Skocz do zawartości

Przez Windowsa Do Internetu.

wi-ciu

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to nietypowe i niebezpieczne, ale niestety jestem zmuszony do stworzenia dwukomputerowej sieci (Windows XP Proffesional i Fedora Core 3), w której komputer z Windowsem miałby dostęp do internetu (i udostępniał go Fedorze). Ktoś wie, jak to zrobić? Nie chcę otwierać otwartych drzwi, a szczególnie okien :D .

Domyslam sie, ze masz teraz net tylko na maszynie z Windows XP. Nie wiem czy masz neta poprzez modem USB np neo+ albo od jakiejs firmy poprzez LAN. Tak czy siak na pewno bedzie trzeba dolozyc jedna sieciowke i powinno sie gdzies w polaczeniach sieciowych pojawic cos typu "mostek". Troszke pogrzebiesz to na pewno sobie poradzisz(u mnie w sieci 15-sto latek laik! to kiedys zrobil). Oczywiscie pewnie bedzie trzeba ustawic adres IP dla Twojej nowej sieciowki (zakladam ze jakies podstawy sieci LAN masz, jesli nie to -> www.google.pl ). Narazie pewnie zbyt nie pomoglem, ale teraz zalozmy, ze masz neta z jakiejs formy osiedlowej poprzez LAN. Z reguly w umowach jest ze nie mozna dzielic netu na inne maszyny i czesto oni sie przed tym zabezpieczaja ustawiajac TTL wychodzacych pakietow na jeden. Jesli tak jest (prawdopodobnie wystarczy sprawdzic poprzez spingowanie np bramy lub czegokolwiek w necie) to Win XP sie z tym nie poradzi! Linux tak :) Ale wtedy musialbys postawic na (_linuxie_ → Linuksie) ORT NAT albo masquarading i manipulowac TTL'em (iptables + patch-o-matic)

Nie no - o tym, że trzeba mieć osobną sieciówkę i takie tam, to wiem - nie obrażaj mnie :D . A internet mam na dialogu (DSL 1 Mb/s) i sobie chyba mogę udostępniać, nie ? :) Bez przesady - jeden abonent...

Mostek... i niby, że linux wykryje ten mostek i będzie wszystko ok?

Kiedys miałem podobną konfiguracje i zrobiłem to tak(chyba najprostrza metoda i z tego co wiem skuteczna;) w windzie w połaczeniach masz własciwosci i udostepnienij to połaczenie internetowe,masz tam jeszcze kilka innych zeczy do tego połaczenia ale to jest najwazniejsze...i w win to własciwie wszystko....w fc konfigurujesz sieciówke jako dhcp i powinno działac :D u mnie kiedys zdało egzamin....powodzenia!!

pozdrawiam michał