakies dodatkowe wpisy w config X'ow? Pozdr, Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 i dziala ci monitor razem z tv ?? bo mi nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 i dziala ci monitor razem z tv ?? bo mi nie. Oczywiscie, obraz jest klonowany na TV. Wszystko pieknie widac. Zero problemow. Co nieco musialem tylko do configa X'ow dopisac. A masz zainstalowane driver'y NVIDII? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 to to mam, a co dopisales ja mam FX 5200, kiedys cos dopisywalem to mi sie wszystko wysypalo, mozesz umiescic to co ty dopisales to bym sobie wyprobowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Tak wyglada moja sekcja "Device": Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 4 (generic)" Option "TwinView" "1" Option "TVStandard" "PAL-B" <- mozesz tez sprobowac PAL-G OPtion "TVOutFormat" "SVIDEO" <- albo "COMPOSITE" Option "TwinViewOrientation" "Clone" Option "ConnectedMonitor" "CRT,TV" Option "MetaModes" "1024x768,1024x768" Option "SecondMonitorHorizSync" "30-50" <- odswiezanie dla TV Option "SecondMonitorVertSync" "60" Option "NoLogo" "1" Option "NvAGP" "1" EndSection Jak kombinowalem z tymi wpisami to jedyne co sie dzialo to niemoznosc odpalenia X'ow. Ale nic mi sie nie wysypalo ani razu. To, co masz wyzej dziala u mnie bez problemow. U Ciebie tez powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 o to mój wpis w xorg-u: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 2 MX (generic)" Option "DPMS" Option "TwinView" Option "TwinViewOrientation" " Clone" Option "MetaModes" "1024x768,800x600+112+84" Option "ConnectionMonitor" "CRT, TV" Option "TVStandart" "PAL-G" Option "TVOutFormat" "Composite" Option "SecondMonitorHorizSync" "30-50" Option "SecondMonitorVertRefresh" "60" EndSection Zainteresuj się przy MetaModes parametrami "+112+84" Myślę, że się domyślasz co one oznaczają 1024 -800 = 224 /2 = 112 na każdą stronę czyli od lewej i od prawej będziemy mieli po 112 odstępu, (Jeśli chodzi o 84 to analogicznie z 768 ) więc obraz powinien pokazywać środek monitora. Nie wiem czy o to Ci chodzi. i dziala ci monitor razem z tv ?? bo mi nie. Pamiętaj że tv musi być włączony podczas uruchamianiu systemu - os musi wykryć tv jako urządzenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Qrcze mi oczywiscie nie dziala Co mam wpisac w miejscu ConnectionMonitor - ja mam LCD jak wpisuje i podlacze TV to uruchamia mi sie tylko telewizor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Sprobuj wpisac tak: Option "ConnectedMonitor" "DFP,TV" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Hmm. Tak apropo to czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co jest nie tak? Option "MetaModes" "1024x768,800x600+112+84" Gdy mam tak podane jak wyżej to na tv mam obraz z monitora tylko że jest obcięty i wyśrodkowany... Jeśli jednak zmienię na: Option "MetaModes" "1024x768,1024x768" To wtedy obraz na tv jest biały, a stery na F3 uruchamiają się wolniej niż poprzedno i reszta działa jak zwykle. Tylko obrazu nie ma na tv Może coś z jakimś parametrem muszę powalczyć. Znudziło mi sie oglądanie okrojonego obrazu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Testowo wpisalem do mojej rozdzielczosci (1024x768) te wartosci po "+", zeby sprawdzic co sie dzieje. U mnie obraz odcina na TV u dolu, a na monitorze mam odciete u gory Ale wlasnie przed chwila poczytalem dokumentacje od sterow i znalazlem wygodniejsze rozwiazanie. Wystarczy uruchomic poleceniem "nvidia-settings" wlasciwosci wyswietlania i mozna juz sobie co nieco dostosowac. Mnie akurat pomogl parament " Tv OverScan" ustawiony na zero (domyslnie 6). Wprawdzie do upragnionego efektu jak w Windzie troche brakuje, ale jest juz zdecydowanie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 no tak - teraz ja sie pogubiłem odpaliłem "nvidia-settings" i próbowałem coś pokombinować tylko, że tam nie ma nic interesującego. Nie znalazłem opcji "Tv OverScan" - może mam jakieś starsze stery (1.0-6629) szczerze nie sprawdzałem czy są nowe, ale mimo wszystko na starszych miałem ten sam problem. W sumie to nasze xorgi nie różnią się zbytno - co się dzieje do jasnej ciasnej :?: Ja walczę dalej - bo oglądać filmy na tv to póki co męczarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Moje sterowniki maja numerek 7167 i o ile dobrze wiem to tylko numer wyzej od Twoich. Po odpaleniu tego programu powinienes miec cos takiego jak "Display devices", a w niej wymienione urzadzenia wystwietlajace obraz (czyli monitor i TV). Po kliknieciu na TV po prawej stronie jest pare opcji z suwakami i pierwsza z nich od gory patrzac to wspomniany juz "TV OverScan". W Twoich sterach tez powinienes miec ta opcje - przeciez az tak sie wiele nie zmienilo wlasnie w tych wersjach, ktore posiadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Odpalam program -> Display Devices -> Tv-0: jedyne opcje które można konfigurować to: TV Flicker Filtr - domyślnie 2 TV Brightness - 5 Tv Saturation - 6 Digital Vibrance - 0,000 I to wszystko... Kombinowałem ze wszystkim ale niestety nic ni e mogę zmienić żeby się polepszyło. Może to wina sterów, ale mi się wydaje że nie. Na wcześniejszych sterach miałem ten sam problem. Może to wina tv :?: Jeśli ustawię np: Option "MetaModes" "1024x768,1024x768" no to wtedy mam problem z wyświetleniem na tv. 1024x768 to rozdzielczość jakiej używam na kompie i chciałbym taką widzieć na tv. Natomiast sprawdzałem co się stanie jak ustawię : Option "MetaModes" "800x600,800x600" Wtedy widzę wszystko to co na monitorze, ale to nie jest to co mnie satysfakcjonuje... Dodatkowo prawa i lewa strona nie są idealnie proste tylko występuje znaczna "odchyłka" Obraz wygląda jak by był na walcu (chodzi mi tylko o krańce ekranu tv). No i czemu do jasnej ciasnej nie mogę uruchomić wyższej rozdzielczości? Normalnie ręce opadają... Tyle lektury i nic. Może czas tv zmineić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Az do tak radykalnego kroku (zmiana TV) to bym sie na razie nie posuwal W pierwszej kolejnosci zmien sterowniki na najnowsze. Moze faktycznie w tej wersji, ktora Ty masz nie ma jeszcze tej opcji. Sprobowac nie zaszkodzi. Co do rozdzielczosci to wyglada na to, ze Twoj telewizor nie "wyciaga" 1024x768 i chyba 800x600 jest max. wartoscia jaka pozwala wyswietlic. Fakt faktem, ze obraz wtedy jest malo komfortowy. Rozdzielczosc 1024 (monitor) probuje wyswietlac na 800 (TV). Nieciekawie to wyglada. Poki co, jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to zmiana sterownikow na nowsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Hmm. Ok. Mam już nowe stery ale to jednak nie wina sterów. Zapraszam tutaj >>>>>KLIK<<<<< - Tak wyglądaja moje opcje przy TV w nvidia-settings - dlatego wciąż nie mogę znaleźć opcji które podajesz Zacząłem się zastanawiać co do możliwości mojego telewizorka - chyba faktycznie nie daje rady. Reasumując jak już wczesniej zauważyłem to nie jest wina sterów (a wolałbym żeby była) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi