highlife_jack Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Sluchajcie od wczoraj mam fc3 i jest naprawde fajna tylko nie mam dzwieku :/. podczas instalki testowalem dziiek i bylo ok ale po zainstalowaniu sys nie moge odtwarzac zadnych plikow dzwiekowych. sek w tym ze jak wystapil jakis blad to system wydal z siebie dzwiek tluczoonego szkla czy niby wszystko ok ale nie moge sluchac muzy, nie wiecie czemu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Czym próbujesz odtwarzać muzykę? Instalowałeś pluginy do obsługi mp3? Sprawdzałeś, czy nie masz wyciszonego dźwięku w aumix albo alsamixer (ewentualnie mute) ? Szukałeś na forum? Podobne problemy powtarzały się dziesiątki razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 niby wszystko ok ale nie moge sluchac muzy, nie wiecie czemu ?? Wiemy, na forum było o tym kilka(naście) razy. Wyszukiwarka na szczęście działa. hint: szukaj mixer albo alsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlife_jack Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Racja sorry juz wiem w czym problem i jak go rozwiazac troche mi glupio ale wiecie nie jestem zaawansowanem uzytkownikiem i nie mialem pojecia ze problem lezy w prawie patentowym, no ale juz wiem co i jak. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Kwiecień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2005 Moj klopot to, ze nie mam przy sobie fedorki, abym mogl pobuszowac i znaleźć przyczyne braku dzwieku u znajomych. Przy instalacji test dzwieku - poprawny. Po zakonczeniu dzwieku - kaput - nic. zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty dzwiekowej z NVIDIA. update wlasciwie calego systemu i .... nic weszlem do testu dzwieku - cisza w GNOME: do mixera dzwieku - podgłoszone wszystko wybór multimediów: ALSA - bład - nie działa ARTs - bład o ile pamietam OOD testowało - lecz cisza włozyłem płytę AUDIO - hmmm cudowny dzwiek i muzyczka i chyba gra jeszcze mikrofon, gdy podglosilem... wydało z glosnikow ciekawe dzwieki alsamixer - nie chciał się uruchomić KDE wybor multimediow - podobna reakcja co w GNOME w Centrum chciałem wyłaczyć dźwiek - system sie zawiesil, raczej komputer tylko reset pomogl, co probuje zmienic parametry system zawiesza zawiesza sie rowniez test dzwieku, czasem system pada pozniej zainstaluje mplayera - ale chyba beda mierne osiagniecia a jescze jedno: nie orientuje sie jeszcze w oprogramowaniu, ale przypadkiem w GNOME odtworzylem jakis odtwarzacz takim troszeczke z dziwnym gui (nie pamietam nazwy) było gdzies w opcjach jakie typy dzwieku wspiera.. wsperal prawie wszystkie znane typy mp3, wav, mid itd... niestety odwarzał muzyke bez dzwieku 4 godziny siedzenia - udało mi sie uruchomic tylko płyte AUDIO?? wstyd TYLKO płyty AUDIO?? to jest dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2005 zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty dzwiekowej z NVIDIA. Błąd. Nie instaluj tego badziewia, bo to sterowniki OSS, a nie ALSA i programy korzystające z ALSA przestaną działać. Dodatkowo jest to niewolny program. OSS idzie do krainy wiecznych zer, więc nie ma sensu tego używać. Nie podałeś w ogóle co to za karta dźwiękowa... Jesli wszystko działało poprawnie w czasie instalacji, to znaczy, że wystarczyło pogrzebać w ustawieniach alsamixer. Strzelałbym, że trzeba cos pokombinowac przy suwaku IECcosta_cośtam (czy jako sie to tam nazywało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Kwiecień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2005 zrobiłem update wszystkiego co bylo mozliwe.... odistalowalem pakiet dzwiekowy z Nvidii mam dzwiek - hura!!! ale nie calkiem..... wszystko mi dziala,z tymze ze na ESD calkiem dobrze gra pliki wav mp3...., tylko dzwieki systemowe oraz w grach jakosc ma troszeczke do zyczenia ALSA niestety nie dziala dzwiek jest oparty na procesorze Nforce2 - AC97 hmmm... musze pogrzebac cos w ALSA... ale na razie nie wiem jak za to sie zabrac... jest troszeczke ponoc info na stronach ALSA Tylko jak sie za to zabrac? ponoc wystarczy szukac (hi hi), ale .... Moze ktos mial podobny problem i jest calkiem proste rozwiazanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalnet Napisano Kwiecień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2005 1) mp3 potrzebuje patcha na fc3 2) podkrec alsamixer 3) sprawdz czy modul sterownika do Twojej karty jest w jadrze (lsmod -a) pozdr, dalnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 ALSA niestety nie dziala Co znaczy nie działa? Jakie komunikaty? Ni eblokujesz sobie przypadkiem karty dźwiękowej serwerem dźwięku? Najbezpieczniej będzie jak wyłączysz Xy, zalogujesz się na konsolę i przy użyciu aplay odpal jakiegoś *.wav dzwiek jest oparty na procesorze Nforce2 - AC97 Nic to właściwie nie mówi... AC97 to tylko standard tworzenia urządzeń → http://en.wikipedia.org/wiki/AC97 Co urządzenie to inne właściwości. Podaj lepiej jakiego używasz modułu jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 na razie mam utrudnione zadanie, bo nie mam dostepu do tego kompa gdy zrobiłem zdalnie przez SSH aplay (music).wav otrzymałem komunikat aplay: main:508: audio open error: Permission denied ale mi się wydaje, że nie jest to dobry pomysł i nie mogę polegać na tych komunikatach muszę rozwiązać ten problem, bo mplayer czy xmms czasami szwankują, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 aplay: main:508: audio open error: Permission denied W momencie zalogowania użytkownika mającego fizyczny dostęp do komputera, prawa dostepu do urządzeń zostają tak ustawione, by tylko on miał do nich dostęp (no i jeszcze root ofkoz ;-) ). Jak logujesz się zdalnie, to te prawa nie będą nadane (mam nadzieję, że się nie mylę). muszę rozwiązać ten problem, bo mplayer czy xmms czasami szwankują, Jeśli chodzi o XMMSa, to wyłącz w ustawieniach wyjscia ALSA opcję "Tryb Mmap" Możesz jeszcze zaktualizowac paczki alsa-*. Szukaj ich tutaj → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...86/Fedora/RPMS/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Narazie nie mogę skorzystać z waszych rad, ale dotarła do mnie informacja, że np. xmms odtworzy mp3 dopiero po uruchomieniu kopete. gdy próbuje się najpierw uruchomić xmms to mp3 nie działa i program żąda plugin.. dziwne skoro plugin jest wgrany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Cos musiałes pokręcic w ustawieniach. Pokaż co pokaże (zaraz po zalogowaniu): grep -E 'output|disable' ~/.xmms/config grep -A 12 ALSA ~/.xmms/config pgrep -l arts (eL na końcu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Czerwiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2005 Witam tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT to chodzi o mój komputer,tak więc wpisałem grep -E 'output|disable' ~/.xmms/config i wynik tego to output_plugin=/usr/lib/xmms/Output/libarts.so disabled_iplugins= wpisałem grep -A 12 ALSA ~/.xmms/config i nic się nie pojawiło wpisałem pgrep -l arts i wynik to 4497 artsd Mam nadzieje że to pomoże bo uruchamianie za kazdym razem kopete aby muza odpaliła jest nieco denerwujące!! Tak więc prosze o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2005 output_plugin=/usr/lib/xmms/Output/libarts.so Zamiast wtyczki artsd w wybierz ALSA. Wyłącz też tzw System ðxwiękowy w Centrum Sterowania KDE (to odpowiada tylko za serwer dźwięku arts, a nie dźwięk w systemie). Zrób sobie software'owe miksowanie → http://alsa.opensrc.org/index.php?page=AlsaSharing albo poczekaj na FC4 (tam to jest zrobione automatycznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi