Korgo Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 Witam! Mam mały problem z neostradą na FC3. Więc tak problem jest taki zainstalowałem wszystko bez problemu, instalacja i konfig poszedł bez problemów. Podczas konfiguracji ustawiłem aby system sam nawiązywał połączenie podczas startu. Niestety do połączenia podczas startu systemu nie dochodzi, dopiero po zalogowaniu się jako root w konsoli i wpisaniu startadsl internet żyje;) Opiszę teraz dokładnie jak przebiegała instalacja. zgrałem sterowniki do modemu sagem fast 800(bo taki posiadam) i rozpakowałem je do katalogu soft w katalogu tomowym. zalogowałem się jako root i wpisałem ./autogen.sh następnie ./configure po wykonaniu polecenia ./configure wpisuje export PATH=$PATH:/usr/local/sbin dopisałem to też do pliku /root/.bashrc następnie make i make install podłączyłem modem i wpisałem eagleconfig konfiguracja przeszła bez problemów. po skonfigurowaniu połączenia do /etc/resolv.conf wpisałem servery neo a następnie w /etc/ppp/chap-secrets stosując się do wskazań z fedora.pl zrobiłem coś takiego: W powyższym pliku do oddzielenia "gwiazdek" od loginu i hasła użyłem klawisza TAB zamiast klawisza SPACJI. Nie może się tam znajdować nic ponad to - system często dopisuję nam użytkownika adsl itp .... musimy to wykasować. aha po wpisaniu w konsoli startadsl połączenie rusza ale podczas poóby nawioązania połżczenia podczas startu systemu są już problemy:( Za wszelką pomoc z góry dzięki! Pozdrawiam! Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2005 uzyj sterownikow z www.eagle-usb.org 2.1.1, najnowszych. Na roota loguj sie przez su z kreska (su -) to nie bedzie trzeba eksportowac zmiennch PATH. poszukaj na forum wpisujac neos + patpi w nazwie uzytkownika Wiecej nie podpowiem bo nie mam juz sily do tej #%#%% neostrady. Od 2 dni walczylem jak zrobic dobry opis instalacji neostrady na http://www.vlos.org, Zupelnie sie rozni od instalacji na FC, przynajmniej jesli chodzi o odpalenie tego przy starcie systemu. Ale o FC to jest wszystko na tym forum (przeszukaj fedora.pl przez google) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korgo Napisano Kwiecień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Wielkie dzięki patpi istalacja przeszłą gładko bez problemów YOU ARE THE BEST! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 A tak BTW. to na fedora.pl też jest poradnik (wprawdzie dla wersji 2), ale wszystko działa (trzeba doinstalować pakiety kernela) i tam jest opisane, co trzeba zrobić, żeby neo startowała na starcie sysetmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 A tak BTW. to na fedora.pl też jest poradnik, wszystko działa jest jest, ale co z tego skoro jest beznadziejny. Jakies exportowania zmiennych PATH, kombinacje....nie jest to zbyt dobry opis na instalacje na FC3 (trzeba doinstalować pakiety kernela) Własnie, tego nie trzeba, strata czasu i miejsca na dysku na zrodla i tam jest opisane, co trzeba zrobić, żeby neo startowała na starcie sysetmu. ale najnowsze sterowniki 2.1.1 same to z siebie robia i duzo lepiej. Bo skrypt jest juz naprawde dobry i poprawnie sie odpala neo i zamyka przy wylaczeniu kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Maj 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2005 (trzeba doinstalować pakiety kernela) Własnie, tego nie trzeba, strata czasu i miejsca na dysku na zrodla Sorki, że dopieo teraz, ale tak z sentymentu sobie przeglądałem ten dział i wpadłem na to... zatem nie trzeba...hmmm...więc powiedz jak to zrobić bez źródeł kernela... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2005 więc powiedz jak to zrobić bez źródeł kernela... Źródła kernela nie sa potrzebne, bo w Fedorze paczka z jądrem zawiera nagłówki potrzebne do skompilowania modułów. W przypadku FC4 trzeba doinstalować paczkę kernel-devel (ona też zawiera nagłówki, a nie całe źródła). Najwyżej do skryptu trzeba dodać odpowiedni parametr ze ścieżką /lib/modules/`uname -r`/build Jeśli program szuka nagłówków w /usr/src/, to jest on skopany i trzeba o tym błędzie napisać developerom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2005 Jeśli program szuka nagłówków w /usr/src/, to jest on skopany i trzeba o tym błędzie napisać developerom. ale w FC3 nie szuka choc np. ze strony http://www.eagle-usb.org To start, you will need : kernel-source : take the same version as the one given for your kernel by uname -r, you'll then have a link /usr/src/linux to your kernel-source Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi