lszk Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Właśnie robie sobie partycje na całym dysku poprzez gparted i mam pytanie. Chce 2 partycje na fat32, a reszte na etx3. Czy partycja rozszerzona, na której ma znajdować się dysk logiczny ma mieć taki sam rozmiar jak ten dysk logiczny? A może zrobić partycje rozszerzoną na całej objętości dysku, na niej dysk logiczny fat i dalej partycje ext3? [edit] Ehh, dlaczego zawsze po tym, jak napisze posta, to w 5 minut sobie poradze sam :/ Dla potomnych. Partycja rozszerzona ma mieć taki sam rozmiar jak dysk logiczny, jeżeli chce się mieć partycje podstawowe ext3. Jeżeli nie potrzeba part. podst. ext3, to wystarczy na part. rozszerzonej utworzyć te dyski logiczne ext3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Partycja rozszerzona ma mieć taki sam rozmiar jak dysk logiczny, jeżeli chce się mieć partycje podstawowe ext3. A skad ta informacja? Bo ja mam wlasnie na jednym z 2 dyskow partycje podstawowa ext3 umieszczona na partycji rozszerzonej ktora nie pokrywa sie z logiczna. W moim przypadku wszystkie sa ext3 czy moze cos zle zrozumialem? /dev/hdb1 * 1 1275 10241406 83 Linux /dev/hdb2 1276 1340 522112+ 82 Linux swap /dev/hdb3 1341 2615 10241437+ 83 Linux /dev/hdb4 2616 14593 96213285 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hdb5 2616 14593 96213253+ 83 Linux hdb1 i hdb3 to dwie rozne dystrybucje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 A skad ta informacja? Bo w gparted mam te opcje [primary] niedostępną Oto mój screen A jeszcze w sprawie tych partycji. Przeglądając artykuł wyczytałem, że moge mieć 4 partycje podstawowe lub 3 podst. + jedną rozszerzoną. Partycje chciałbym zrobić takie: a) fat32 (winda) b) fat32 (winda) c) ext3 (/boot) d) ext3 (FC4) e) ext3 (Debian) f) ext3 (pliki) gdzie a,c,d,e to partycje podstawowe, a a to partycja rozszerzona, na której znajduje się dysk logiczny f. No tylko, że nie można zrobić 4 part. podstawowych i jednej rozszerzonej, więc chciałbym zapytać, czy ta partycja d (FC4) może być zrobiona jako rozszerzona? (bo i tak byłaby pusta do czasu jej premiery) PS. Jako bootowalną zapewne trzeba będzie zrobić part. /boot. A czy w takim wypadku systemy mogą być również zainstalowane na partycji rozszerzonej (czyli że d i e nie byłyby podstawowe)? Coś mi się wydaje, że troche mętnie to napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 A skad ta informacja? Bo w gparted mam te opcje [primary] niedostępną [ciach] to znajdz jakas dystrybucje typu LiveCD ktora ma w sobie qtparted lub gparted. Wtedy bedziesz mogl zrobic wszystko. Bo partycje ktore zmieniasz nie moga "pracowac". A nie pracuja jak odpalisz system z płytki I chyba to co napisales dalej da sie wtedy zrobic. Choc ja i tak wole bez partycji /boot bo jest mi zbedna. Bootladery mam na partycji /hdb1 i /hdb3. A odwoluje sie do nich OS Selectorem (pisalem juz o tym na forum) I dzieki temu mam swiety spokoj takze z Windowsami. Ale rob jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 Poszukałem troche na forum na temat tego Os Selectora i musze przyznać, że wart jest zainteresowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi